Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Máte doma mončičáky nebo skleněné kuličky? Obohaťte výstavu Podzim komunismu

Tipy a názory

6.10.2015

Autor: Barbora Sísová

Unikátní interaktivní výstavu chystá na konec října Pevnost poznání. Jejím prostřednictvím se můžete ohlédnout do období komunismu a přiblížit si atmosféru let 1960 – 1990 v Československu, součástí programu budou dobové projevy, filmové projekce i výstava historických hraček. Pokud máte i vy doma nějakou památku v podobě dětské hračky z této doby, můžete ji zapůjčit a obohatit tak tuto výstavu.

Hledá se... mončičák, rubikova kostka, céčka, skleněné kuličky a další socialistické hračky Hledá se... mončičák, rubikova kostka, céčka, skleněné kuličky a další socialistické hračky Foto: Pevnost poznání

Podzim komunismu je interaktivní projekt, díky němuž mladším generacím přiblížíme každodennost "šedého období" Československé socialistické republiky. "Pamětníci zavzpomínají na kouzlo hry se skleněnými kuličkami, členové mladších generací plně pochopí účel a smysl pokřivených propagandistických plakátů," popsala Martina Vysloužilová z Pevnosti poznání. Menu doprovodného programu zase propere demagogii i absurditu projevů komunistických státníků nebo předvede, v čem přesně spočívala povinná branná výchova. Výstava nechce podporovat nostalgii, ale spíše se bude snažit navodit dialog mezi generacemi. Díky hravému i naučnému pojetí má zkrátka potenciál na to, aby skrze vyprávění prarodičů a rodičů vlastním dětem vyplnila řadu mezigeneračních mezer i propastí, s nimiž je tato doba spjatá.

Máte doma nějaké hračky z období komunismu? Nenechávejte je ležet na půdě a ukažte je světu. Tak jak to udělala například Ema Jurková.   Máte doma nějaké hračky z období komunismu? Nenechávejte je ležet na půdě a ukažte je světu. Tak jak to udělala například Ema Jurková. Foto: Ema Jurková

Samotná výstava hraček je inovativní zejména svým přístupem ke shromažďování vystavovaných exponátů. Ty jsou totiž zapůjčovány přímo od lidí, kteří mají nějakou dětskou vzpomínku schovanou na půdě nebo na dně skříně. Do sbírky se tak můžete zapojit i vy sami. Jde jak o hračku samotnou, tak váš osobní příběh, který se k ní váže. O památku na vaše dětství nepřijdete, zapůjčené hračky budou po skončení výstavy vráceny zpět majitelům. Více informací se dozvíte zde. "Zatím máme přibližně dvacet hraček. Největším trendem jsou jednoznačně plyšáci, hlavně mončičáci nejrůznějších barev i tvarů. Mezi poklady bych poté určitě zařadila komiks s Rychlými šípy z roku 1969 a 1970, či prozatím po dnešním telefonátu přislíbený celý dětský mini pokojík," prozradila Martina Vysloužilová, jaké poklady už má Pevnost poznání má připravené. 

Výstava Podzim komunismu potrvá v Pevnosti poznání v Korunní pevnůstce od 20. října do 17. listopadu.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941