Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zážitková restaurace Atmosphere

Tipy a názory

1.9.2015

Autor: Barbora Sísová

Užít si špičkovou gastronomii, ochutnat pokrmy, o jejichž existenci jste neměli ani zdání, nebo vyzkoušet nejnovější gastronomické trendy, to už v Olomouci není problém. Stačí navštívit restauraci Atmosphere v nákupní galerii Šantovka. Čeká vás tu nejen noblesní prostředí, které dá zapomenout na šeď každodenních starostí, ale také prvotřídní obsluha, v jejíchž rukou budete náležitě hýčkáni. Připraveno je rozmanité menu inspirované středomořskou a asijskou kuchyní. A budete-li chtít vyzkoušet širší škálu moderních pokrmů odrážejících trendy současné gastronomie, jsou pro vás připravena několikachodová degustační menu s vinným doprovodem nebo polední business lunch. Takže hoďte starosti za hlavu a pojďte si to pořádně užít.

Podlehněte jedinečnému kouzlu moderní gastronomie Podlehněte jedinečnému kouzlu moderní gastronomie
Restauraci najdete v druhém patře nákupní Galerie Šantovka. Obchoďákový bufet však zdaleka nepřipomíná. Restauraci najdete v druhém patře nákupní Galerie Šantovka. Obchoďákový bufet však zdaleka nepřipomíná.
Interiér je inspirován přírodou. I když sedíte vevnitř, zeleň je všudypřítomná. Interiér je inspirován přírodou. I když sedíte vevnitř, zeleň je všudypřítomná.
Optimistickou náladu dodávají restauraci pestré barvy. Optimistickou náladu dodávají restauraci pestré barvy.

Atmosphere je moderní designová restaurace, která se zaměřuje na exkluzivní zážitkovou gastronomii, proto by ji neměl opomenout žádný milovník kvalitního jídla. "Koncept naší restaurace vznikl z myšlenky, že bychom chtěli Olomoučanům přinést trochu jinou gastronomii než tu, na kterou jsou zvyklí z domu nebo kterou dělají jiné restaurace v Olomouci. Proto jsme vsadili na zkušenosti a rady předního českého kuchaře Romana Pauluse," popsal manager restaurace Daniel Schiner. Zatímco původně začínala restaurace po vzoru pražského Alcronu pouze na bázi nabídky několikachodových degustačních menu, koncept se letos v červnu trochu změnil. "Návštěvníkům často vadilo, že nabídka v jídelním lístku nebyla příliš rozmanitá, a pokud už u nás na degustačním menu byli, neměli z čeho vybírat," vysvětluje Schiner, proč se rozhodli rozšířit klasický jídelní lístek a naopak nabídku degustačních menu zúžit pouze na dvě. Novinkou je také polední nabídka business menu, které se skládá ze tří chodů. "Inspirovali jsme se v sousedním Lobsteru, kam chodí spousta lidí na pracovní schůzky, ale kvůli šumu v restauraci nemají dostatek klidu na řešení pracovních záležitostí. Zároveň nám bylo jasné, že nemají čas objednávat si z klasického jídelního lístku. Business lunch se skládá ze tří chodů – polévky nebo předkrmu, jako hlavní chod si mohou zákazníci vybrat pokrm z masa nebo ryby a na závěr následuje dezert," popisuje skladbu menu šéfkuchař Roman Loubal.  

V restauraci je kuchyně, kde pracují kuchaři přímo před vašimi zraky. Můžete tak pozorovat, jak pod jejich rukama vzniká mistrovské dílo. V restauraci je kuchyně, kde pracují kuchaři přímo před vašimi zraky. Můžete tak pozorovat, jak pod jejich rukama vzniká mistrovské dílo.
A to od prvotního porcování až po výsledný produkt. A to od prvotního porcování až po výsledný produkt.
Grilované krevety s pastyňákovým pyré, houba z černého sezamu, rybí velouté s kurkumou, beluga čočka, romanesco Grilované krevety s pastyňákovým pyré, houba z černého sezamu, rybí velouté s kurkumou, beluga čočka, romanesco
Pražma královská doplněná o citrusové miso, pyré z fialových brambor, ústřicová majonéza, sake kaviár Pražma královská doplněná o citrusové miso, pyré z fialových brambor, ústřicová majonéza, sake kaviár
Ananasové carpaccio, kokosová zmrzlina, rumová ganache, jedlé květy Ananasové carpaccio, kokosová zmrzlina, rumová ganache, jedlé květy

A na co tedy narazíte v klasickém jídelním lístku? Ochutnat tu můžete grilované mušle svatého Jakuba, grilované krevety, ale také miso polévku, křepelku v karotkovém pyré, jelení hřbet v pistáciové krustě nebo svíčkovou na smetaně. V denní nabídce je navíc vždy čerstvá ryba či maso. "Inspiraci čerpáme především ze středomořské a asijské kuchyně. Zakládáme si na čerstvých rybách a mořských plodech z celého světa, v nabídce však máme i skvělé, čtyřicet dní vyzrálé hovězí z farmy Rudimov, takže si můžete nechat udělat steak z vysokého i nízkého roštěnce nebo svíčkové, oblíbené jsou také několikakilové t-bony, které se hodí pro společné večeře," popisuje Loubal a přidává jednu zajímavost. "Míváme tu i maso plemenného býka wagyu, což je speciální japonské plemeno, které tři měsíce před porážkou dostává masáže, poslouchá hudbu a těsně před porážkou vypije 7 litrů merlotu," popisuje Loubal. V restauraci se navíc snaží nabídnou návštěvníkům něco nového, co jinde v Olomouci nenajdou, takže zde objevíte i molekulární kuchyni nebo potraviny, které nejsou v naší zemi příliš obvyklé – jako například jedlé květy, fialové brambory nebo romanesco.  

Součástí restaurace je i teráska s výhledem na historické centrum i Svatý Kopeček. Stejně jako celá restaurace je i teráska striktně nekuřácká. Součástí restaurace je i teráska s výhledem na historické centrum i Svatý Kopeček. Stejně jako celá restaurace je i teráska striktně nekuřácká.

Samozřejmostí je klimatizace, přesto, zvlášť v teplých letních měsících, zákazníci ocení domácí zmrzlinu, kterou zde pravidelně střídají; v nabídce se může objevit například skořicová, tvarohová, jahodová, mango, vanilka, tropické ovoce, zkrátka vše, co sezona nabízí. A experimentuje se i se zmrzlinami slanými – na Garden food festivalu v Olomouci představila restaurace například slaninovou zmrzlinu, která sklidila nečekaný úspěch.

Pokud chcete vařit jako kuchař luxusní restaurace, můžete se přihlásit do některého z nabízených kurzů vaření. Vaří se ve dvojicích. Ta, která jídlo zvládne uvařit nejlépe, vyhrává. Pokud chcete vařit jako kuchař luxusní restaurace, můžete se přihlásit do některého z nabízených kurzů vaření. Vaří se ve dvojicích. Ta, která jídlo zvládne uvařit nejlépe, vyhrává. Foto: Atmosphere

V průběhu roku v restauraci probíhají nejrůznější degustační akce a tematické večery. Návštěvníci zde mohli zažít například toulky po evropské gastronomii, francouzskou gastronomii nebo grilování s Romanem Paulusem. Stále větší oblibě se těší také kurzy vaření, které probíhají pod taktovkou špičkových kuchařů, včetně těch z Atmosphere.

