Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Útulná kavárna s duší, kde je radost posedět: Vítejte v CAFE DELUX

Tipy a názory

16.9.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Parádní atmosféra, útulné prostředí, nevtíravá hudba, příjemně tlumené osvětlení, vkusné dekorace, stylový nábytek a... nepopsatelná vůně. To zkrátka musíte zažít! Řeč je o CAFE DELUX s vlastní pražírnou. Jednu provozovnu naleznete na Zeyerově, druhou pak na Lipenské 7. Ta je otevřena teprve od března a je zaměřena především na všechny, kteří jezdí autem – v ulici se totiž dá zaparkovat až padesát vozů. Jedno však mají společné: je tu krásně. Kávově i sladce.

Už když vezmete za kliku, je vám jasné, že tady se vám bude líbit. Příjemnou atmosféru dokresluje hudba a jednoduché, stylové prostory bez zbytečných dekorací. Cítíte se tu jednoduše dobře, a tak by to mělo v místě, kam si jdete užít svou chvilku s kávou, být. Jen decentní doplňky a nádherná vůně kávy a čerstvě napečených dobrot. Míst k sezení je tu tak akorát, abyste měli soukromí. Ale mají tu i salonek, který si lze zapůjčit třeba s partou přátel na menší oslavu, nebo pergolu, jež je v provozu po celý rok.

Káva je tu vskutku luxusní. Ostatně jak jinak, když se kavárna jmenuje DELUX. Díky velmi osobnímu a vřelému jednání majitele a personálu se z šálku kávy stane obřad, bez kterého se nebude moci obejít nejen odpolední siesta, ale i třeba obchodní schůzka s důležitým partnerem. Tady totiž zákazníkům poskytují kvalitní servis a dopřávají jim potěšení z čerstvě upražené kávy včetně jejího příběhu. Zkrátka panuje tu zážitková kavárenská atmosféra. V nabídce je asi třicet druhů káv z celého světa a každá má nějaký přívlastek podle toho, v jaké půdě vyrůstá. V kavárně mají dva mlýnky, v nichž pak kávu z vlastní pražírny připravují. Majitel dbá na to, aby zákazníci každý týden ochutnali jinou kávu. A kdo jednou zkusí, velmi často si ji pak i mile rád koupí. V jednom mlýnku je vždy připravena speciální jednodruhová arabica z celého světa, výborná je třeba ETHIOPIA YIRGACHEFFE s chutí hořké čokolády, jahod a borůvek. V druhém mlýnku jsou pak směsi ze stoprocentní arabicy, a to buď sedm druhů této kávy s příchutí lískového ořechu, a nebo druhou variantou je opět směs ze stoprocentní arabicy s hedvábnou chutí a nádechem čokolády a kakaa, ta nese název KLER. Kouzlo vynikající chuti spočívá v nepřetržité péči – mlýnky jsou kontrolovány několikrát denně, aby nebyla káva moc vlhká, pak se totiž její chuť i vlastnosti mění. V CAFE DELUX se dá koupit i robusta z Indie nebo Ugandy, která obsahuje o třicet procent kofeinu víc než arabica. Takže dobrá volba po ránu :)

Pro opravdové fajnšmekry tu připraví i espresso z nejdražší kávy světa, kterou je Kopi Luwac. Tato indonéská káva je velkým tahákem především proto, že prochází trávicím traktem malých šelem – cibetek. Ty si ve volné přírodě vybírají kávové třešně, které následně zkonzumují. Káva projde uvnitř cibetky fermentací a nepoškozená vyjde ven spolu s trusem. Cibetková káva je tedy opředena aurou luxusu především pro způsob, kterým se kávové zrno dostane až k samotnému konzumentovi. Jeden šálek vás v CAFE DELUX bude stát dvě stě korun, za kilo kávy pak zaplatíte šest tisíc korun. A pokud si opravdu potrpíte na skvělý požitek, pak si jistě vychutnáte NEPÁL. Roste ve 2 200 metrech pod Mount Everestem a nádherně voní.

Na své si přijdou i ti, kteří si nevystačí s espressem. Připravují tu i skvělé latté, cappuccino, klasiku v podobě vídeňské kávy, ale také horkou čokoládu, irskou kávu nebo bombardino s kapkou koňaku. Pokud toužíte po kávovém osvěžení, oceníte třeba frappe DELUX. A když odbočíme od kávových nápojů, domácí citronová, bezinková nebo malinová limonáda také stojí za hřích.

A když vás přepadne chuť na sladké, ke kávě si můžete dát některý z lákavých zákusků. Kromě specialit z vyhlášených cukráren si pochutnáte také na domácích koláčích a laskominách z místní kuchyně. Luxusní je třeba panna cotta s vanilkou dováženou z Madagaskaru a osvěží vás cheesecaky a k delikatesám patří i ořechový pie nebo linecký koláč. A majitel je obzvlášť pyšný na mrkvový dort s mascarpone, bílou čokoládou a ořechy. Nutno říct, že právem, takže až budete mít cestu kolem, určitě si ho dejte.

Z CAFE DELUX si s sebou domů kromě vynikající kávy můžete odnést třeba kakaové boby, které jsou nejvzácnější na světě. Obsahují totiž velký podíl magnezia a spoustu dalších minerálních látek. A za zmínku stojí určitě italské čokolády Venchi. Ty koupíte buď v tabulkách nebo v cihličkách za cenu od 80 do zhruba 200 korun. Vynikající dárek, pokud někdo miluje sladké. A pro milovníky čajů tu mají Basilur ze Srí Lanky za 69 korun.

Dost často se říká, že Hanáci jsou poněkud specifická skupina. Než si na něco zvyknou, dlouho to trvá. Ale když se přesvědčí o kvalitě, jsou to ti nejlepší štamgasti. Něco pravdy na tom asi bude. V CAFE DELUX se káva pije s radostí a lidé se sem vrací. Na šálek kávy připravovaný s pečlivostí a láskou se totiž zvyká snadno. A to je ta nejlepší vizitka, jakou si podnik může přát. Ostatně kdo jednou ochutnal espresso s domácím ořechovo-smetanovým dortem, ví, o čem je řeč :) Otevřeno je každý všední den od 08:00 do 18:00, v sobotu od 09:00 do 18:00 a v neděli tu můžete strávit příjemné chvilky od 13:00 do 18:00.

Zuzana Doleželová

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip