Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kruhová křižovatka v Dobrovského ulici  už je průjezdná. O měsíc dřív

Zprávy z regionu

27.9.2012

Autor: amb

Necelé tři měsíce trvala stavba kruhové křižovatky olomouckých ulic Dobrovského, Na Střelnici, Studentské a Zámečnické. Dnes ráno byla novostavba slavnostně otevřena a ještě před polednem po výměně dopravního značení po ní projely první automobily. Výstavba samotného rondelu přišla Olomoucký kraj a město Olomouc na 33,5 milionu korun, dalších zhruba 13 milionů si vyžádala rekonstrukce kanalizace ve Studentské ulici.

Stavba malé okružní křižovatky v bezprostřední blízkosti historického jádra hanácké metropole začala 2. července a původně měla skončit 8. listopadu. Na žádost města a kraje jako investorů stavby však její zhotovitel, společnost Eurovia, práce urychlil a stavbu předal do užívání už dnes. Drobné práce na rondelu se budou dodělávat už za provozu.
Náklady na celou stavbu činily 47 milionů korun. "K tomu je vedle samotného rondelu včetně komunikací s bezpečnostními ostrůvky, chodníků, cyklostezek a zeleně třeba připočítat i to, co není vidět, tedy kanalizaci, vodovody či kabely telekomunikačních společností," uvedl ředitel oblasti Morava společnosti Eurovia Ján Špaňo, podle nějž stavba křižovatky uprostřed města kladla na její tvůrce nároky především v oblasti zajištění bezpečnosti procházejících obyvatel města. "Změnou běžného křížení na kruhové se nejen zvýšila kapacita křižovatky, ale především její bezpečnost a plynulost dopravy," dodal Špaňo.

Nový rondel má tvar čistého kruhu o vnějším průměru 36 metrů a středního ostrova 22 metrů. Šířka okružního jízdního pásu je pět metrů. Na všech ramenech křižovatky jsou střední dělicí ostrůvky pro snazší přecházení chodců. Středový ostrůvek je osázen stromy a trvalkami.
Financování stavby bylo rozděleno mezi Olomoucký kraj a město Olomouc. Kraj zaplatil 29,6 milionu korun, město přidalo 3,8 milionu především na chodníky, veřejné osvětlení a vegetační úpravy. K tomu město nechalo za 13 milionů zrekonstruovat kanalizaci v přilehlé Studentské ulici, takže nebylo nutné jednu silnici uzavírat dvakrát. Oba investoři požádali o dotaci na svou část stavby. V případě kraje se očekává, že dotace dosáhne sedmdesáti procent nákladů, tedy přibližně 21 milionů korun.
"Olomoučané letos zažili krušné léto, během nějž se realizovala řada investičních akcí, ať už města, kraje, univerzity či soukromých subjektů. Vzhledem k tomu bylo město až na hranici životnosti. Jsem tedy rád, že jedna taková velká stavba končí a že se ji podařilo zrealizovat v o třicet procent kratším čase," konstatoval na slavnostním aktu otevření nové kruhové křižovatky olomoucký primátor Martin Novotný.

● Názor


A kolaři zase nic?
Cyklostezka. To slovo zaznělo z úst osakovaných řečníků při slavnostním otevření nové kruhové křižovatky nejméně třikrát. Když jsem se ale po novostavbě rozhlížel ve snaze onen zvláštní pruh pro nemotorizované účastníky silničního provozu najít, pátral jsem marně. Požádal jsem proto zástupce dodavatele stavby, aby mi pomohli. „To je ten kousek támhle vzadu, co vede odnikud nikam,“ ukazoval rukou ochotný stavitel a namířil mou pozornost na asi padesátimetrový úsek dlažby mírně odlišné od sousedního chodníku.
Už si na to pomalu začínám zvykat. Téměř pokaždé, když se v Olomouci otevře nově zrekonstruovaná část městské komunikace, je na ní dost prostoru pro jedoucí i parkující auta, proužek se najde i pro těch posledních pár pěších zoufalců (vy ještě nejezdíte autem, socky?) a třeba i pro nějakou tu zeleň. Že by někdo chtěl dobrovolně (a zároveň bezpečně) používat pro přepravu městem kolo, je zřejmě pro zadavatele stavby naprosto nepochopitelné.
A tak jsme mohli mít samostatný cyklopruh začínající ve Studentské ulici a přetínající nový rondel. Ano, končil by sice zatím v ústí ulice Dobrovského, jenže ta bude časem zcela jistě potřebovat kompletní rekonstrukci také a pak by mohla cyklostezka vesele pokračovat dál směrem k Lazcům a do ulice Komenského. Postupně by takto celé město dostalo síť silnic přátelských nejen k motoristům. Já bych se toho možná ještě nedožil, ale moje děti snad ano. Takhle ovšem nemáme zase nic...
Olomoucká radnice sport podporuje, to jí upřít nelze. Někdo by však měl jejím představitelům vysvětlit, že sport nejsou jen okázalé hry pro lid v k tomu vyhrazených arénách, ale i každodenní, nikým neměřený a medailemi neoceňovaný zdravý pohyb běžných lidí-amatérů. Že přemisťovat se z místa A do místa B se dá i jinak než v silném autě. A že kolo není pouze tělocvičné náčiní pro nadupané cyklisty, které stačí vyvést několika cyklostezkami co nejdál z města, ale i pro normální občany jedoucí do práce či za zábavou. Tak jako to pochopili například v Hradci Králové (nebo třeba i v Prostějově či Uničově). Jenže tomu, že Olomouc bude jednou i městem kolařů, už prostě nevěřím...

Adam Fritscher

amb

Reklama

LÉKÁRNA U PÖTTINGEA

Katalog firem » Zdravotnictví » Lékárny a farmaceutické produkty

Doprava po Olomouci ZDARMA. Nabízíme široký sortiment zboží, homeopatii, léčebnou kosmetiku aj. Máme nejnižší doplatky na léky v Olomouci. Poskytujeme dermatokosmetické poradenství, poradens...