A jelikož jsme v zážitkové restauraci, jsou potřeby hostů uspokojeny nejen co se týče jídla, ale také širokou nabídkou luxusních nápojů. "Na výběr je velké množství koňaků. Ochutnat tu můžete takové klenoty, jako je například Ludvík XIII. společnosti Rémy Martin, kde jsou stařené složky v rozmezí 60 až 100 let, nebo Hennessy se složkami z roku 1890. Milovníci whiskey mohou ochutnat nejrůznější irské i skotské jednosladové whiskey stařené přes 10 let. V nabídce jsou také ovocné či nakouřené whiskey. Pochutnat si můžete též na stále oblíbenějších rumech. K dispozici jsou nejen ty karibské, ale také raritní kusy z Madagaskaru nebo Mauriciu. Na své si přijdou rovněž milovníci vína, najdete zde přes dvě stě druhů vín nejen z moravských vinic, ale též z vybraných terroir Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, nebo Itálie, Španělska i Francie,“ popisuje číšník Luděk Číhalík.

Samozřejmostí restaurace je i ochotný a informovaný personál. Luděk Číhalík by o přítomných koňacích, rumech a whiskey dokázal mluvit hodiny. Samozřejmostí restaurace je i ochotný a informovaný personál. Luděk Číhalík by o přítomných koňacích, rumech a whiskey dokázal mluvit hodiny.
Není divu, nabídka je opravdu široká a najdete zde i opravdové perly. Není divu, nabídka je opravdu široká a najdete zde i opravdové perly.

Pro mnohé návštěvníky může být při zvažování první návštěvy odrazující fakt, že se restaurace nachází přímo v nákupní galerii, manažer restaurace to však rozhodně nevnímá jako hendikep, spíše naopak. "Galerie Šantovka má skvělou polohu, nejenže se nachází v blízkosti centra, ale také se tu moc dobře parkuje, což se o centru města říct nedá. Navíc v Šantovce nemusíte pouze nakupovat, ale můžete si zajít do kina, do divadla a potom na výbornou večeři v příjemném prostředí."

Roman Loubal, šéfkuchař

Po vyučení kuchařem začal Roman Loubal vařit v olomouckých restauracích, ale po nějaké době si uvědomil, že se chce naučit více, a proto se vydal do Brna za moderní gatronomií. V Brně působil šest let v prestižní restauraci Borgo Agnese, kde se pod vedením šefkuchaře Davida Viktorina učil novým postupům v gastronomii. Kromě toho se zúčastnil několika stáží - v německém Warneműnde v hotelu Neptun, v italském Piemonte a v neposlední řadě také v pražské michelinské restauraci Alcrone. V kuchyni jej baví experimentovat s novými surovinami a technologiemi, kombinace chutí a objevování všeho nového. Kvůli rodině se Roman rozhodl vrátit do Olomouce a přijal nabídku restaurace Lobster, po otevření Atmosphere se stal jejím šéfkuchařem.

Co je molekulární kuchyně

Molekulární gastronomie je propojení chemických a fyzikálních poznatků společně se znalostmi přípravy pokrmů. V kulinářské praxi se cíleně přeskupují molekuly, aby došlo k zajímavému efektu, jako je například změna skupenství nebo tvaru. V molekulární kuchyni se připravují pokrmy ze surovin, které jsou běžně dostupné, upravují se však speciálním způsobem a tvarují do jiné podoby. Například lze z hovězího vývaru, který se ztuží, připravit těstoviny v podobě špaget. Ty se poté pouze ohřejí a podávají. Vy si pak myslíte, že konzumujete špagety, ty ale chutnají jako polévka. V restauraci Atmosphere je molekulární kuchyně běžnou součástí většiny jídel a překvapí vás dokonce i ve svíčkové. Podle šéfkuchaře je výživová hodnota stejná, avšak obsahuje méně kalorií.

Pokud jsme vás inspirovali a rozhodnete se pro příjemný večer zakončený právě gastronomickou procházkou nejrůznějších chutí v restauraci Atmosphere, můžete si rezervovat místo prostřednictvím on line formuláře, který naleznete zde. Restaurace má otevřeno každý den kromě neděle, a to od 11:30 do 15:00 a od 17:00 do 23:00.   

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová