Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 0.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Englerovo náměstí ani Renderův most ve městě nebudou. ČSSD a komunisté barokní velikány smetli ze stolu

Zprávy z regionu

16.9.2014

Autor: Jan Procházka

Englerovo náměstí, Renderův most, ale ani Macharova ulice v Olomouci nebudou. Zastupitelstvem včera návrh těsně neprošel: proti se totiž jako jeden muž postavili komunisté a sociální demokracie. Vadilo jim, že most ještě nestojí a přítomnost slavných Englerových varhan prý dostatečně neospravedlňuje pojmenování dnes bezejmenného plácku po jejich tvůrci. Nejhůř ze všeho ale vyšel básník Josef Svatopluk Machar, jehož ulice byla tak bezkonfliktní, až se na ni při hlasování zapomnělo.

Nečekaně bouřlivá diskuze se strhla na včerejším zastupitelstvu kolem jmen Václava Rendera a Michaela Englera. Barokní velikáni, z nichž první dal městu kašny a Sloup Nejsvětější Trojice a druhý monumentální varhany v mořickém chrámu, se měli dostat do mapy. Englerovo náměstí ani Renderův most mít ale nebudeme. Proti pojmenování prostranství mezi mořickým chrámem a bývalým Priorem se postavili nejprve sociální demokraté. "Mám s tím problém už proto, že to místo se kdysi jmenovalo Mořické náměstí a dosud snad každý Olomoučan tento pojem zná a používá," vysvětloval někdejší senátor a doyen městského zastupitelstva František Mezihorák, podle kterého by návrh mátl občany. Jeho stranický kolega Antonín Staněk se pak zlobil, že celá věc nebyla projednána s komisí místní části, která má patřičnou znalost terénu a návrh tak měla posvětit. "Ale vždyť je to místo, které známe všichni, není to nějaká malá lokalita na periferii, kde samozřejmě návrhy s komisemi konzultujeme. Je to významná lokalita, o které by mělo rozhodovat zastupitelstvo," hájil návrh jeho autor, náměstek primátora Jan Holpuch z ODS. Korunu všemu pak nasadil komunista Miroslav Marek, který svůj nesouhlas zdůvodnil faktem, že tvůrce varhan by měl na prostranství mít alespoň sochu, aby lidé název lépe pochopili. Existence obdivovaného nástroje v sousedství prý nestačí.
Předvolební půtky pokračovaly i kolem druhého návrhu, Renderova mostu. "Jak můžeme dát jméno mostu, který ještě ani nestojí?" divil se Antonín Staněk. "Právě proto, že ještě nestojí, máme šanci, dát mu jedinečnou architektonickou podobu, která bude odrážet odkaz na největší dílo Václava Rendera, tedy Sloup Nejsvětější Trojice," oponoval Holpuch a dodal, že tu navíc může vzniknout tradice, olomoucké mosty jsou totiž vesměs bezejmenné a právě nyní se chystá stavba hned dvou nových. Tato argumentace však oponenty nepřesvědčila.
Hlasování sice skončilo těsným úspěchem návrhu, vzápětí se ale přihlásila Hana Kaštilová-Tesařová z ČSSD a své hlasování opravila. "Omlouvám se, byla jsem z té diskuze rozrušená. Chtěla jsem hlasovat proti," vysvětlila překvapeným zastupitelům a výsledek se tak rázem změnil. Koalici totiž scházel nepřítomný zastupitel za ODS Igor Tozzi Di Angelo, který by pomyslný jazýček na ještě pomyslnějších miskách vah strhl na stranu Holpuchova návrhu. Holpuch sám později už s humorem glosoval, že oba barokní velikáni čekali na vděk města tři století a snad ještě chvíli vydrží.
Zatímco náměstí je bezejmenné už od šedesátých let, kdy komunisté název Mořické zuřivě přeškrtali, a po mostě se dá jezdit i bez jména, nejvíc utrpěli zřejmě obyvatelé nové ulice ve Slavoníně. Ta měla nést jméno básníka Josefa Svatopluka Machara, což nikomu ze zastupitelů nevadilo. V bouřlivé diskuzi se ale pozapomnělo nekonfliktní ulici z konfliktního materiálu vyčlenit. A ulici tak obyvatelé mohou říkat třeba Bezejmenná.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip