Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Olomoucká nemocnice se pyšní novým centrem pro roztroušenou sklerózu, vše najdete na jednom místě

Zprávy z regionu

17.4.2014

Autor: Barbora Sísová

Pacienti s roztroušenou sklerózou a dalšími onemocněními centrální nervové soustavy mají od včerejšího dne mnohem větší komfort. Nyní se už nemusí přemisťovat mezi několika stanovišti, ale díky úpravám za 1,5 milionu korun, které zdravotnické zařízení hradilo z vlastních zdrojů, teď mohou absolvovat většinu základních vyšetření na jednom místě. Tuto změnu si chválí jak pacienti, tak personál.

Změny byly potřeba především proto, že většina onemocnění centrální nervové soustavy je zpravidla provázena potížemi s hybností, pohybovat se mezi patry tak pro ně bylo značně problematické. "Problém byl třeba v tom, že záchody byly pouze v přízemí, jenomže některá vyšetření se prováděla až v třetím patře a tam záchody nebyly. Pokud jste na vozíku, museli jste vždy, když jste si potřebovali odskočit, volat sestřičku, aby odemkla výtah, pak sjet dolů a zase zpátky, zkrátka nebylo to úplně pohodlné,“ uvedla teď už s úsměvem pacientka Jana Nakládalová, která je sama mobilní, ale i tak dodává, že ani pro ni to nebylo zrovna lehké. "Vím, že rehabilitace by při roztroušené skleróze měla být, ale my jsme opravdu běhali nahoru, dolů jak ten křeček,“ směje se Nakládalová, které nové centrum udělalo nesmírnou radost.

Nové prostory jsou nyní dobře dostupné díky bezbariérovému přístupu. "Pacienti mají na stejném podlaží k dispozici čtyři nově upravené vyšetřovny, elektrofyziologickou a likvorovou laboratoř pro diagnostiku, probíhá zde i vyhodnocování snímků z magnetické rezonance. Tedy všechny základní vyšetřovací metody prakticky na jednom místě,“ uvedl přednosta Neurologické kliniky FN Olomouc Petr Kaňovský. Centrum je propojeno se sousední budovou Hemato-onkologické kliniky a pacienti tak mohou využít nájezdovou rampu a dva výtahy. Bezbariérově je samozřejmě upraveno také nově zrekonstruované sociální zařízení centra. „S těmi starými prostory se to vůbec nedá srovnat. Když jsem před osmi lety onemocněla roztroušenou sklerózou, tak jsme stáli na chodbě a za námi byly kartotéky, takže pokud jste měli nějaké potíže, nemohli jste si ani sednout, později se místa na sezení přidala, ale stejně tam byl nedostatek místa,“ popsala staré prostory Nakládlová.

"Naše pracoviště je vedle pražské Všeobecné fakultní nemocnice jedním ze dvou předních center v České republice, která umožňují časnou diagnostiku a terapii roztroušené sklerózy. Léčba zahrnuje moderní terapeutické postupy včetně biologické léčby, která je velmi nákladná, ale u mladých nemocných oddaluje invaliditu a umožňuje jim zapojit se do běžného života,“ popsal vedoucí lékař Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění Neurologické kliniky FN Olomouc.

A jaké novinky čekají nemocnici v dalších letech? V následujících letech by se měla propojit všechna pracoviště s laboratořemi potrubní poštou. Dalším krokem by měla být centralizace tkáňové banky a vznik samostatného transfúzního oddělení. Završením by byl přesun akutní péče do jednoho centra. Jedná se především o neurochirurgii, neurovaskulární centrum i o neurologii a ortopedii, protože všechna tato oddělení jsou v nevyhovujících prostorách s nepříliš pohodlným zázemím pro pacienty. "To jsou jen ve zkratce základní kroky, kam bychom chtěli nemocnici posunout, aby mohla logičtěji a lépe poskytovat léčebnou péči a my tak splatili dluh vůči pacientům, kteří nyní nemají na oddělení takový komfort,“ vysvětlil ředitel nemocnice Roman Havlík.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

GREIF-INEX, s.r.o.

Katalog firem » Zdravotnictví » Zdravotnické potřeby, materiál

Naše společnost se zabývá distribucí sériových zdravotnických prostředků, konkrétně ortopedických pomůcek (ortézy horních a dolních končetin, bederní a břišní pásy, kýlní prádlo ...