Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Americká kolona projede i kolem Olomouce.  Lidé ji budou vítat z dálničního mostu

Zprávy z regionu

26.3.2015

Autor: Jan Procházka

I přes obchvat Olomouce projede v neděli část amerického konvoje. Obrněná auta vyjedou z Bohumína, cíl mají ve Vyškově. Přesný čas zatím není znám, ministerstvo ho chce zveřejnit až 48 hodin před akcí. V Olomouci se nechystají protesty. Naopak. Na facebooku se organizuje skupina, která chce vojáky vítat máváním, vlajkami a pozdravy.

Velkou vlnu emocí vzbudila zpráva o přesunu amerického konvoje přes území naší republiky. Jeho část projede v neděli i po obchvatu Olomouce. A zatímco na jiných místech hodlají především levicoví aktivisté proti Američanům protestovat a někteří vyzývali dokonce k ozbrojenému odporu, v Olomouci by se podle všeho vojákům mělo dostat přátelského přivítání. Akce s názvem Pozdrav americké armádě - Czech Point Olomouc už má přes stovku potvrzených účastníků. Mezi nimi je například i bývalý primátor a poslanec Martin Novotný či jeho náměstek Jan Holpuch. Akci inicioval Vladislav Raclavský: "Když jsem o konvoji slyšel poprvé, myslel jsem, že se prostě postavím někde k silnici a budu jednoduše salutovat. Udělám tím radost sobě i americkým vojákům a půjdu domů. Pak jsem sledoval, jak jsou v médiích ventilovány nenávistné útoky proti konvoji. Pochopil jsem, že jsme v horké propagandistické válce a že záleží na tom, aby bylo pozitivní reakce na konvoj vidět a slyšet víc, než negativní výlevy vědomých nebo nevědomých pomahačů Kremlu. Tak jsem se rozhodl dát se na tu akci dohromady s přáteli," vysvětluje Raclavský. Akce má nyní na facebooku už přes stovku potvrzených účastníků a daleko tak přesáhla původně plánovaný rámec. "V této chvíli už máme na neděli nahlášené veřejné shromáždění na mostě přes dálniční obchvat mezi Nemilany a Nedvězím, je to velmi málo frekventovaná polní silnice křížící dálnici u čerpací stanice OMV. Kolonu budeme zdravit především máváním z mostu," doplňuje Raclavský. Počet účastníků ale podle něj v konečném důsledku není důležitý. "V roce šedesát osm nám naši představitelé říkali ‘Jsme s Vámi, buďte s námi’, ale nekladli reálný odpor, mysleli si, že stačí mít pravdu a utěšovat se navzájem, že ‘oni’ nejsou v právu. Nakonec většina ohnula páteř. Věřím, že jsme se z toho už otřepali a pro mě osobně je hlavní poselství téhle akce: ‘Jsem svobodný a svoji svobodu budu bránit’," vzkazuje Raclavský. Provokací ze strany levicových aktivistů se prý nebojí. "Mám se bát veřejně dát najevo svůj názor? Kvůli tomu, že může přijít nějaký křikloun? Největším spojencem zla je vždycky strach, kdo ho nedokáže přemoct, prohrál předem," řekl Raclavský.

Kdy přesně konvoj kolem Olomouce projede se ale zatím neví. "Dostali jsme nějaké informace od armády, panuje ale přísné informační embargo, podrobnosti mohou být zveřejněny až osmačtyřicet hodin před akcí," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Podle dostupných zpráv by ale konvoj měl k olomouckému uvítacímu výboru dorazit v neděli někdy po poledni. Informace přesném času přineseme, jakmile bude dostupná.

Jan Procházka

Reklama

ELEKTROSERVIS ŠTĚPÁNEK

Katalog firem » Řemeslníci » Elektroinstalace

- opravny elek. domácích spotřebičů - opravny elektrického nářadí - záruční opravy (Braun, Solac, Esa, Ergo, Hoover, Iberna, Delos, Bravo, Fagor, De Longhi, Kenwood, Wterm - pozáruční ...