Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dům přírody: lidé se chovali jako vandalové, největší taháky loď a hora jsou tak přístupné jen s průvodcem

Zprávy z regionu

2.3.2015

Autor: Jan Procházka

Dům přírody, unikátní soubor uměleckých objektů zasazených do volné krajiny v okolí Sluňákova v Horce, měl být otevřený lidem k procházení a poznávání. Místo toho jsou dva jeho největší objekty Rajská zahrada a Sluneční hora, zavřené a opatřené velkým zámkem. Přestože původně měly být volně přístupné, lidé se do nich dostanou jen při speciálních prohlídkách či akcích Sluňákova. Důvod je bohužel prostý. Už během prvních dnů provozu se totiž ukázalo, že chování návštěvníků by zranitelná umělecká díla dlouho nepřežila. A zámek na dveřích se proto ukázal jako nezbytnost.

Padesát čtyři milionů korun stálo vybudování sedmi unikátních uměleckých objektů v Horce nad Moravou, v krajině kolem ekologického centra Sluňákov. Peníze převážně z evropských fondů se tu proměnily na neobvyklou vycházkovou trasu plnou překvapení. Podíleli se na ní přední tuzemští umělci. Projektu, nazvanému Dům přírody, vévodí stavba připomínající loď. Je to Rajská zahrada známého výtvarníka Františka Skály. Prostor uvnitř je rozdělen na dvě části, zatímco jedna připomíná selské stavení, druhá vás zavede na klášterní zahradu. Ještě koncem léta, těsně před dokončení, se počítalo, že tu příchozí naleznou ztracený klid a mohou tu třeba v klidu rozjímat. Když se ale celý Dům přírody na podzim otevřel, ukázalo se, že rozjímající návštěvníci budou bohužel v menšině. “Původní záměr byl, že zahrada bude otevřená, ale už první den provozu nám řekl jasně, že vzhledem k chování lidí v těch prostorách to prostě není možné,” smutně poznamenal vedoucí Sluňákova Michal Bartoš. Podobné to podle něj je se Sluneční horou Miloše Šejna. Ten vytvořil impozantní homolovitý kopec, do jehož nitra vede chodba. V srdci “hory” se pak nachází studna, do níž dopadá sluneční světlo. Ani sem se však lidé běžně nedostanou. Vandalské sklony některých návštěvníků vedly k pořízení masivní mříže. “Do těchto dvou objektů se tedy lidé dostanou jen v době prohlídek, lístek pro dospělé stojí osmdesát korun, děti neplatí. Zatím si nikdo nestěžoval. Průvodce stráví s lidmi hodinu a půl,” vysvětlil Bartoš. Pro zájemce, kteří by opravdu chtěli nyní zavřené objekty využít k rozjímání, má ale dobrou zprávu. “Prohlídky ukázaly, že člověk se do hory ani lodi stejně nikdy nedostane sám, vždycky to bylo tak patnáct až třicet lidí. Proto zvažujeme, že vymezíme jeden den v týdnu pro meditace. Zájemce si zaplatí vstupné, vyzvedne si klíč a může v objektu strávit čas v naprostém klidu,” naznačil Bartoš.

Areál Domu přírody zatím ještě není zcela dokončen. “S dodavatelskou firmou se řeší celá řada nedodělků a dosud nám nebyl areál předán v dobrém stavu pro převzetí. Cesty se budou upravovat, chybí informační tabule a čekají nás ještě další úpravy, je toho dost. Na Sluneční hoře navíc musí dorůst tráva, pak bude možno vystoupat na vrcholek,” doplnil Bartoš.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip