Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Housle stokrát jinak: Ve Šternberku bude k vidění sbírka vzácných houslí

Tipy a názory

24.4.2014

Autor: barsi

Také vás rodiče jako malé nutili chodit do housliček? Připomeňte si tuto dobu výstavou ve Šternberku, kde budou k vidění desítky houslí. Zjistíte, že rozhodně neexistují pouze jedny univerzální a kromě těch, na které si matně vzpomínáte, můžete obdivovat i mistrovské kousky. Vernisáž výstavy Čas houslí: pět století královského nástroje proběhne už dnes v 16:30 v Expozici času a následně v 17:30 v bývalém klášteře. Pokud nestíháte zahájení, nezoufejte. Královské nástroje můžete obdivovat na obou těchto místech až do konce roku.

Výstava se snaží ukázat tvarovou pestrost houslí a je rozdělena podle modelů a způsobu výroby. Zájemci se seznámí s historií jejich vývoje, nejznámějšími houslařskými dílnami a poznají rozdíly mezi mistrovskou a manufakturní prací. "K zajímavým exponátům patří například mistrovská dvanáctistrunná mandolína od firmy Ignaz Mettal, housle vyrobené v Schönbachu k výročí vlády rakouského císaře Františka Josefa I., indické housle sarangi nebo housle ruského zajatce z tábora v Podhradě u Chebu," vypichuje to nejlepší Alena Fritscherová z Expozice času. Zatímco Expozice času nabídne asi 50 koncertních a mistrovských nástrojů, jejichž hodnota se pohybuje v řádech deseti tisíců korun (modely vyrobené podle vzorů pocházejících z rodinných dílen Stradivari, Guarneri, Amati), v bývalém klášteře si návštěvníci prohlédnou školní a koncertní nástroje a také expozici houslařské dílny.

Vernisáž se uskuteční už dnes (24. dubna) v 16:30 v Expozici času a následně v 17:30 v bývalém klášteře. Kulturní doprovod zajistí v prvně jmenovaných prostorách smyčcový kvartet The Beef , v klášteře zahraje duo Roman Mžik (housle) a Zdeněk Pěček (klavír). V Expozici času můžete výstavu navštívit od úterý do neděle od 10 do 17 hodin, bývalý klášter má otevřeno kdykoli po předchozí telefonické (604 591 340) či e-mailové (handke@seznam.cz) domluvě.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip