Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mezinárodní varhanní festival v Olomouci vypukne už tento čtvrtek

Kultura

3.9.2014

Autor: barsi

Už tento čtvrtek v Olomouci začne Mezinárodní varhanní festival, na kterém každoročně vystupují přední světoví interpreti, kteří v chrámu Svatého Mořice zahrají na slavných Englerových varhanách. V průběhu září zde proběhne pět koncertů, které jsou věnovány české hudbě. Zájemci si navíc kromě hudby mohou v rámci varhanních exkurzí prohlédnout varhany v celé své kráse.

Rok 2014 je Rokem české hudby, proto je i první koncert věnován právě českým autorům. Zahájení 46. ročníku se uskuteční ve čtvrtek 4. září v sedm hodin večer v chrámu sv. Mořice. Úvodní skladbou bude Suita pro žesťové sexteto a varhany Jiřího Ropka, ve které varhaníka Pavla Černého doprovodí členové Moravské filharmonie pod taktovkou dirigenta Petra Šumníka.

Mezinárodní varhanní festival se koná každoročně od roku 1969. Za dobu své existence si získal přízeň laické i odborné veřejnosti celého světa. Přední světoví interpreti koncertují v chrámu Svatého Mořice na slavných Englerových varhanách. Festival před 45 lety založil prof. Antonín Schindler (+2010), dlouholetý člen a spoluzakladatel Moravské filharmonie. Po celou dobu byl jeho prezidentem i dramaturgem. Moravská filharmonie navazuje na jeho dlouholetou práci a nadále zůstává pořadatelem. Od roku 2011 se stal dramaturgem festivalu varhaník Karel Martínek.
Druhý koncert, který proběhne 8. září, bude pro milovníky varhanní hudby skutečnou lahůdkou. Pozvání na festival přijal Philippe Lefebvre z Francie, který v současnosti patří mezi světovou špičku. V roce 1985 byl jmenován titulárním varhaníkem katedrály Notre-Dame v Paříži, kde působí dodnes. Jako interpret a improvizátor je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů francouzské varhanní školy. Bude mj. improvizovat na slavná témata české hudby - L. Janáčka, B. Smetany, A. Dvořáka.

Kromě koncertní činnosti je Ben van Oosten (koncert 11. 9.) proslulý zejména špičkovými nahrávkami francouzské romantické hudby. Svůj zájem o francouzskou varhanní hudbu dokládá také jako autor několika knih. Za svou soustavnou propagaci francouzské hudby byl také několikrát oceněn, mimo jiné mu byl francouzskou vládou udělen titul “Rytíř umění.” A právě francouzskou varhanní tvorbu umělec z Nizozemí přiveze i na olomoucký festival. V programu nebude chybět L. Vierne, C. Saint–Saëns či Ch. M. Widor.

Aleluja, chvalte Pána! Tak zní podtitul koncertu 15. 9., na kterém Martin Sander z Německa zahraje díla oslavující Boha. Posluchači se mohou těšit na J. S. Bacha, O. Messiaena, M. Regera a také na českého skladatele - Petra Ebena. Martin Sander je v současnosti jedním z nejvýraznějších německých varhaníků. Kromě koncertní činnosti a natáčení je velmi často je zván do porot mezinárodních soutěží. Zároveň je vyhledávaným lektorem na mistrovských kurzech a workshopech.

Je více než symbolické, že festival 18. 9. v Roce české hudby uzavřou sourozenci Čechovi, kteří jsou laureáty řady soutěží a jako duo jsou nositeli Ceny Nadace Leoše Janáčka a Nadace Bohuslava Martinů. Vedle českých autorů, jako je O. Mácha a J. Klička, návštěvníci uslyší také kompozici F. Liszta, H. Schroedera či G. Jensena. Poslední koncert festivalu je zároveň zahajovacím koncertem Spolku pro komorní hudbu, který tak vstoupí do 41. sezony.

Během koncertů jsou v přední části kostela nainstalována dvě projekční plátna, na která se přenáší obraz z kůru. Diváci tak mohou sledovat varhaníka. Zájemci si budou moci prohlédnout varhany v rámci varhanních exkurzí 8., 11., a 15. 9. vždy v 17.30 hodin, vstupenky na varhanní prohlídky za 30 Kč jsou v prodeji v infocentru v podloubí olomoucké radnice. Vstupenky na koncerty jsou v prodeji rovněž v podloubí olomoucké radnice nebo 1 hodinu na místě před koncertem. V kostele nejsou místa značená, proto je vhodné přijít včas a najít si optimální místo k sezení. Výše vstupného zůstávají zachovány – 150 Kč/70 Kč.

barsi

Reklama

Hanácké muzeum v přírodě

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Hanácké muzeum v přírodě je unikátním dokladem hliněného stavitelství na Hané. Pozoruhodná je míra dochování areálu jako celku včetně zahrad s ovocnými stromy a třemi unikátními šp...