Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nejlepší adresa nemusí být vždy ta nejlepší aneb Když bydlíte u Flory a je Flora

Tipy a názory

24.4.2014

Autor: Barbora Sísová

Bydlení v centru Olomouce a ještě tomu u parku má řadu výhod. Ať jdete téměř kamkoliv, máte to jen pár kroků a navíc si velmi snadno navyknete na to, že ač bydlíte v bytě, máte před vchodem neuvěřitelně velkou zahrádku, o kterou se však nemusíte vůbec starat. Můžete tam chytat sluneční paprsky, venčit psa i dítě, běhat či uspořádat piknik pro své přátele. Idyla však končí v momentě, který nastal právě teď, když probíhá výstava Flora.

V té chvíli se vám všechny vaše plány a zvyky začínají hroutit a vy musíte chtě nechtě podlehnout krizovému plánu. Najednou nemůžete vyrazit bezmyšlenkovitě sportovat do parku, na procházku ani si plánovat trasu, která skrz park prochází. A když je to nezbytné, tak pouze s řádně nabitou peněženkou. Ale jde to, což jsem osobně zjistila až po pár letech svého parkového žití. Spěchala jsem tenkrát ještě na brigádu přes park a opomněla, že právě probíhá nějaká etapa Flory. Vzhledem k tomu, že jsem měla zpoždění a neměla příliš času na to vymýšlet alternativní trasy, rozhodla jsem se do parku vniknout za každou cenu. Pán u vstupní pokladny byl však nesmlouvavý a stále opakoval, že musím zaplatit. A já neúnavně, i když už trochu podrážděně, opakovala, že chci pouze projít, že mě žádné kytičky nezajímají, že spěchám do práce. Pán mě evidentně chápal a snažil se mi naznačit, že své peníze dostanu u další pokladny při východu z parku. Rozhodla jsem se zariskovat a bankovku pánovi nechat, rychle proběhla parkem a světe div se, u východu z parku bankovku ve stejné hodnotě skutečně obdržela. Po cestě zpátky už jsem si připadala jako zkušená procházečka parku Flora, když je Flora. Bankovku pánovi ležérně věnovala a pak si ji u dalšího vstupu vyzvedla. Takže není to zas tak nepřekonatelný problém, jak se může na první pohled zdát, pokud vám nevadí, že místo vysportovaných běžců potkáváte spíš postarší páry.

Co je však mnohem horší – uvědomit si, že nesmíte nikam odjet autem. Respektive odjet můžete, ale pak už není návratu...Přestože organizátoři stále výrazně vyzývají přespolní k používání záchytných parkovišť, zpravidla to dopadne tak, že vy pak táhnete rodinný nákup na víkend od auta vzdáleného několik bloků a u vašeho domu, kde zcela běžně parkujete vy, vídáte spokojené rodinky, jak do kufru rodinného vozu dávají pár malých cibulek, kterými si letos zútulní zahrádku. Zkrátka výletnická idylka, kterou by zkazili, kdyby výslužku vezli tramvají.

Naštěstí se před touto vřavou dá alespoň na víkend ujet a milovníkům květin tak poskytnout parkovací místo navíc. Každý rok se však opakuje stejný scénář. Ať dojedeme kamkoliv, následuje otázka typu - Byli jste se podívat na té Floře, když to máte za barákem? A pak dlouhý seznam sousedů, kamarádů a rodinných příslušníků, kteří tuto akci absolvovali nebo se tam právě chystají. Před Florou se prostě nedá utéci. Za tolik let své existence si vybudovala po celé republice takový věhlas, že pokaždé když někdo zjistí, že bydlím v Olomouci, zeptá se mě na Floru a já pochopím, že kvůli všem těmto lidem těch pár nepohodlných dní v roce budu muset zvládnout i příště.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941