Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie chystá nezvyklou podívanou: esej o evropských dějinách

Kultura

16.3.2015

Autor: Barbora Sísová

Nezvyklé představení přivede na jeviště Divadlo Tramtarie. Kniha Patrika Ouředníka Europeana: Stručné dějiny dvacátého věku totiž není ani beletrií, a už vůbec ne divadelní hrou. Herci se tak museli poprat s žánrově nesnadně definovatelným textem, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky. Přijďte se podívat, jak si s touto výzvou poradili.

Čtvrtou a zároveň poslední premiérou olomouckého Divadla Tramtarie v této sezóně je divadelní adaptace provokativního textu Patrika Ouředníka Europeana, s podtitulem Stručné dějiny dvacátého věku. "Pro naše divadlo je to obrovská výzva, jelikož autor knihy Patrik Ouředník si žádným způsobem nepřeje zásahy do textu, nesmí se tedy nic připisovat, včetně dialogů. Divadelní představení tak neobsahuje žádné dialogy," popsal umělecký vedoucí souboru a dramaturg inscenace Vladislav Kracík.

Europeana jsou v první řadě podivuhodným výletem dějinami dvacátého století. Ouředník nás ve svém žánrově nesnadně definovatelném textu, pohybujícím se na pomezí beletrie a esejistiky, provádí krajinou válečného běsnění, stěžejních myšlenkových proudů, dějinami sexuality i nejrůznějších vynálezů dvacátého století – podprsenky, antikoncepce či toaletního papíru. To vše je vyprávěno v mystifikačně naivním tónu, jako by byl průvodcem Forrest Gump či Haškův Švejk. Nejkrvavější století lidského věku je tak paradoxně popisováno s nebývalou lehkostí, humorem a ironií.

Přestože text je vysoce nedivadelní, Tramtárie rozhodně není prvním divadlem, která jej na jeviště uvedla. "Představení bývá pravidelně uváděno ve frankofonních zemích, kde proběhlo na dvacet premiér. U nás bylo uvedeno zatím pouze jednou v brněnské Redutě v režii Jana Mikuláška," popsal Kracík. Podle kterého se text zabývá především evropanstvím. "Europeany napsal sice původem Čech, který žije ve Francii. Text tedy není psán z pohledu Čecha, ale spíš evropským jazykem, týká se celoevropských témat. My jsme k inscenaci přizvali původem polskou režisérku Ewu Zembok, což je vůbec naše první spolupráce s někým, kdo není rodilý Čech," vysvětluje Kracík. Režisérka si spolupráci na nevšední inscenaci velmi pochvaluje. "Europeana jsou rozhodně režijní výzva. Hlavním problémem je, jak tuto literární, nedivadelní předlohu zpracovat na jevišti, jak oživit esej na divadelních prknech, bez použití dialogů," popsala režisérka Ewa Zembok, která dodala, že neviděla žádnou z uváděných inscenací. "Nechtěla jsem, aby mě zpracování jiných divadel nějak ovlivnilo, pouze jsem si přečetla recenzi na Mikuláškovu inscenaci v Redutě, abych věděla, jakým chybám se vyhnout."

Europeana jsou uváděna v Divadle Tramtarie v rámci dramaturgické linie autorských literárních adaptaci českých a zahraničních textů. V minulosti mohli diváci vidět například Hrubínovu Romanci pro křídlovku, Čapkovo R.U.R. či Saroyanova Tracyho tygra. Premiéra se uskuteční v úterý 17. března, v hlavních rolích se představí kmenoví herci domácího souboru Petra Konvičková, Bára Šebestíková, Tereza Čápová, Václav Stojan a Jan Konopčík. Autorkou scény a kostýmů je hostující Jana Hauskrechtová, autorem hudby je olomoucký hudebník Lukáš Mareček.
Vstupenky na úterní premiéru jsou už vyprodány, 1. repríza se uskuteční v pátek 27. března v 19:30. Lístky si můžete rezervovat zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

NEPALI RESTAURANT

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová nepálská restaurace s nabídkou specialit z nepálské kuchyně. Polední menu nabízíme formou bufetu.