Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 14.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Letošní Flora bude úplně jiná, slibují pořadatelé.
 Začne ve čtvrtek

Zprávy z regionu

22.4.2014

Autor: Jan Procházka

Plovoucí záhony, vznášející se rostliny, levitující zahrada nutící návštěvníky zvednou hlavy vzhůru. Letošní jarní Flora má být úplně jiná; pořadatelé chtějí naplno využít možností, které jim dává opravený pavilon A. Slibují i důsledné rozmístění prodejních stánků - ty, které nemají s posláním Flory nic společného, dostanou prostor dál od hlavní výstavní zóny. Největší akce svého druhu v Česku začne už ve čtvrtek a potrvá až do neděle.

Letos bude všechno jinak, hlásá omlazený tým Výstaviště Flora. Po zkušební provozu čeká čerstvě opravený pavilon A zkouška ohněm - tradiční jarní Flora. Jen loni prošlo na jaře branami výstaviště na šedesát tři tisíc lidí a letos se, právě kvůli novému pavilonu, očekává zájem ještě vyšší. Pořadatelé se proto chtějí blýsknout. "Využijeme celý prostor, který nám pavilon dává. Důsledně bude také dodržováno zónování - přímo v pavilonu a kolem něj budou mít stánky jen prodejci nabízející rostliny či pomůcky související se zahradničením. Jiný sortiment bude až v zóně za palmovým skleníkem," naznačil ředitel výstaviště Jiří Uhlíř. Právě množství stánků s naprosto nesouvisejícím zbožím bývalo v minulých letech předmětem značné kritiky.

Promění se i expozice, která letos nese název Divotvorná zahrada. "Chtěli jsme změnu, proto jsme sáhli do vlastních řad a dali šanci našemu kolegovi zahradnímu architektovi, aby se předvedl," vyzdvihl Uhlíř. Autor expozice má pro podobnou práci nejen vlohy, ale i jméno. Vojtěch Zahradník. Návštěvníkům chce představit vskutku neobvyklou podívanou. "Lidé se v dnešnní době pod tíhou práce a stresu často dívají do země. Chtěli jsme to trochu změnit, donutit je zvednout hlavu. To je asi hlavní myšlenka, na které je divotvorná zahrada postavená," podotkl Zahradník. Hlavní expozice bude podle něj plná vznášejících se květin, plovoucích záhonů a jiných neotřelých prvků. Chybět nebudou ani tradiční jarní květiny: tulipány, narcisy, lilie či orchideje. Těm posledním bude dokonce věnována celá část expozice."Budeme tu mít výstavu orchidejí, ale i kávy a dalších produktů z Peru, což je země, kde orchideje rostou doslova na každém kroku. Uprostřed orchidejí bude také umístěna čajovna," doplnil Zahradník.

Chybět nebude ani expozice Českého zahrádkářského svazu. Letos se věnuje ekologickému tématu - hmyzím domečkům, které si zájemci budou moci přímo na místě i vyrobit. Expozice v pavilonu E pak bude věnována tématu zahradních jezírek. Návštěvníci si budou moci prohlédnout mnoho druhů okrasných ryb a poznají nové trendy při zakládání zahradních jezírek. Fungovat tu bude i bezplatná poradna.
Součástí Flory bude i letos bohatý doprovodný program. Například ukázky aranžování květin přímo na pódiu od opravdových mistrů či hudební program na letní scéně u jezírka.
Dobrou zprávou je i nové parkoviště, které vzniklo za nádražím Nová ulice. Pokud by jeho kapacita nestačila, mohou návštěvníci parkovat v Galerii Šantovka. Při placení se pak stačí prokázat vstupenkou z Flory a parkovné jim bude odpuštěno. Na Floru ale můžete přicestovat i zábavnějším způsobem. České dráhy i v letošním roce nabídnou po dobu konání výstavy zdarma jízdy historickým motorákem M131.1 Hurvínek z olomouckého hlavního nádraží až na Výstaviště a zpět. V sobotu čeká na cestující překvapení, místo Hurvínka je sveze parní vlak s lokomotivou Kocour a historickými vozy.
Flora začíná ve čtvrtek v devět hodin ráno a potrvá až do neděle. Brány výstaviště se zavírají v osmnáct hodin. Vstupenku pořídíte za sto korun, studenti a důchodci platí osmdesát, děti do patnácti let třicet korun. Koupit lze i výhodné rodinné vstupné za dvě stě deset korun, na které s sebou dva rodiče mohou vzít až čtyři děti. Více informací najdete zde.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941