Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čekají nás roky stavby protipovodňových opatření. Padnou i dva mosty

Zprávy z regionu

24.11.2011

Autor: Jan Procházka

Až dvousetletá voda by měla bez problémů protéci Olomoucí, aniž by se vylila z břehů a napáchala škody. Nejdříve však kolem roku 2017. Tou dobou by totiž mělo definitivně skončit budování protipovodňových opatření ve městě. To nyní vstupuje do druhé etapy. Už na jaře se začne pracovat od mostu přes Velkomoravskou a dále po proudu, o rok později pak práce zasáhnou do života mnohem citelněji. Na dva roky totiž zmizí mosty na ulicích Masarykova a Komenského.

Zelená etapa se dotkne jen pejskařů

Do tří etap bylo rozplánováno budování protipovodňových opatření v Olomouci. První část, obtokový kanál u soutoku Moravy s Mlýnským potokem, ukončilo slavnostní přestřihnutí pásky na podzim roku 2007, na zahájení další etapy si však obyvatelé města museli počkat více než čtyři roky. Etapa označená římskou dvojkou byla nakonec rozdělena do dvou částí, první začne příští rok v únoru. Tvoří ji systém zídek, hrází a dalších opatření v úseku asi dvanácti set metrů po proudu od soutoku Moravy a Mlýnského potoka až k železničnímu mostu. Tato část, vodohospodáři přezdívaná jako Zelená etapa, by měla ochránit hlavně obyvatele Nových sadů a Nového světa. Rok trvající práce by navíc neměly výrazněji ovlivnit život v oblasti, nebudou totiž probíhat v zástavbě.

"Cílem této etapy je zkrocení řeky tak, aby se vylila až mimo zastavěné území," shrnul technický ředitel Povodí Moravy Mojmír Pehal. Docílí se toho hlavně zvýšením stávajících hrází a vybudováním nových. A vznikne i nová atrakce. "Okolí hráze bude sníženo, čímž vznikne paralelní koryto a nový, asi tři sta padesát metrů dlouhý ostrov," zmínil Pehal. Ostrov však nebude veřejnosti přístupný.
Celý projekt si včetně přípravy a výkupu pozemků vyžádá 330 milionů korun, zhruba třetinu peněz uhradí město. To se bude podílet hlavně na přeložce kanalizace. V budoucnu by také chtělo využít novou silnici, kterou povodí vybuduje kvůli přístupu ke stavbě. Mohla by z ní vzniknout cyklostezka.

Povodí: Oba mosty zbouráme a postavíme nové

Další etapa, nazvaná IIB už životy Olomoučanů ovlivní citelně. Stavební práce se totiž přesunou směrem od soutoku až k Bristolu. Koryto řeky bude rozšířeno, vzniknou nové nábřežní zdi a hráze. O promenádu kolem řeky však Olomoučané nepřijdou. Téměř na úrovni hladiny vzniknou jakési procházkové terasy s lavičkami a dalšími prvky. "Zhruba dvakrát do roka bude tato zóna zaplavena, to ale ničemu nevadí," zmínil Vítězslav Nečas z Povodí Moravy.
Největší komplikace však přinese demolice dvou mostů. Na ulici Masarykova a Komenského. Kvůli rozšíření a zkapacitnění koryta totiž bude nutné vybudovat mosty nové. "U mostu na Masarykově navíc vadí středový pilíř, který může způsobit ucpání řeky," upozornil Nečas. Nové mosty proto budou štíhlejší konstrukce a umožní dostatečný průtok. Stavba mostů nebude probíhat současně, jak bylo původně v plánu. Navíc prakticky po celou dobu stavby budou díky moderním technologiím přes Moravu moci projíždět tramvaje. "Přesto budou dopravní komplikace značné," připustil Mojmír Pehal.

Technická opatření výrazně změní ráz města v oblasti kolem řeky. Povodí je proto v neustálem kontaktu s radnicí. "Naší snahou je, aby řeka odvedla co nejvíce vody, ale zároveň vznikl nový zajímavý prostor," uvedl primátor Martin Novotný.
Náklady na etapu IIB budou astronomické. Na papíře je zatím částka téměř 900 milionů korun, na konečné účtence však zřejmě bude číslo o nulu vyšší.

Nejdramatičtější etapa by měla vypuknout už v roce 2014, podle plánů pak potrvá více než tři roky. Na ni by pak měla navázat konečná třetí část, která zabrání rozlití řeky v oblasti Černovíra, Hejčína a Lazců. Realizovat by se měla v letech 2017 až 2018.

Jan Procházka

Reklama

NLP centrum Olomouc

Katalog firem » Obchod » Umělecké potřeby

NLP centrum Olomouc Centrum pro certifikované studium neurolingvistického programování. Kurzy neurolingvistického programování, rozvojové workshopy, individuální i skupinové koučování, š...