Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum objevilo v depozitářích zapomenutý poklad:
 kus mumie faraona Ramesse

Kultura

26.1.2014

Autor: Jan Procházka

Když máte dva miliony exponátů, na nějakou zapomenutou krabici narazíte každou chvíli. Ve Vlastivědném muzeu teď ale "zakopli" o opravdový skvost. Zřejmě více než dvě stě let tu ležel kousek obinadla z mumie samotného faraona Ramesse II. Přes tři tisíciletí starý exponát si muzeum nenechá pro sebe: už brzy ho uvidí i návštěvníci.

Téměř každý den objeví pracovníci Vlastivědného muzea ve svých depozitářích exponát, o kterém neměli ani tušení. "Máme spoustu nových mladých odborníků a ti umí věci správně zařadit. Leckdy se proto stane, že naleznou předměty, které třeba byly špatně popsané a odhalí tak lecos mimořádného," naznačil ředitel muzea Břetislav Holásek. Nyní ale jeho lidé "zakopli" o opravdový unikát. V depozitářích byl objeven fragment mumie legendárního faraona Ramesse II. "Přiložená obálka odkazuje na osobnost malíře Richarda Buchty, který se v roce 1886 skutečně zúčastnil rozbalení mumie slavného faraona. Část Buchtovy pozůstalosti je uložena v olomoucké vědecké knihovně, je tedy možné, že se k nám tento vzácný exponát dostal odtud. Jsou to ale jen dohady," vysvětlil Holásek.

Vzácný fragment obinadla teď bude předmětem zkoumání odborníků. Ti by měli určit jeho stáří s přesností na sto let. Ramess žil v ltech 1279 až 1213 před Kristem.

Návštěvníci Vlastivědného muzea uvidí tento unikát v rámci probíhající výstavy Poklady starého Egypta. Vystaven bude od středy 29. ledna.

Jan Procházka

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941