Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Občas mám pocit, že jsem ještě v dramaťáku a je mi deset, říká Sandra Pogodová, budoucí host Davida Hrbka

Rozhovory

1.10.2014

Autor: Adéla Staníková

Ve středu 8. října přijede do Talk show Davida Hrbka vzácný host Sandra Pogodová, populární divadelní, filmová a televizní herečka. Širší veřejnosti je známá hlavně jako představitelka postav z tv seriálů Rodinná pouta, Vyprávěj, Bazén, Černí baroni, z filmů Juraje Jakubiska Nejasná zpráva o konci světa, Post Coitum a Báthory, a spousty jiných. Sandra je ale hlavně výborná divadelní herečka. Málo se ví, že k maturitě na herecké konzervatoři ji tajně připravoval Boris Rösner, který byl jedním z prvních opravdových herců, jenž jí během několika setkání nad textem vštípil, co je herecké řemeslo, z kterého čerpá dodnes. Málo se také ví, že Sandra před dvěma lety absolvovala dlouhou pouť do Santiaga de Compostela. Proč se rozhodla dát přednost obtížné pouti před relaxační dovolenou u moře a jak jí pomohl soukromý útěk do New Yorku, kde před šestnácti lety rok žila? I na to se bude ve svém pořadu ptát svého hosta jako vždy David Hrbek. Interview bude zpestřeno i o několik písní v podání Sandry a za hudebního doprovodu jejího otce, Richarda Pogody.

Sandro, jak jste se dostala k herectví a naplňuje Vás to stále?
Už od dětství jsem chodila do dramatického kroužku a ve 14 letech jsem se přihlásila na talentové zkoušky na Konzervatoř v Praze a kupodivu to vyšlo. Takže v září 89 jsem se přestěhovala do Prahy a od té doby tam s krátkými pauzami žiji a pracuji dodnes. Moje práce, pokud se tomu tak vůbec dá říkat, mě stále nesmírně baví. Já si hraju ráda, tak doufám, že mě to bude živit ještě dlouhou dobu. Občas mám pocit, že jsem ještě pořád v dramaťáku a je mi deset.

K maturitě Vás prý připravoval Boris Rösner, jaké na něj máte vzpomínky?
Boris mi doslova vytrhl trn z paty. V osmnácti jsem k maturitním zkouškám dostala roli staré chůvy v Antigoně. Vůbec jsem si s tím nevěděla rady a kamarádka mě v té době seznámila s Borisem. I přesto, že byl profesorem na DAMU, tak se mu zželelo nebohé konzervatoristky a vzal mě pod svá křídla. Samozřejmě naše zkoušení probíhalo tajně, aby se to profesoři z Konzervatoře nedozvěděli. Musím říct, že z jeho postřehů a rad čerpám dodnes. Byl to opravdu skvělý divadelní herec a i učitel, což se tak často nestává. Ukázal mi, že jedna role může mít tisíce poloh a záleží jen na mě, jakou si vyberu.

Nějakou dobu jste žila i v New Yorku, vrátila byste se tam ještě někdy?
Rozhodně už né bydlet! NY je město, které vás okouzlí, když ho jen tak navštívíte, ale žít tam, je docela nápor. Já jsem hodně přírodní jedinec, ve svém soukromí preferuji klid a menší počet lidí. Je to asi kvůli mému povolání. Tam jsem neustále obklopena spoustou lidí a všechno je hlučné, chaotické a člověk musí mít zapnuté všechny antény naráz. Takže, když se za mnou pak zavřou dveře od bytu, chci vypnout a mít klid. V N.Y. tohle nejde. Navíc je tam kromě Central parku minimum zeleně a to mi nevyhovuje. Já si nejvíc odpočinu, když jsem na chaloupce, zajdu do lesa a jen tak poslouchám to nádherné ticho.

Už jste někdy vystupovala v Olomouci?
Samozřejmě. Olomouc je oblíbená štace spousty divadelních souborů, takže jsem tu už hrála s Divadlem Bez Zábradlí, s Fidlovačkou a taky s Provizorním divadlem Františka Ringo Čecha. Já mám zájezdy moc ráda, protože diváci jsou na nich vždy nažhavení a ohromně si představení užívají a vy tím pádem potom taky.

Věnujete se jak filmu, divadlu, seriálům, ale také zpíváte. Co Vás baví nejvíce?
Všechno! Nemám žádnou speciální náklonost k nějaké disciplíně. Mě už jenom zajímá, jestli při té práci budou fajn lidi, které mám ráda a kteří ovládají řemeslo. Není nic horšího, než když vás při práci zdržuje nýmand,který neovládá řemeslo. To si tu práci pak opravdu neužijete a je jedno, že máte hlavní roli.

Jak zvládáte tak náročnou kariéru? 
Důležité je, naučit se odpočívat. Mně to chvilku trvalo :-) Například, když jsem točila sitcom Helena, tak jsem někdy makala tři týdny v kuse, dvanáct hodin denně. To bylo opravdu o infarkt. Dneska už si na produkci nahlásím dny volna a nepustím je, ani kdyby čert na kobyle jezdil. No a světe div se, i tak se všechno natočí a nazkouší včas. Všichni jsou spokojení a vy odpočatí. Člověk se prostě nesmí nechat ukecat a stát si za svým, to je celé tajemství.

Hudební doprovod Vám zajišťuje Váš tatínek, jaké je to pro Vás s ním vystupovat?
Vystupování s tátou přímo zbožňuji. Je to čirá radost. Moc si spolu rozumíme a rádi spolu trávíme čas, takže bylo naprosto přirozené, že jsme spolu začali i vystupovat. Navíc tátova tvorba se mi moc líbí a jeho šansony a písničky se skvěle hodí k mému pěveckému projevu. A tatík taky vypadá spokojeně, když jeho věci zpívám, takže značka ideál :-)

Talk show se Sandrou Pogodovou se koná 8. října od 19:00 hod v Divadle na Šantovce. Lístky na Talk show můžete koupit na webových stránkách www.divadlonasantovce.cz, na informačním stánku v Galerii Šantovka nebo na pokladně divadla v pokladních hodinách.

Adéla Staníková

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip