Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jarní květinová Flora přilákala přes 65 tisíc lidí, přijel se podívat i premiér

Zprávy z regionu

27.4.2015

Autor: barsi

Krásné jarní počasí i originální expozice, které návštěvníci mohli vnímat všemi smysly, přilákaly na jarní Floru o pět tisíc lidí více než vloni. Mezi 65 tisíci návštěvníky jste mohli zahlédnout také premiéra Bohuslava Sobotku nebo ministra zemědělství Mariana Jurečku.

Mezi těmi, kteří od 23. do 26. dubna zavítali na olomoucké výstaviště, nechyběla ani řada vzácných hostů. K těm nejvýznamnějším patřil bezpochyby premiér České republiky Bohuslav Sobotka, který si jarní Floru se svým doprovodem prohlédl v neděli po poledni. "Jsem velmi rád, že jsem mohl navštívit tuto tradiční výstavu, která povstala z určitého útlumu. Chtěl bych při té příležitosti ocenit především město Olomouc za investice do zdejšího výstaviště. Podobné akce jako Flora jsou totiž šancí pro prezentaci výsledků práce menších tuzemských pěstitelů, kteří musí čelit značným a mnohdy nefér tlakům ze strany velkých zahraničních producentů," uvedl předseda vlády.

Mezi další hosty patřili například ministr zemědělství Marian Jurečka, velvyslankyně Peru v ČR Marita Landaveri či mexický velvyslanec v Praze Pablo Macedo. Právě jeho země tentokrát rozšířila řadu těch, které se v posledních letech prezentují v rámci květinových a zahradnických Flor vlastními expozicemi přibližujícími návštěvníkům květenu a kulturu svých zemí. Mexická expozice patřila po právu k nejobdivovanějším na letošní jarní Floře a odnesla si také jedno z udělených ocenění - Pohár primátora statutárního města Olomouce. "Mně osobně se mexická expozice líbila z celé výstavy nejvíc. Měla jsem pocit, jako bych se skutečně ocitla v této exotické zemi. Atmosféru skvěle dokreslovaly nejen kaktusy a sukulenty u obrovské Mayské pyramidy, ale také mexická hudba," popsala spokojená návštěvnice Jana Polesná.

Velvyslanec Mexika v ČR Pablo Macedo navíc při příležitosti slavnostního zahájení 36. ročníku jarní etapy mezinárodní květinové a zahradnické výstavy pokřtil nově vyšlechtěnou odrůdu narcisu. Květy nových hybridů zahradních narcisů od firmy Lukon Bulbs mají sytě žluté okvětí s kontrastním oranžově červeným kolárem. Jedná se o velmi odolnou odrůdu s pevnými stonky, která dlouho kvete a na záhonech je vysoká 45 centimetrů.

barsi

Reklama

Restaurace Globus

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Po celý den pro vás v Globusu Olomouc vaříme podle tradičních receptů a z těch nejčerstvějších surovin. Čerstvé maso bereme od našich řezníků, skvělé pečivo od našich pekařů. Jídlo...