Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo vyneslo trumfy pro novou sezonu: více premiér a zvučná jména. Rusalka, Amadeus i Šakalí léta

Kultura

25.4.2014

Autor: Martina Burýšková

Nová sezona se v Moravském divadle Olomouc ponese v duchu samých zvučných jmen. A nejen to. Síla nabídky pro příští sezonu spočívá také v rozsahu novinek, které má divadlo v plánu. A že si dalo na sezonu 2014/2015 velké předsevzetí – hned čtrnáct premiér! Pro předplatitele navíc bude jedna z nich zdarma. Rusalka, Spartakus, Emma, Šakalí léta, Hubička... Tituly to jsou opravdu lákavé. Věrní předplatitelé si mohou předplatné prodlužovat již nyní do 14. května, noví jsou vítáni od 19. května.

Nová sezona už je na dohled a Moravské divadlo právě dnes vyneslo své trumfy. Tentokrát jich bude hned čtrnáct. Příliš velké sousto, nebo neodolatelná výzva? Doufejme, že to druhé se stane pravdou. Ačkoliv se divadlo dlouhodobě potýká s nedostatkem plnohodnotných prostor, jak pro svá představení, tak i pro zkoušení všech svých souborů, odmítlo se ve svých plánech pro příští rok držet při zemi. Výsledkem je čtrnáct novinek, mezi nimiž si vyberou nejen milovníci činohry, ale také baletu, opery a operety. "Bude to těžká sezona, protože těch čtrnáct premiér je hodně náročných na organizaci, realizaci a na to, abychom se se všemi soubory vešli na jedno jeviště. Ale myslím, že to stojí za to vyzkoušet. Připraveny jsou opravdu pěkné tituly a mně bylo líto cokoliv z toho opustit,“ říká k plánům pro příští sezonu ředitel divadla Pavel Hekela.
Pokud navíc patříte k předplatitelům, máte se na co těšit. Nejen že pro vás Moravské divadlo natočilo pohledný spot á la groteska, ale má pro své věrné také jednu novinku takříkajíc grátis. To znamená, že v rámci svého předplatného si můžete zajít na dvanáctku titulů a magickou třináctou dostanete jako dárek. A aby ten dáreček nebyl příliš nečekaným překvapením, prozradíme vám, o co půjde. Muzikálová Šakalí léta pod taktovkou Luďka Golata.
Vedení divadla má připraveny dárky rovněž pro nové zájemce o předplatné. "Prvních sto získá dárkové poukazy na dvě volné vstupenky na představení z produkce našeho divadla dle vlastního výběru,“ sdělila Jahodová.
Čtrnáctku titulů nakonec 26. června uzavře Svatba Krečinského z pera Alexandra Vasiljeviče Suchovo-Kobylina jako činohra mimo předplatné.
"Na konci sezony nazkoušíme komedii, která bude uvedena pouze v předpremiéře, což nám umožní hned v prvních zářijových týdnech uvést první činoherní premiéru, a tím pádem stihneme ještě druhou činoherní premiéru v měsíci září. Tituly to budou odlehčené, zábavné a divácky přitažlivé. Těžší tituly si necháváme dál do průběhu sezony,“ vysvětluje dál ředitel Hekela.

A teď se konečně pojďme podívat na zoubek konkrétním inscenacím, které můžeme v Moravském divadle plni očekávání vyhlížet.
Tradičně nejvíce premiér nabídne soubor činohry. "Za pozornost určitě stojí, že tři tituly, které jsme pro příští sezonu vybrali, jsou české. Komedie autorské dvoje Doleželová – Vencl Najdeme se na Ztracené je psaná přímo pro náš soubor. Návštěvníci se dočkají také inscenací známých filmových děl, muzikálu Šakalí léta a populární komedie s Vlastou Burianem U pokladny stál, kterou pro naše divadlo upraví a nastuduje režisér diváckého hitu Sluha dvou pánů Nikolaj Penev,“ uvedla dramaturgyně činoherního souboru Markéta Machačíková.
Nová sezona s sebou však přinese i nové tváře – mezi nimi Šimon Dominik, který režijně připraví inscenaci romantické prózy Emma slavné anglické spisovatelky Jane Austenové. Prostor při ní dostane především dámský soubor olomoucké činohry. V druhém případě Marián Pecko připraví na prosincovou premiéru Spor od Pierra de Marivauxe. Jednu premiérovou inscenaci již tradičně nastuduje umělecký šéf souboru Michael Tarant, tentokrát to bude adaptace hry Petra Shaffera Amadeus, kterou proslavil oscarový film Miloše Formana.

Pokud fandíte opeře, pak se už pomalu začněte těšit na opravdovou perličku. Poslední říjnový den chystá vůbec první české uvedení opery Pád Antikrista od Viktora Ullmana. "Rozhodli jsme se uvést titul, který je pro jeviště Moravského divadla netypický. Je to titul pro divadelní a hudební fajnšmekry od Viktora Ullmana, rodáka z Těšína. Hudba to sice není jednoduchá na poslech a ani námětově, ale myslím, že to je titul velmi zajímavý. Bude to vůbec první české scénické provedení, předtím byla uvedena pouze koncertně. Režisérem je Jan Antoním Pitínský,“ představil připravovanou operní lahůdku Miloslav Oswald, umělecký šéf souboru opery a operety Moravského divadla.
Protiváhou k tomuto náročnějšímu titulu se stanou operety Hraběnka Marica a Rose Marie a rovněž slavná komická opera Gioacchina Rossiniho Lazebník Sevillský. Ti z vás, kdo před italskou operou dávají přednost domácí tvorbě, určitě potěší chystaná premiéra inscenace Hubičky, po Prodané nevěstě druhé nejhranější opery Bedřicha Smetany.

Velkým lákadlem, které si připraví baletní soubor, bude taneční ztvárnění klasické Dvořákovy opery Rusalka. "Mohu prozradit, že se bude jednat o zcela výjimečný počin, kterým oslavíme i právě probíhající Rok české hudby. Antonín Dvořák je nejhranějším českým autorem a nejznámějším českým umělcem vůbec. Není to pohádka pro děti, ale bude to mystická hra plná symbolismu a erotična, takže bude více zajímavá pro dospělé publikum,“ uvedl šéf baletního souboru Robert Balogh, který nastuduje také druhý premiérový titul příští sezony, velký hrdinný balet Spartakus na hudbu Arama Chačaturjana. "Půjde o vůbec první uvedení tohoto baletu na naší scéně,“ upozornil Balogh, který bude i tvůrcem nového libreta a hudební dramaturgie.
Kromě novinkových inscenací se návštěvníci divadla mohou v příští sezoně těšit také na reprízy úspěšných titulů sezon předchozích, jako jsou balety Sen noci svatojánské, Louskáček či Labutí jezero, komedie Sluha dvou pánů nebo Když se zhasne a operní evergreeny Carmen a Prodaná nevěsta.
Podrobnější informace včetně katalogu a ceníku předplatného najdete na webových stránkách divadla.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

Svatováclavský pivovar original

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová restaurace s pivovarem v historickém centru Olomouce. Srdcem pivovaru je měděná varna, kde přímo před očima hostů probíhá výroba piva. Pivo podáváme bez pasterizace a filtrace pří...