Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Bistro U PANA LILKA vás přesvědčí, že to jde i bez masa

Tipy a názory

24.10.2016

Autor: Barbora Mrkvová

Útulné prostory, rodinná atmosféra a jídlo vařené s láskou. Tak by se dalo charakterizovat vegetariánské bistro U PANA LILKA schované v ulici Hanáckého pluku. Vyrostlo tady teprve před necelým rokem a od svých počátků se těší velké oblibě.

Foto: Jan Procházka

Bistro U PANA LILKA

Hanáckého pluku 1021/13

Kontakt:
tel.:723 886 129
e-mail: bortlovalenka@volny.cz

Otevírací doba:
PO - PÁ    11:00 - 16:00
SO, NE        zavřeno

"Kdyby mi někdo před rokem řekl, že povedu vegetariánské bistro a sama se masa vzdám, tak bych si asi klepala na čelo," přiznává majitelka Lenka Bortlová. K bezmasé stravě se dostala během druhého těhotenství a následně na ni společně s celou rodinou přešla. Nápad vytvořit bistro, které bude zeleninové dobroty nabízet, přišel následně. "Vždycky jsem si přála vlastnit nějakou malou kavárnu nebo něco podobného, a potom, co jsem se dostala k vegetariánství, mi to přišlo jako fajn nápad, skloubit vše dohromady," dodává Bortlová, která před panem Lilkem neměla s gastronomií žádné zkušenosti.

Bistro je schované v ulici Hanáckého pluku 13 a zvenku může vypadat docela nenápadně. Jakmile ale vstoupíte dovnitř, okouzlí vás ne příliš velký, avšak útulný prostor, usměvavá obsluha a rodinná atmosféra. "Chtěla jsem, aby to nebylo pouze bistro, kam člověk přiběhne, pomalu za pochodu se nají a pokračuje zpátky do šrumu vnějšího světa, ale snažila jsem se o vytvoření oázy, kde kdokoli může na chvíli vypnout a odpočinout si," usmívá se spokojená kuchařka, které se cíl daří.

Foto: Jan Procházka
Foto: Jan Procházka

A i když sama majitelka přiznává, že termín zdravá strava nemá příliš v lásce, je jen málo slov, která by jídla u pana Lilka charakterizovala lépe. "To označení nemám ráda, lidé se ho leknou a odradí je to," směje se a dodává, že se při pojmenovávání drží klasiky, kterou je bezmasé stravování. Od čistě vegetariánské stravy však pomalu přecházejí k veganské. "Pamatuju si, že když jsme začínali, tak veganské jídlo bylo v celé nabídce třeba jen jedno, nyní se však označení vegan objevuje skoro u všech jídel v nabídce a myslím si, že jednou dojdeme k tomu, že budeme veganští kompletně," říká Bortlová.

Foto: Jan Procházka

A jaké dobroty vlastně můžete ve vegetariánském bistru ochutnat? Nabídka se každý den liší a stálé menu není. Nabízené jídlo se částečně odvíjí i od ročního období, a tudíž od sezonního ovoce a zeleniny. Podzimu tak vládnou cukety, dýně a nejrůznější recepty z nich. "Oblibě se u nás těší rozhodně pečené karbanátky s cuketou a červenou čočkou, bramborové pyré nebo třeba špenátové lasagne," prozrazuje šéfkuchařka. Nechybí ani všemožné druhy polévek od krémové květákové, přes cuketovou se žlutým hrachem, po fialovou polévku z červeného zelí. Kromě klasiky se však v menu objeví čas od času i zajímavá novinka. "Minulý týden jsme poprvé nabízeli dýňové špaldoto," pyšní se majitelka bistra, která speciality sama připravuje a některé i sama vymýšlí.

Pokud budete mít cestu kolem, avšak většinou máte naspěch, nezoufejte, bistro nabízí možnost si jídlo vzít domů nebo do práce. "Chody zákazníkům dáváme i s sebou do plastových krabiček. Rozhodně však uvítáme, když si zájemci přinesou jídlonosiče vlastní," prozrazuje Bortlová myšlenku, kterou rozjela nedávno. Tím, že si člověk donese krabičku, tak šetří přírodu a neprodukuje zbytečný plastový odpad.

Autor článkuBarbora Mrkvovámrkvova@nejlepsi-redakce.cz

Barbora Mrkvová