Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo zavírá sezonu hereckým koncertem Ivany Plíhalové v roli alkoholičky, která se vrací z léčebny

Kultura

24.6.2015

Autor: Jan Procházka

Vesele o neveselém tématu. Poslední novinka letošní sezony v Moravském divadle je vlastně ochutnávkou sezony příští, neboť se jedná o předpremiéru. A Drobečky z perníku nejsou právě letní téma: temná tragikomedie z mistrovského pera Neila Simona vezme publikum do špinavého bytu plného cigaretového kouře a pomníků divokých mejdanů. Právě sem se z léčebny vrací alkoholička Evy, právě tady se rozhodne, jestli se ode dna odrazí, nebo se potopí definitivně. V hlavní roli Ivana Plíhalová.

Drobečky z perníku. Mezi ostatními hrami amerického dramatika Neila Simona tento kus trochu vybočuje. “To téma je samozřejmě hodně vážné. I ty osudy postav jsou vážné, neděje se jim nic veselého. Ale Simon se na to dívá s humorem, což je postoj, který mnoho lidí zaujímá i v reálném životě. Právě díky tomu nadhledu je hra stále velmi aktuální,” míní režisér Bogdan Kokotek.

Komorní drama je hereckým koncertem Ivany Plíhalové, která je v hlavní roli vysloužilé zpěvačky a alkoholičky Evy Merarové prakticky neustále na jevišti, nebo alespoň její hlas slyšíme ze zákulisí. “Je to určitě jedna z nejtěžších rolí, jaké jsem v životě dostala. Ještě pořád se vlastně učím text, protože je ho opravdu hodně. Naštěstí je to velmi dobře napsané,” přiznává Plíhalová. V roli dcery, která Evy vlastně zachrání život, se představí Anna Stropnická. Homosexuálního herce Jimma hraje Roman Vencl, přítelkyni Toby Vendula Fialová. Jako násilnický muzikant Lou se představí Petr Kubes a v roztomilé roli mexického poslíčka pak Vojtěch Lipina.

První uvedení se chystá na pátek v devatenáct hodin, druhé pak v úterý ve stejný čas. Premiéra se pak odehraje až 4. září.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip