Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomouc uvidí premiéru dokumentárního filmu o životě indických studentů

Zprávy z regionu

31.8.2012

Autor: roc

Tuto neděli bude mít v Olomouci českou premiéru dokumentární film Out of Dreams o životě českých a indických studentů. Ti se v rámci svých škol zapojili do dvouletého mezinárodního vzdělávacího projektu La Ngonpo, který letos vrcholí. Projekt představí vedle dokumentu také putovní panelová výstava, která se do Olomouce přesunula z Prahy. Vernisáž výstavy spolu s projekcí filmu proběhne v neděli od 18 do 20 hodin v aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Originální venkovní expozice, jež bude umístěna ve Šmeralově ulici před budovou přírodovědecké fakulty od 1. září do 15. září, se koná v rámci Letní školy rozvojové spolupráce, kterou pořádá Katedra rozvojových studií Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Projekt La Ngonpo včetně všech doprovodných akcí koordinuje Multikulturní centrum Praha (MKC Praha). "Vstup na projekci filmu spojenou s vernisáží je zdarma, je možný bez předchozí akreditace. Vítáme všechny návštěvníky, kteří se zajímají o témata rozvojové spolupráce, Indii či oblast Himalájí," řekla koordinátorka projektu La Ngonpo Romana Vylitová z MKC Praha. Hostem debaty k filmu bude jeho editorka Karoline Schulzová.
Dokumentární film natočili polští autoři Elwira Niewiera a Piotr Rosolowski ze společnosti Fundacja Nowa Ameryka. "Natáčen byl v letech 2010 až 2012, vlastně po celou dobu trvání projektu La Ngonpo. Dokument srovnává sny, touhy, přání a životy dvou stejně starých dospívajících chlapců, jednoho z Indie, druhého z České republiky. I když to na první pohled vypadá, že žijí velmi odlišně, oba vlastně řeší totéž, svoji budoucnost," prozrazuje koordinátorka výstavy a kulturních akcí v projektu La Ngonpo Lucie Bilderová.
Honza je žákem Základní školy Tyršova v Brně a jeho snem je mít jednou vlastní farmu. Chce chovat koně, kozy, slepice. Za své největší vzory považuje mámu, stejně jako tátu, přestože od rodiny odešel, než se Honza narodil. Stanzin navštěvuje Moravian Mission School v Lehu, což je hlavní město Ladaku, indické části Himalájí. Pochází z velmi chudé osady položené vysoko v horách, kde ho jako jediného vybrali, ať jde studovat do města. Stanzin jezdí domů pouze jednou ročně na prázdniny. Svého tátu, který pracuje jako vysokohorský průvodce turistů, neviděl dva roky. Přesto ho velmi obdivuje za to, že dokáže uživit celou rodinu.

Originální panelová výstava je putovní, nejprve byla v květnu tohoto roku umístěna v Plzni, poté v červnu v Praze, odkud se přesunula právě do Olomouce. Na podzim ji ještě čeká Brno a Vsetín. Pro každé místo České republiky je expozice částečně upravena, aktuálně nese motto Výstava La Ngonpo - místo setkávání: Z Olomouce do Himálaje. "Výstava je vlastně shrnutím celého projektu La Ngonpo. Tvoří jí fotodokumentace a především kreativní práce dětí z obou částí světa. Návštěvníci výstavy si například mohou přečíst dopisy, které psali indičtí i čeští studenti svým hrdinům. Jeden indický chlapec psal Dalajlámovi, český student Einsteinovi a jeden naopak svému dědovi," přibližuje venkovní expozici Bilderová. "Smyslem výstavy je nabídnout pohled ladackých dětí na to, jak nás vnímají a jak vnímají české děti ty ladacké," dodala Bilderová s tím, že koordinátoři projektu nabízí základním školám možnost zorganizovat na místě v rámci vyučování interaktivní hodinu.
Projekt La Ngonpo probíhá v letech 2010 až 2012 v České republice, v indické části Himalájí v oblasti Ladaku a letos také v Nepálu. Partnerské třídy ze zemí vzdálených tisíce kilometrů se po dobu šesti měsíců učí podle stejné učebnice, v téměř stejnou dobu probírají stejné kapitoly. Vždy, když práci na jednotlivém tématu dokončí, mohou se o výsledky podělit na internetovém portálu www.la-ngonpo.org. "Budeme velmi rádi, pokud se nám podaří oslovit ještě nějaké základní školy či víceletá gymnázia, které by měly zájem si do konce letošního roku vyzkoušet mezinárodní internetové partnerství na vlastní kůži," apeluje na zájemce Romana Vylitová.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip