Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo bude v další novince řešit Spor: kdo může za nevěru, muži, nebo ženy?

Kultura

18.12.2014

Autor: jap

Už zítra se v Moravském divadle bude poprvé řešit odvěký spor: kdo byl první nevěrný - Adam, nebo Eva? Inscenace Spor francouzského dramatika Pierre de Marivauxe na tuto otázku sice neodpoví, divákům ale slovenský režisér Michal Spišák nabídne zajímavou podívanou.

Už podruhé v krátkém čase dostal v Olomouci prostor slovenský režisér Michal Spišák. Na jaře s činohrou nastudoval bláznivou současnou komedii Amazonie, nyní se ale vrací o dvě stě padesát let do minulosti, k jednomu z nejvýznamnějších francouzských dramatiků 18. století Pierre de Marivauxovi. “Je to vůbec poprvé, kdy se jeho hra bude v Olomouci uvádět,” zmínil mluvčí divadla David Kresta. A přestože existuje několik verzí překladu, olomoucká činohra dostala svůj vlastní, dílo přeložila dramaturgyně Markéta Machačíková spolus se svou sestrou Terezou Včelicovou.

Samotné představení řeší s nadsázkou odvěký problém: kdo začne jako první s nevěrou? Muž nebo žena? Hlavní hrdinové proto zinscenují experiment. Vychovají čtyři děti na odlehlém místě a zdálky je pozorují… “Je to vlastně taková reality show. Tváří se to jako žert, ale ty modely chování lidí jsou vážné a složité. A přestože text je letitý, stále je platný,” zmínil Spišák, podle kterého diváci odpověď na otázku nedostanou.
V hlavních rolích se představí Vendula Fialová, Tomáš Krejčí, Lenka Kočišová, Jan Ťoupalík a Vladimíra Včelná s Petrem Kubesem. Premiéra se uskuteční v pátek 19. prosince v 19 hodin.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip