Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kraj podporuje včelaření: vydejte se na některou ze zajímavých přednášek

Zprávy z regionu

25.10.2014

Autor: Josef Rouš

Začátkem října proběhla první z cyklu pěti přednášek Olomouckých včelařských setkávání, které pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje pořádá Pracovní Společnost Nástavkových Včelarů - PSNV. Olomouc se tak po Praze stává teprve druhým městem, kde mohou včelaři, ale i široká veřejnost, navštívit takto rozsáhlý cyklus přednášek. Další přednáška je na řadě už 1. listopadu.

Olomoucký kraj poskytl ke konání těchto přednášek k dispozici svůj Kongresový sál v budově krajského úřadu u vlakového nádraží a zahájení celé akce měl na svých bedrech náměstek hejtmana Michal Symerský, který ve svém projevu představil podporu kraje včelařům, ale i výsadbě včelařsky významných rostlin. Přislíbil také, že kraj v této podpoře má snahu pokračovat a dál rozvíjet spolupráci s místními včelaři.

Štafetu přednášek rozběhl Antonín Přidal z Mendlovy univerzity v Brně s přednáškou na téma Včela a člověk v kulturní krajině 21. století. Jelikož bylo snahou organizátorů cyklus přednášek koncipovat rozmanitě a zajímavě nejen pro včelaře, ale i nevčelařskou veřejnost se zájmem o přírodu a včelí produkty, byla i tato přednáška vedena tak, aby zaujala nejen včelaře. Z řady statistických dat, která lze z nejrůznějších pohledů analyzovat, byl posluchačům předložen zajímavý a poněkud neokoukaný obraz českého a evropského včelaření. Obvyklý mediální obraz českého včelařství vyznívá obvykle nějak takto: "Včelařů a včelstev dlouhodobě ubývá, včelaři stárnou, bez opylovatelů bude menší úroda a zdraží potraviny". Ze skutečných statistických údajů a historických pramenů vyplývá trochu jiný pohled: "Jsme 4. nejzavčelenější krajinou v Evropě (za Řeckem, Slovinskem a Maďarskem) a tedy vysoko nad průměrem EU, na jednoho včelaře u nás vychází nejméně obyvatel – nevčelařů v celé Evropě (jinými slovy na jednoho občana vychází nejvíce včelařů v celé EU), o tom, že včelaři stárnou, se psalo již před 100 lety a hlavní problémy českého a evropského včelaření jsou trochu někde jinde". Za velký problém lze v současnosti považovat obecně včelí pastvu, od její struktury v kulturní krajině přes způsoby jakými se hospodaří až po používání pesticidů při ošetřování rostlin.

Následující přednáška, která se bude konat opět v kongresovém sále krajského úřadu, v sobotu 1. listopadu od 8:00, bude na téma Včelí produkty a apiterapie. Přednášejícím bude Zděnek Klíma, který také přednáší na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brně. Tato přednáška bude zaměřena na seznámení se všemi včelími produkty a možnosti jejich praktického použití při odstranění různých neduhů. Tedy nebude řeč jen o nejvíce používaném a známém medu, ale i dalších člověku prospěšných produktech, které nám včely nabízejí, jako je pyl, propolis, včelí vosk nebo včelí jed. Organizátoři zvou a těší se na všechny, kteří mají o toto téma zájem a chtějí se dozvědět něco nového. V žádném případě není podmínkou být aktivní včelař. Bližší informace naleznete na www.psnv.cz .

Josef Rouš

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941