Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc bez hazardu. Skvělý počin na cestě za lepší Olomoucí, nebo promyšlený politický tah?

Tipy a názory

10.7.2014

Autor: Martina Burýšková

Osobně proti hernám nic nemám. Žádný problém. Do mého života nepatří, nechodím dovnitř, netoužím roztáčet ruletu, ani zkoušet štěstí na divoce blikajících automatech. V mé rodině nikdo takovou vášní netrpí a ani nikomu z mých blízkých a přátel se nehroutí život proto, že by všechny peníze během několika hodin naházel do nekonečně žravého přístroje na "rychlé štěstí“. To ale ještě neznamená, že herny ve městě, ve kterém žiji, chci. Ať si lámu hlavu, jak chci, nemůžu přijít na to, k čemu jsou dobré? Zdá se ale, že někdo jiný na to přišel.

Hazard dokáže během několika chvil zničit nejeden lidský život. Takových smutných příběhů jsou v naší zemi tisíce a jen v našem městě možná i stovky. Vydělané peníze proletí jedním automatem děsivě rychle. Hráči snadno prohrají vše – výplatu, úspory, rozprodají věci, nejprve své, pak třeba i celé své rodiny. Nemohou si pomoci, prostě je to vášeň a štěstí tam někde přece musí být schované, nebo...? Takže k čemu tu herny vlastně jsou? Pro jejich majitele je to nepochybně zajímavý byznys. Sem tam vyplatí nějakou výhru, ale jak často? Existuje vůbec někdo, kdo by svým hráčským uměním dokázal hernu zcela zruinovat? Pokud ano, tak je to naprostý unikát. Většinou to dopadá zcela opačně. Takže když občanská iniciativa Olomouc bez hazardu rozjela masivní akci za netolerování hazardu v našem historickém městě, říkala jsme si, proč ne? Ovšem zcela ho vymýtit a s ním i všechny herny? Nevím, nevím. Schválně, kdo z vás si myslí, že je to opravdu reálné? A důvodů může být hned několik. Protože když závislákovi-gamblerovi vezme někde "drogu“, ze zoufalství si vždy najde cestičku ke svému "fetu“. Co byste dělali vy, když bez něčeho nemůžete žít? Tak se bude hrát pravděpodobně na černo. Je to řešení. Na druhou stranu – jsou v tom peníze, a to nemalé. Jak pro podnikatele, tak pro město, kterému právě z hazardu přitékají do městské kasy nemalé peníze. A to, aby ukázalo dobrou vůli, je vezme a tu podpoří sportovce, tu místní autorské divadelní spolky...(Více čtěte ZDE.) Nu, jsou to dobře investované peníze a pro město nemalé peníze. Ale jsou opravdu tak nepostradatelné? Zajímalo by mě, co si o tom myslí rodiny a blízcí těch, kteří rodinný majetek rozprášili v některém takovém zařízení v Olomouci.
Celou dobu si myslím, že absolutní zákaz heren ve městě není řešením. Prostě půjdou jinam, třeba i nezákonně, nebo si najdou jinou berličku – alkohol, drogy, cokoliv. Jedna kamarádka mi na toto téma řekla dva zajímavé postřehy. Není lepší, když začnou pít? To trvá mnohem déle, než zruinují sebe a celou rodinu a zatím se s tím dá něco dělat, zatímco gamblerská vášeň je jako smršť. Přijde rychle a bere vše, co jí stojí v cestě. Druhý postřeh mluví o tom, že když nebudou znát předmět své závislosti, nebudou vědět, že jim něco chybí. Pravdivé, bohužel pochybuji značně, že by byl v naší době a společnosti realizovatelný. Snad pro malé a vyrůstající děti by to smysl mělo. Herny jsou před nimi schovány za zavřenými dveřmi, neprůhlednými, jsou tak trochu tajemné, co se ukrývá uvnitř? To je tajemství, které nelze tutlat věčně a navíc láká.
Ale zpátky k olomoucké protihazardové občanské iniciativě. Určitě jste si všimli v posledních dnech některého z jejích řady stánků roztroušených po celém městě a sbírajících podpisy pod petici. Její snahou je dosáhnout dostatečné podpory občanů na vyhlášení referenda, "ve kterém by mohli Olomoučané svým hlasem rozhodnout o (ne)tolerování podniků s výherními automaty na území města,“ citováno přesně z jejich tiskové zprávy.
Ano, ano, záslužný počin, zvláště v dnešní době, kdy se máme tak těžko k akci a raději o všem jen teoretizujeme a nekonečně tlacháme. Ale opravdu tu jde o blaho Olomoučanů, dětí chodících kolem heren, gamblerů a rodinných příslušníků všech hráčů? Už už bych tomu věřila, kdyby...
Kdyby se na podzim neblížily komunální volby, dalo by se uvěřit ryzí čistotě tohoto záměru. Ano, myšlenka je to skvělá a pod ni samotnou se ráda podepíši, ale už ne tak pod myšlenku, v jejímž pozadí stojí politické uskupení Občané pro Olomouc, pod nímž se skrývá sdružení Strany zelených, České pirátské strany a nezávislých kandidátů. Tolik tisícovek hlasů pod jednou peticí pro naši milovanou Olomouc bez hazardu, a to jsme, prosím, zařídili my! Už to slyším, až se nám ta předvolební masáž zase rozjede.
V petičním výboru občanské iniciativy najdete Michala Krejčího, Pavla Bednaříka, Dominiku Kovaříkovou, Josefa Ondrouška a Martina Škabrahu – stejná jména, která figurují na kandidátce právě sdružení Občané pro Olomouc.
Tak i tentokrát jsem ztratila iluze. A přestávám asi věřit zcela i tomu, že by se ještě jakýkoliv významnější počin mohl odehrávat bez zjevné či skryté politické motivace.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941