Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc jako exotické město. Co uvidíme v britském zrcadle?

Tipy a názory

26.3.2015

Autor: Michal Folta

Jsou to dobré zprávy. Nejprve si Olomouce začal všímat nadmíru prestižní vydavatel průvodců Lonely Planet. Projevilo se to nejen (mírným) růstem počtu turistů, ale také tím, že o Olomouci už vědí i někteří zahraniční odborníci na cestovní ruch. Před pár dny se Olomouc ocitla na seznamu deseti měst, která málokdo zná, ale každý znalec by je měl navštívit. Tentokrát šlo o britský webový portál zaměřený výhradně na turistiku

Jelikož běžní novináři od sebe vzájemně opisují, existuje veliká šance, že stejně tak činí i specializovaní žurnalisté. A tak můžeme čekat, že se Olomouc po několika zmínkách v Lonely Planet a nyní i po zařazení na web TopTenTravelTips objeví záhy i v dalších magazínech či na webových portálech. Nahrává tomu hodně i shoda okolností, že v Olomouci se teď zabydlují mladí angličtí reprezentanti a v červnu sem vyrazí několik stovek či spíše tisíců anglických fotbalových fanoušků. Znáte to – nějaké jméno, které jste dřív jakživ neslyšel, se během krátké doby ozve tu a onde, pak jej vysloví někdo z vašich kamarádů, a je to – to jméno vám už najednou připadá důvěrně známé, byť ho, jako v případě Angličanů a Olomouce, ani neumíte vyslovit. Pozitivní efekt opisování a opakování by tedy teď mohl Olomouci pomoct.

Jenže druhá věc je, co si s tím dosud neznámým slovíčkem ten který cizinec spojí. Už samotné hodnocení Olomouce jako bezvadné, ale neznámé lokality v člověku zkoumavém vyvolává podezření. Když jsou tak dobří, jak to, že jsou neznámí? Ale nic, zkusíme se tam podívat. A co že to píše novinář-cestovatel dále? Zažijete nefalšovanou středoevropskou exotiku. A sakra. To je dobře, nebo špatně? Samozřejmě, kdyby reportér napsal, že tu máme všechno úplně stejné jako někde v Oxfordu, asi by to nebyla zrovna pobídka k cestování. Exotický kolorit by tedy nemusel být na škodu. Nepřipadáme ale těm Britům jako nám Balkánci? Přiznejme si, že asi trochu ano… Nebo možná víc než trochu. A tak bude hodně, opravdu hodně záležet na tom, co uvidí, až sem dorazí.

Je možné stát se populární destinací jen na základě nízkých cen a množství hospod, diskoték a klubů. Tyhle atributy konec konců zmiňuje jak Lonely Planet, tak i nejnovější reportáž v druhém cestovatelském magazínu a dlouhá léta je to i jednou z rovin, která přitahuje tisícovky mladých západoevropanů do Prahy. Není to ale asi přesně to, co by nádherná gotická a barokní Olomouc, tahle duchovní metropole Moravy, měla chtít. Snad tedy ti, kteří ze zvědavosti nebo třeba kvůli fotbalové vášni do Olomouce přijedou, nedorazí domů s mlhavou vzpomínkou, že byli v malém, umouněném městě, kde mezi počmáranými baráky a poházenými odpadky je několik památek a spousta laciných hospod. Záleží na nás, co pak po čase v britském (a nejen v tom) zrcadle uvidíme.

Michal Folta

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip