Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 12.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kongresový komplex u nádraží roste, podívejte se s námi na stavbu

Zprávy z regionu

27.3.2012

Autor: Jan Procházka

Hotel Sigma i kulturní dům Sidia už jsou minulostí. Zatímco z prvního ale zůstala alespoň kostra, místo, kde tisíce maturantů zažily své plesové opojení, definitivně zmizelo z mapy města. Zatímco hotel na stavební čety teprve čeká, nové kongresové a kancelářské centrum utěšeně roste tempem patro za deset dní.

Už v červnu by měl být zřejmě hotový skelet nové kancelářské budovy na místě někdejšího kulturního domu Sidia. Souběžně s ním vzniká také kongresový sál. "Pracuje tu necelá stovka lidí a ti se skutečně nezastaví. Hlavní jsou tu teď betonáři a dělníci, kteří dělají stropy. Jsou skutečně schopní jedno patro postavit za přibližně deset dnů," popsal Vít Novák, který na stavbě vykonává technický dozor.

Při pohledu z nejvyššího patra hotelu Sigma je stavba obřím mraveništěm, které roste doslova před očima. Nejrychleji postupuje stavba kancelářského objektu, stavební dělníci jsou už ve třetím nadzemním podlaží. Budoucí kongresové centrum už má hotová dvě patra podzemních garáží, nyní je na úrovni terénu.

Samotný hotel, budoucí Clarion, který hned na začátku projektu stavební čety obrousily až na holý panel, připomíná nyní křehkou škatulku. Jeho rekonstrukce zatím stojí. "Měli jsme nějaké obtíže ze statikou, budeme přidávat jedno patro, takže stavbu je potřeba podepřít," vysvětluje Vít Novák, podle nějž stavba podle norem ze sedmdesátých let rozhodně neodpovídá dnešní kvalitě práce. "Dnes byste takovou věc asi investorovi nepředali. Jsou tam místa, kde si říkáte, že tady si chlapi odskočili na svačinu. Ale žádná hrůza to není," ubezpečuje. Na stavbě hotelu Sigma se kromě kvalifikovaných pracovních sil podíleli i zaměstnanci mateřského podniku. A to včetně ekonomů a úředníků. "Nechci hodnotit práci brigádníků, ale dnes tady máme opravdu úzce specializované odborníky. Právě díky nim ta stavba může růst tak rychle a přitom zachovávat vysoké požadavky na kvalitu," domnívá se Novák. Rekonstrukce je podle něj výzva, ale zároveň i ekonomičtější řešení. "Postavit dům na zelené louce umí každý, ale rekonstrukce je mnohem náročnější. To se ukazuje i tady, nikdy dopředu nevíte, na co narazíte. Ale navzdory tomu je to určitě levnější varianta," řekl Novák. Rekonstrukce panelového hotelu ale limituje jeho budoucí dispozice. "Tak jak to nyní vidíte, to bude. S panely se hýbat nedá. Pokoje, chodby, restaurace, všechno zůstane zachováno. Ale když budova dostane nové opláštění, vnitřek projde úpravami, tak se bez problémů dostaneme na parametry moderního čtyřhvězdičkového hotelu," zmínil Novák.

Celý komplex by měl být hotový v srpnu příštího roku. Firma CPI do něj investovala přes půl miliardy korun.

Jan Procházka