Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Strašidelný a tajuplný zároveň. Sežeňte si masku a vyrazte na nějakou z halloweenských akcí

Tipy a názory

22.10.2014

Autor: Barbora Sísová

Můžeme se nad tím pohoršovat, nevěřícně kroutit hlavou, ale realitu nezměníme. Do našeho města zkrátka zavítal americký Halloween a podle výloh obchodů a programů jednotlivých klubů to vypadá, že se v hanácké metropoli pěkně zabydluje, ve většině případů se mu dokonce podařilo vytvořit něco jako tradici. Chcete si také užít strašidlácký rej v nějaké šílené masce? Nebo jen potřebujete sehnat dokonalou masku pro vaše děti? Pak jsou následující řádky určeny právě pro vás.

Poté, co se u nás zcela zabydlel svátek svatého Valentýna, to vypadá, že se do kalendáře už brzy zapíše také datum 31. října, tedy den, kdy se v USA slaví Halloween. Tento strašidelný den, pro který jsou typické vyřezávané dýně, čarodějky, duchové, příšery nebo kostlivci, v České republice získal podobu dětských karnevalů, mnohdy spojených s lampionovým průvodem, nebo dospělých večírků v maskách. A obvyklé jsou také nejrůznější tvořivé dílničky, kde se vyřezávají dýně nebo vyrábí kostýmy.

Přestože je Halloween až příští pátek, je na čase obhlédnout, jaké akce nás vlastně čekají, abyste se dokázali dokonale připravit. Pokud patříte spíše ke konzervativním typům, doporučujeme některý z lampionových průvodů. Ten klasický, který nemá s Halloweenem nic společného, je na plánu 28. října a vyjde v 17:40 z Horního náměstí. Tady stačí, když si zakoupíte některý z originálních lampionů. Velký výběr mají například v papírnictví v Pavelčákově ulici, Pokud chcete však lampioňák propojit i se strašidelným průvodem, pak by vás mohla zaujmout akce, kterou má v sobotu 1. listopadu v plánu olomoucká zoo. Tradiční Noc duchů vás provede olomouckou zoo, ale tentokrát až po setmění. Mezi klecemi se zvířaty se to začíná hemžit různými strašidly a duchy. Abyste se tolik nebáli, je v nabídce také čarodějnický punč na kuráž. A lépe se budete cítit s lampionem nebo v masce, abyste mezi jednotlivá strašidla snáz zapadli.

A zajímavý program připravil také olomoucký akvapark. Pokud nemáte o víkendu čas, můžete se svými dětmi zavítat do olomouckého akvaparku už ve středu 29. října od tří hodin. Tady vaše děti čeká Halloweenské tvoření, kde si mohou vyrobit strašidelnou masku nebo halloweenské ozdoby. Lístek je zdarma v rámci vstupu do dětského koutku.

V netradičním mexickém duchu bude probíhat oslava zemřelých naplněná radostí ze života v klubu Garch. Tady vás čeká stylová hudba i občerstvení v mexickém stylu. Ti, kteří dorazí v kostýmu, mají vstup zdarma.

Pokud ani po halloweenském víkendu nenasajete pravou ponurou atmosféru a chcete zažít pocit strachu, můžete ve středu 5. listopadu vyrazit na návštěvu velitelského stanoviště civilní obrany umístěné v krytu v Bezručových sadech. Od 16:00 do 19:00 hodin budou v prostorách Domu dětí a mládeže probíhat zábavné taneční a výtvarné aktivity pro nejmenší. Společně s rodiči si pak děti mohou projít Halloweenskou stezku odvahy s několika stanovišti, umístěnou právě v krytu civilní obrany. Na malé návštěvníky v maskách čeká sladká odměna, ostatní si s námi mohou masku třeba vyrobit nebo namalovat. Od 19:30 do 21:00 pak proběhne v krytu varianta stezky odvahy pro otrlé. Ta bude zpřístupněna pouze dospělým a mládeži od 15 let. Co vás v krytu čeká, prozrazovat nebudeme, slabší povahy ať ale raději zůstanou doma, protože kdo se bojí, nesmí do krytu.

Tak doufám, že akci jste si už vybrali. Teď už zbývá jen zvolit správný kostým a věřte, že doby, kdy jste si museli svou vysněnou masku vyrábět sami, jsou už dávno pryč. Pokud chcete do svého modelu investovat, tak koupíte naprosto kompletní model a to jak pro sebe, tak své děti. V obchodech se tak mnohdy můžete od hlavy až k patě a nezapomíná se ani na důmyslné detaily.

Jelikož na Halloween by se měly volit především strašidelné kostýmy, ve většině obchodů najdete masky hrůzostrašných příšer i jednotlivé části pro výrobu zombie či dokonalého čarodějnického ohozu, který můžete využít multifunkčně i na pálení čarodějnic. V Papírnictví v galerii Moritz dokonce najdete i umělá košťata, na kterých můžete na svou párty stylově přiletět.

Ve hře je však také to, že nemusíte jít přímo za příšeru, ale Halloweenem se můžete jen decentně inspirovat, nasadíte si třeba jen decentní čelenku nebo některé z nepřeberného množství náušnic.

A na výběr je také velké množství čarodějnických klobouků, ale v nabídce naleznete také klobouky pro malé piráty, šerify, klauny či vodníky.

Pokud toužíte jen po decentnější masce, která s Halloweenem příliš nesouvisí, doporučujeme zvolit některé z nepřeberného množství čelenek, na které jsou připevněny nejrůznější uši od sexy levhartic či gepardů až po tykadla berušky či ďábelské rohy. A využít lze také sexy škrabošky.

A na výběr máte i velké množství paruk, pokud však chcete využít své vlastní vlasy, můžete natáčet, tupírovat a doladit je spreji na vlasy v nej(h)různějších barvách.

A jelikož ďábel je ukrytý v detailu, nesmíte zapomenout ani na správné bojovné nalíčení, k tomu vám pomohou speciální barvičky na obličej, které sežene v tomto čase zpravidla v každém papírnictví, avšak zdaleka nejzajímavější výběr nabízí obchůdek Claire´s v galerii Šantovka. Tady si můžete vybrat z nepřeberného množství barevných palet, stejně jako už i z předpřipravených šablon.

Pokud jste spíše domácí typy, můžete si udělat příjemnou domácí atmosféru také u sebe doma. Olomoucká květinářství nabízí spoustu podzimně laděných dekorací, od věnců po zajímavá aranžmá z podzimního listí, ovoce a důležitou součástí jsou také nejrůznější dýně, ať už živé, umělé nebo keramické, kam se dají vložit svíčky, které tajemně ozáří váš domov. A pokud chcete Halloween hodit úplně za hlavu a zůstat věrni tradici českých Dušiček, pak vězte, že i na ty jsou v květinářství Bezva kytka vybaveni. Naleznete tu vše od svíček až po vkusné dušičkové věnce.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip