Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Léto je konečně tu. A s ním také raketový nárůst úrazů. Víte, kterým čelíme nejčastěji?

Zprávy z regionu

2.7.2015

Autor: roc

Léto, a zejména to prázdninové, je tu. Ale pozor! Právě v tomto období prudce stoupá pravděpodobnost vzniku úrazu. Jedna z tuzemských pojišťoven sestavila podle svých statistik žebříček šesti nejčastějších úrazů, na něž by si lidé měli dávat obzvlášť pozor. Jednoznačně mezi nimi vedou odřeniny a tržné rány. Na Olomoucku jsme na sebe podle statistiky opatrnější - pravděpodobnost úrazu patří u dětí i dospělých k nejnižším v rámci celorepublikového průměru.

"V letních měsících a za pěkného počasí, v době dovolených a školních prázdnin obzvlášť se zvyšuje koncentrace lidí v lesích, na cyklostezkách, koupalištích a dalších lokalitách sloužících k relaxaci či sportu. A právě zde je riziko vzniku úrazu největší,“ uvádí ředitelka odboru služeb klientům životního pojištění ČSOB Pojišťovny Sylva Svobodová.
Více než polovinu "letních úrazů“ tvoří šest typů poranění, kterým je ve většině případů přitom možné zabránit prevencí. "Typickým příkladem jsou bruslaři na cyklostezce nejen bez přilby, ale i bez chráničů kolen a loktů,“ popisuje Svobodová.
Léto také láká vyzkoušet si stále nově se objevující odvážnější oddychové sportovní činnosti, při nichž často může dojít k přecenění osobních možností, ztrátě odhadu a pozornosti. "Nejen dospělí se potýkají se zvýšeným výskytem, významný statistický podíl zaujímá i dospívající generace včetně malých dětí,“ doplňuje Svobodová.

Svou roli může sehrát i územní příslušnost. S největším procentem vyjadřujícím pravděpodobnost úrazu stanuli v čele žebříčku podle okresů za uplynulý rok lidé z Českokrumlovska a Českobudějovicka. Na opačném pólu tabulky figurují obyvatelé okresů Mladá Boleslav a Mělník. Vyplývá to z indexu úrazovosti, pomocí kterého pojišťovna sleduje, jak se liší míra pravděpodobnosti vzniku úrazu u lidí z jednotlivých okresů republiky.
"Odpověď na otázku, proč tomu tak je, znají asi nejlépe přímo lidé v daném okrese. Z našeho úhlu pohledu je to statistická zajímavost, která poukazuje na to, že v některých okresech jsou na sebe lidé opatrnější a v jiných se zase úrazy stávají častěji,“ konstatovala Sylva Svobodová a dodala: "Vznik úrazu může nejvíce ovlivnit člověk sám svým chováním, které by mělo být co nejvíce preventivní.“

Sedm základní pravidel prevence nejčastějších letních úrazů:
- na kole, bruslích a motocyklech používejte vždy ochranné pomůcky (přilbu, chrániče…)
- neskákejte do vody, kterou neznáte
- délku běžeckých, turistických a cyklistických tras volte přiměřeně svým schopnostem (často za vznikem úrazu stojí únava)
- v lese či po horách nechoďte v delších úsecích se skloněnou hlavou nebo blízko za sebou
- věnujte pozornost technickému stavu svého kola (sjetý vzorek, povolená brzdová lanka atd.), bruslí (sjetá kolečka či brzdička) nebo motocyklu a koneckonců jakémukoliv dopravnímu prostředku
- buďte obezřetní při kontaktu s cizím psem, případně jinými zvířaty
- vyvarujte se konzumace alkoholických nápojů během rekreačních aktivit (kolo, brusle, koupání atd.)

roc

Reklama

ComPass Jazyková škola

Katalog firem » Vzdělávání a školství » Jazykové školy a agentury

Jsme jazyková škola, která rozmluví i Vás. Nabízíme kurzy anglického jazyka pro firmy i veřejnost, intenzivní víkendové semináře a workshopy, přípravy na FCE a CAE, besedy s rodilým mluvč...