UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Vychutnejte si Kafe jak lusk
16.3.2016
Autor: Barbora Sísová
Pokud se pohybujete kolem náměstí Hrdinů, možná jste si všimli, že se zde zhruba před měsícem objevila nová kavárna, která už podle názvu slibuje skvělý zážitek z kávy. Kafe jak lusk vlastní dva mladí kávoví nadšenci, kteří chtějí seznámit Olomouc s tak zvanou kavárnou třetí vlny. Co si pod tímto pojmem představit? Především to, že káva bude připravena takovým způsobem, aby vynikla co nejvíce její chuť...
V nové kavárně lehce podlehnete kouzlu filtrovaných káv z malých pražíren nebo smyslné chuti domácích dortůNová kavárna se od většiny olomouckých liší už svým vzhledem, prostor je velmi vzdušný a sedí se tu na klasických židličkách, které znáte ze školních lavic. Stresu z vyvolání paní učitelkou se však rozhodně bát nemusíte, vládne tu velmi příjemná atmosféra, kterou má pod kontrolou sympatická obsluha – dva mladí majitelé tohoto milého podniku. "Já jsem už pracovala v několika olomouckých kavárnách, kde jsem se naučila spoustu věcí, včetně té nejdůležitější, kterou je láska ke kávě. Postupně jsem zjistila, že už mě práce pro někoho jiného příliš neuspokojuje, protože jsem chtěla zkoušet úplně jiné věci, pro které nebyl prostor, a tak jsem pochopila, že jediným řešením je otevřít si vlastní kavárnu,“ popsala dvaadvacetiletá majitelka kavárny Marie Mádrová, která pro svůj nápad nadchla také svého partnera Martina Zajíčka. Ti společně kavárnu nejen vlastní, ale můžete je každý den potkat i na place.
- Vlna první (začátek dvacátého století) - díky této vlně je dnes káva v každé domácnosti, přinesla nám vakuová balení i instantní kávu a zajistila, že kávu najdeme na poličce v každém supermarketu.
- Druhá vlna (šedesátá léta 20. století) - kávový nadšenci už nepohlíží na kávu jako na univerzální komodity, ale jako na umění. Této vlně vděčíme za rozšíření espressa, cappuccina a latté. Je zde snaha používat chuťově výraznější arabiku, ale ta je často přepražená do uniformní hořké chuti.
- Třetí vlna (nyní) - u kávy zkoumáme všechny její vlastnosti a původ, káva je pražena daleko světleji než dříve, aby vynikly její specifické chutě. Také se zvolí ten správný způsob přípravy, vybere se k němu adekvátní hrubost mletí a filtrovaná voda specifické teploty a tlaku, aby výsledný šálek nebyl jen kofeinovým nakopnutím, ale mohli jsme v chuti odhalit tóny jasmínu, borůvky nebo sušená rajčata.(Vokafi.cz)
A jaké jiné věci chtěla Maruška v kavárně vyzkoušet? Je toho hodně, především kávu připravovat jinými způsoby než je klasická příprava espressa či cappuccina z kávovaru, nabízet kávu z malých neznámých pražíren nebo do nabídky zapojit trochu zajímavější pochutiny než jen tousty a klasické dorty. Vyzkoušet tak můžete kávy filtrované několika způsoby, od aeropressu, dripu v60 až po chemex. "Na přípravu filtrované kávy se používají úplně jiná kávová zrna, která jsou mnohem méně napražená než kávová zrna na přípravu italské kávy. Daleko více tak vynikne chuť kávy, která není tolik hořká jako u klasického espressa. Většinou tedy chutná i těm, kteří jsou přesvědčeni, že jim káva nechutná," popisuje Marie a dodává, že na své si zde přijdou i milovníci klasického italského espressa, které připravují z kávových zrn osvědčených pražíren. "Snažíme se lidem nabídnout kávu z pražíren, které nikde jinde v Olomouci nenajdou. Na mlýnku u kávovaru máme vždy jeden druh z olomoucké pražírny Kikafé a na druhém mlýnku se kávy střídají, můžete narazit například na kávu ze slovenské pražírny Green plantation nebo Rebels Bean z Brna. U filtrovaných káv je nabídka ještě širší, protože lidé jsou zvyklí si vybírat například mezi citrusovější kávou z Afriky nebo kávou se sladšími tóny z Jižní Ameriky. Nyní můžete ochutnat například kávu z maďarské pražírny Casino Mocca, Kaffeehaus Goriffee z Bratislavy, kteří se specializují pouze na Rwandu, Kikafé, ale nabídka se střídá téměř každý týden,“ popisuje Martin.
Kafe jak lusk ve zkratce
Adresa: Třída Svobody 4
Otevírací doba: Pondělí-pátek: 7:00-19:00, sobota: 8:00-13:00, neděle: zavřeno
Více informací: Facebook
Jelikož jsou si majitelé vědomi, že hosté mohou přijít i na jiný nápoj než na kávu, jsou připraveni i na tyto situace. V nabídce je velké množství čajů, domácí zázvorová či citronová limonáda, přírodní fermentované limonády značky Fentimans, které jsou zcela bez chemikálií, dochuceny pouze bylinkami, nebo víno od mladého vinaře Průdka z Rakvic, který studuje v Olomouci. Jediným slabým místem je podle majitelů zatím nabízené pivo, slibují však, že na letní sezonu Heineken zmizí a nahradí jej pivo z některého minipivovaru. "Pokud chcete poznat něco nového, určitě doporučujeme vyzkoušet tak zvaný kávový čaj cascara, který se vyrábí z obalů kávového zrníčka. Ty se nasuší a poté zalijí horkou vodou a dokonalý nápoj je připraven,“ popisuje Martin a podává mi jeden šálek. Musím uznat, že chutná skutečně skvěle, ale pozor - jedná se o výrazně kofeinový nápoj, takže na večer už příliš nedoporučujeme.
Nápoje rozhodně nejsou to jediné, co je v kavárně lákavé. Při pohledu na vitrínu plnou dortů nelze sladké tečce odolat. Zvláště když nám Marie prozradí, že je peče sama a v podstatě se při jejich snědku nejedná zas o tak velký hřích. Oba partneři se totiž snaží žít zdravým životním stylem a stravovat se co nejzdravěji, a to se odráží i v nabídce kavárny. Dezerty jsou spíše ve zdravější variantě, najdete zde vždy minimálně jeden veganský, bezlepkový nebo raw dort a nikdy nebude chybět bábovka.
Každý den jsou pro zákazníky upečeny čerstvé dorty. Čokoládový bezlepkový dort s jahodami neměl chybuStejný trend se projevuje také u nabízených snídaní. "Chtěli jsme lidem v Olomouci nabídnout trochu jiné věci, než nabízí ostatní kavárny. Takže u nás nenajdete ani klasické tousty, ani míchaná vajíčka. Naopak zde narazíte na věci, které možná neznáte, jako je například acai bowl, jogurt s müsli nebo chléb s avokádem, který se stal zdejším hitem,“ dodává Marie.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz
DNES
Sigma veze z Hradce prohru, nezvládla první poločas
Zprávy z regionuDNES
Prázdniny se blíží! Fond pomoci olomouckým dětem pomůže i s úhradou letních táborů
Zprávy z regionu4.5.2024
V zoo Olomouc už je kompletní chovný pár kalimik. Dočkáme se brzy mláďat?
Sport3.5.2024