Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Konec dělání svačinek doma, nechejte své dítě, ať si vybere vysněnou svačinku na internetu  

Tipy a názory

11.11.2014

Autor: Barbora Sísová

Také vás už nebaví každý večer přemýšlet nad tím, co nachystáte vašim dětem na zítřejší svačinku? Nejenže tím ztrácíte čas, ale přistihujete se také u toho, že se začínáte monotónně opakovat? A to nemluvím o tom šoku, když zjistíte, že vaše poctivá práce skončí v odpadkovém koši a vaše dítě si raději místo dalšího rohlíku se šunkou koupí čokoládovou tyčinku nebo balíček chipsů, které zapije kolou. Pomoci všem maminkám v Olomouci se rozhodla firma Freshnack, která nachystá svačinky za vás, výhodou je také to, že si vaše dítě může samo vybrat, na co přesně má chuť.  

S myšlenkou založit firmu Freshnack, tedy jakousi centrální distribuci svačinek do škol, přišla přímo jedna z maminek - Gabriela Valášková, která se rozhodla zlepšit stravovací návyky našich dětí. "Když jsem dceři nachystala svačinku, tak mi ji často vracela s tím, že na to nemá chuť a že si raději kupila něco v automatu. Když jsem to zjistila, byla jsem naštvaná nejen kvůli tomu, že jsem se s tím dělala, ale také proto, že se mé dítě bez mého vědomí cpe nezdravým jídlem," popsala majitelka firmy Valášková.

Další nevýhodou, kterou jistě znají všichni rodiče z vlastní zkušenosti, je také to, že pokud máte dítěti nachystat svačinku každý den, začínáte se časem více méně opakovat, takže třeba pořád chystáte rohlík se šunkou či se sýrem a dítě pak svačinku třeba právě z tohoto důvodu nechce jíst. "Do nabídky svačinek jsme se proto snažili dostat kromě tradičních svačinek i méně klasická jídla, jako jsou třeba nejrůznější kaše nebo pomazánky. Při prezentaci svačinek na školách jsme se často setkali s reakcemi typu - mé dítě jáhlovou kaši nebo pohankovou pomazánku nejí a když jste se otočili, tak jste viděli jak si zmiňované dítě spokojeně dopřává tuto pochoutku," popisuje Valášková, která dodává, že občas je potřeba zaexperimentovat. Všechny nabízené produkty pochází od lokálních pěstitelů a ze svačinek si vyberou také ti, kteří mají alergii na lepek nebo kravské mléko. "Snažíme se vybírat pouze kvalitní suroviny, které jsou u každé svačinky přesně popsány, takže se můžete podívat, odkud pochází šunky, sýr i pečivo. Doufáme, že se tak děti i jejich rodiče naučí přemýšlet o tom, co jedí," popsala Valášková. Všechny svačinky jsou navíc sestavovány spolu s výživovou poradkyní, takže je i dohlíženo na to, co děti jedí.

A jak celý proces objednávání svačinek probíhá? Klíčové jsou internetové stránky www.freshnack.cz, kde najdete vše potřebné. "Tady zaevidujete své dítě, vyberete, ze které je školy, a pak už si můžete vybírat společně svačinky. Záleží jen na vás, kolik si jich objednáte na každý den, i to, zda si vyberete svačinky na každý den, nebo jen některý den v týdnu. Vždy je důležité objednat svačinku dva dny dopředu,“ popisuje Valášková. Ta doporučuje vybírat svačinky spolu s dítětem nebo nechat výběr zcela na něm. Tím, že si ji totiž vybere samo, se na ni bude i těšit. Do projektu je zatím zapojeno osm základních škol, ale pokud vaše dítě chodí na jinou školu a měli byste o tuto službu zájem, pak se neváhejte ozvat.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Vlastivědná společnost muzejní v Olomouci

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Vlastivědná společnost muzejní v Olomouci je otevřeným sdružením lidí s různými zájmy. Spojuje zájemce o regionální historii, vlastivědu, přírodu a umění, stejně jako zájemce o úzce ...