Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc je magnetem na fanoušky vědy: Padesátý ročník festivalu AFO navštívilo rekordních 5800 diváků

Kultura

21.4.2015

Autor: barsi

Padesátý ročník největšího evropského festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) navštívil letos rekordní počet lidí. Dorazilo na něj 5800 diváků, což je téměř o 1700 hostů víc než v loňském roce. Největší divácký nápor festival zaznamenal především díky společnému dialogu dvou vlivných vědeckých osobností – britského evolučního biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence M. Krausse.

Starobylá Olomouc se díky AFO proměnila v ojedinělé místo žijící popularizací vědy prostřednictvím desítek přednášek, panelových diskuzí a projekcí stovek nejlepších českých a zahraničních snímků za osobní účasti jejich tvůrců. Největší divácký nápor festival zaznamenal především díky společnému dialogu dvou vlivných vědeckých osobností – britského evolučního biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence M. Krausse. Inspirativní povídání o vesmíru, vědě a jejím uplatnění v pozemském životě zaplnilo olomoucké kino Metropol k prasknutí a přilákalo zájem tisíců Dawkinsových fanoušků.

„Padesátý ročník AFO byl grandiózním úspěchem a potvrdil stále rostoucí renomé tohoto festivalu v mezinárodním měřítku. Letos v jeho průběhu Univerzita Palackého také otevřela interaktivní centrum pro popularizaci vědy Pevnost poznání, která jiným způsobem zpřístupňuje taje vědy veřejnosti. A věřím, že koncept Pevnosti poznání bude stejně úspěšný a pozitivně vnímaný jako AFO,“ shrnuje rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller své pocity z průběhu festivalu i otevření progresivního muzea vědy, které jen za tři dny navštívilo 2000 lidí.

Celkově bylo do soutěžních sekcí festivalu přihlášeno 530 snímků z celého světa. Cenu RWE za nejlepší český populárně‑vědecký dokumentární film si odnesl příběh o kontroverzním sociálním experimentu k řešení romské otázky s názvem Zatajené dopisy režiséra Tomáše Kudrny, Cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký dokumentární film zase britský dokument o vzniku a vývoji logiky jménem Potěšení z logiky. Cena diváků nakonec očekávaně patřila vtipnému a poučnému dokumentu Pidiobři 3D. Jde o vizuálně strhující sondu do života malých hlodavců, exkluzivně natočenou miniaturními 3D kamerami. Speciálně pro AFO ji navíc nadaboval herec Jiří Lábus. Slavný evoluční biolog a zakladatel tzv. nového ateismu Richard Dawkins si ze slavnostního zakončení festivalu odnesl Cenu za osobní přínos popularizaci vědy, obdobného ocenění se dočkala také bostonská stanice PBS (Public Broadcasting Service), konkrétně za dlouholetý dokumentární pořad Nova, který sledují diváci ve více než 100 různých zemích.

Organizátoři už teď mají přesný termín dalšího ročníku: AFO51 se uskuteční 19.–24. dubna 2016.

barsi

Reklama

Restaurace Na hřišti Hněvotín

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Restaurace Na hřišti v obci Hněvotín. Najdete nás přímo u hlavní silnice směrem na Topolany. Poznáte nás jednoduše, protože jsme přímo na hřišti. Vaříme každý den. Těšíme se na Vás.