Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 20 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Milovníkům vinných moštů a burčáků nastávají zlaté časy: Sezona začíná! Zjistili jsme, kde okoštovat

Tipy a názory

17.9.2015

Autor: Martina Burýšková

Milovníkům vinných moštů a burčáků nastávají zlaté časy. Burčáková sezona se rozjela naplno a ve většině vináren a vinoték v Olomouci právě narazíte na tento trochu zrádný nápoj. I my jsme vyrazili okoštovat, co která z nich nabízí. A byla to opravdu sladká záležitost. Zatím jde spíš o "lajt" verze, postupem času se ale prokvasí k vyšším alkoholovým stupňům, s nimiž pak vzrůstá i všeobecné veselí. Tak pokud můžete, i vy si teď dopřejte alespoň dvoudecku zkvašeného moku a nasbírejte inspiraci, kam příště vyrazíte ochutnat.

Věděli jste, že s burčákem se neťuká, nebo jaký rozdíl je mezi burčákem a částečně zkvašeným hroznovým moštem? Tak to prvně zmíněné jsme při naší koštovací obchůzce samozřejmě hned porušili. Někdy se prostě výjimky udělat musí. A rozdíl mezi burčákem a moštem také každý nezná. Takže – není v tom žádný závratný fígl, jak si někteří myslí. Jednoduše jde o původ hroznů, z nichž se tento mok vyrábí. Burčákem se u nás smí nazývat pouze nápoj vyrobený z letošních hroznů domácího původu. Cokoliv ostatní, co pochází z vinic jiných zemí, nebo bylo vyprodukováno v jiném období než cca od srpna do listopadu, je buď částečně zkvašený hroznový mošt, nebo ještě něco úplně jiného...

Práce v terénu někdy může být i mimořádně příjemná. Práce v terénu někdy může být i mimořádně příjemná. Foto: Jan Procházka
A tady už se nám to pěkně točí... A tady už se nám to pěkně točí... Foto: Ondřej Hlaváček

A jak to letos vinařům při kvašení dopadlo, máme možnost ochutnat také u nás v Olomouci. První "dvojboj" se nabízí v Lafayettově ulici hned pěkně při ruce v centru města. Vinárna U Zlatky a 1. Olomoucká tady tvoří příjemné vinařské zákoutí. U Zlatky si ještě dnes můžete zajít posedět na příjemnou zahrádku ve společnosti buď červeného burčáku původem z Moravy z vinařství Zborovský, nebo na bílý částečně zkvašený mošt z Maďarska. Litřík červeného vás přijde na 115 Kč, bílého na 90 Kč. Naproti v 1. Olomoucké sice zahrádku nemají, zato ale můžete s přáteli okoštovat v předsunutém prostoru před vinotékou "na stojáka", kde mošt chutná stejně dobře, ovšem kelímek dostanete plastový. Také sem hrozny doputovaly z Maďarska. Jeden litr pořídíte za 48 korun. Nutno říci, že nápoj je to v obou případech opravdu sladký a obsah alkoholu se zatím drží v nižších hodnotách přibližně kolem tří procent. Pokud si ho však necháte pracovat venku při běžné teplotě, začne kvasit a míra alkoholu se zvýší. Hlavně ho ale nenechte "přepracovat" a víčko příliš utěsněné. Pokud byste totiž tento lahodný nápoj někde zapomněli, mohl by se snadno změnit v katastrofu nemalých rozměrů.

Burčák kde a za kolik?


1. Olomoucká vinotéka

  částečně zkvašený
  hroznový mošt
  0,2 l / 10 Kč
  1 l / 48 Kč

Vinárna U Zlatky
  červený burčák
  0,1 l / 12 Kč
  1 l / 115 Kč

  částečně zkvašený
  hroznový mošt
  0,1 l / 9 Kč
  1 l / 90 Kč

Vinotéka Seneca
  bílý burčák Müller Thurgau
  0,2 l / 20 Kč
  1 l / 70 Kč

Vinotéka Hruška
  aktuálně bílý burčák
  Irsai Oliver
  a Muškát moravský
  1,5 l / 124 Kč

Vinotéka Petry Kobzové
  bílý burčák Veltlínské
  červené rané
  1 l / 66 Kč
  0,2 l / 22 Kč

Malý pohled do zákulisí, aneb jak se letos sklízely hrozny do burčáku pro Vinotéku Hruška. Malý pohled do zákulisí, aneb jak se letos sklízely hrozny do burčáku pro Vinotéku Hruška. Foto: Jan Dikovský / Vinotéka Hruška

Jako další zastávku na své burčákové cestě můžete vyzkoušet Vinotéku Seneca u nádraží na Smetanově ulici. Tady lze nejprve směle okoštovat. Dnes z čerstva dovezli bílý Müller Thurgau z Vinařství Velké Bílovice od Ing. Mádla. I tady své chuťové buňky určitě potěšíte kvalitou. Pan Pavlík vám navíc rád k nabízenému burčáku ledasco prozradí. U něj litr kvalitního moku koupíte za 70 korun.

Za ochutnávku určitě stojí též nabídka Vinotéky Hruška na Litovelské. První bílý burčák v této moderní vinotéce nabízejí z odrůdy Irsai Oliver, čistě z moravských hroznů. V nabídce má být přibližně jeden týden, po vyprodání bude následovat Muškát moravský a zhruba ve stejnou dobu také červený burčák z odrůdy Svatovavřinecké. Ten by měl dorazit příští týden ve čtvrtek po obědě, což je zde obvyklý termín doplnění burčákových zásob. Jako další mají ještě v plánu burčák z odrůdy Müller Thurgau. Kvašený nápoj vám tady stočí do 1,5 litrové lahve za 124 korun. V příjemném prostředí též můžete ochutnat a pak se rozhodnout. Navíc lze volit mezi čerstvým, chlazeným z lednice, a mezi tím, který pracuje při běžné teplotě a nabírá tak na síle i obsahu alkoholu.

Bílý burčák odrůdy Veltlínské červené rané čerstvě přišel také do Vinotéky Petry Kobzové na Tolstého ulici u Polské. Příští týden se pak prý můžete těšit na růžový. Všechny burčáky mají domácího původu, takže zahraniční mošty tady určitě nehledejte. Litr pořídíte za 66 korun, dvě deci za 22 korun.

Věřím, že jste si stihli udělat dobrý obrázek o nabídce burčáků a zkvašených hroznových moštů v Olomouci, ale že na vás při tom také přišla neodolatelná chuť na nějaký ten pohárek. Letošní sezonu si proto užijte určitě co nejlahodněji. :-)

Autor článkuMartina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Martina Burýšková