Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Makakové si dělají z ošetřovatelů dobrý den, prchají
 z výběhu a zase se vrací

Zprávy z regionu

3.8.2015

Autor: Jan Procházka

Po svém si pojmenování průchozí výběh vysvětlila skupinka makaků v olomoucké zoo. Od svého pátečního vypuštění do nového areálu se z něj makakům podařilo utéct už nejméně desetkrát. Zřejmě ho ale neberou jako vězení, protože se do něj zase vrací. Zatím tak se tak naštěstí neopakuje dobrodružná cesta makaků Šimpiho a Tatina, kteří v roce 2010 urazili stovky kilometrů.

Makakové se prostě rozhodli žít z obou stran plotu... Makakové se prostě rozhodli žít z obou stran plotu... Foto: Jan Procházka

Obnovený výběh makaků, který byl podle ošetřovatelů “útěkuvzdorný” odhalil první slabá místa pár okamžiků po jeho slavnostním otevření v pátek dopoledne. Postupně ho různými cestami opustilo hned pět opičích samic. Zvířata se ale nevydala na dlouhé procházky a zůstala v přilehlém lese. Se svými druhy za plotem navíc čile komunikovala. Chytat makaky je ale úkol nad lidské síly, ošetřovatelé to s nimi proto zkusili po dobrém. Z vnější strany výběhu umístili klády, po nichž se opice mohly vrátit do areálu. A přinesli klec s několika makačími samci. Tahle lákadla měla v útěkářkách vzbudit chuť na návrat. Povedlo se, ale jen částečně. “Kolem desáté hodiny dopoledne, po svém příchodu, ošetřovatelka napočítala ve výběhu sedm makačích samic a další dvě byly vidět za plotem, potvrdily se tedy naše předpoklady, že se samice do výběhu samy vrátí,” hlásila v sobotu ráno mluvčí zoo Karla Břečková. Jenže o pár hodin později už bylo všechno zase jinak. Přestože známé útěkové trasy byly zabezpečeny, vynalézavé opice našly nové. “Během dne se podařilo dalším pěti kusům opustit výběh. Skupina šesti utečenců se pohybovala ve stejném prostoru jako včera. Jedna samička se ale oddělila a dorazila do místa svého tříletého přechodného bydliště. Návštěvníci pozorovali jak se pohybuje po bývalém výběhu medvědů pod vyhlídkovou věží, kde jsou nyní stále ještě provizorně umístěni kastráti makaka červenolícího, a kde i ona donedávna bydlela. Ošetřovatelé ji odchytili a zamkli v jednom z volných kotců,” sdělila Břečková v sobotu večer. Některé opice se pak na noc opět vrátily do výběhu. V neděli se pak ukázalo, že makakové zřejmě chápou výběh jen jako jedno z míst, kde se mohou pohybovat. “Ukázalo se, že makakové nemají potřebu vzdalovat se od místa, které jim bylo vyhrazeno pro pobyt, jen si pojmenování průchozí výběh vyložili po svém. Dopoledne se po výběhu pohybovaly čtyři samice a další nebyly vidět. V době oběda, když ošetřovatelka nachystala krmení, další dvě samice přišly z lesa a jedna se pohybovala z vnější strany oplocení. Z lesa se zároveň ozýval křik, což nasvědčovalo, že je tam poslední do počtu. Ve výběhu se pak opice pohybovaly nedaleko návštěvníků, konzumovaly připravené krmení a honily se po prolézačkách uvnitř výběhu,” informovala Břečková.

Situaci kolem makaků dále sledujeme a budeme vás informovat. Průběžně o ní píšeme také na náš facebook. Téma najdete pod hastagem #utekmakaku.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Ubytování - Penzion U Sklenářů

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Rodinný Penzion U Sklenářů Bystrovany vítá všechny, kteří studují nebo pracují v Olomouci a okolí, svatební hosty, i celé rodiny, které přijely za odpočinkem. Útulné ubytování v apartm...