Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Opravený dům U Zlatého jelena hyzdí obří logo banky. Památkáři ho schválili, lidé kroutí hlavou

Zprávy z regionu

21.10.2014

Autor: Jan Procházka

Je to obludnost. Tak hodnotí řada Olomoučanů obří logo banky, která se usidluje v přízemí opraveného domu U Zlatého jelena. Barevný nápis umístěný do vstupního oblouku historického měšťanského domu ovšem nevadí státním ani radničním památkářům. Lidé i odborníci ale nad cedulí kroutí hlavou.

Škaredá jizva v podobě obřího loga banky se objevila v těchto dnech ve vstupním oblouku domu U Zlatého jelena. “Rohový třípatrový měšťanský dům s nezaměnitelným domovním znamením patří nepochybně mezi nejhodnotnější i nejznámější objekty olomoucké městské rezervace,” chlubí se radnice na svém webu. Dům byl před časem prodán, nový majitel v současné době končí s rekonstrukcí, po níž historická stavba krásně prohlédla. Má to však háček. Banka, která se usidluje v přízemí, umístila do vstupního oblouku své obří logo, které na sebe strhává nežádoucí pozornost. “Je to odporné, ale pro nás bohužel úplně typické. Je to jako pověsit si na zeď v roubence obraz mořské pláže z hypermarketu. Prostě nevkus…” peprně komentovala ceduli Olomoučanka Marie Ticháčková. I další oslovení kolemjdoucí se vesměs shodovali, že obří cedule na historickém domě působí nepatřičně. “Už vidím ty skupinky turistů, které sem lákáme prakticky na středověk, jak nad tímhle skvostem kroutí hlavami,” podotkl například Aleš Vrána. Banka ale může mít svědomí čisté. K umístění cedule má všechna potřebná povolení. “Na základě vašeho upozornění bylo architektem prověřeno, že se skutečně jedná o povolenou variantu,” ubezpečila mluvčí magistrátu Radka Štědrá. Označení banky, tedy i sporná cedule, podle dokumentu, který má redakce k dispozici, získala i dobrozdání Národního památkového ústavu, konkrétně Jana Kubeše, majícího na starosti památkovou rezervaci. Následné razítko radničních památkářů pak nové výzdobě měšťanského domu dalo zelenou.
Umístění cedule se však nelíbí nejen laické, ale ani odborné veřejnosti. “Nová reklama U Zlatého jelena je hodně kontrastní vůči historickému prostředí, ať barevností, nebo umístěním,” domnívá se urbanista a architekt Tomáš Pejpek. Podle něj je cedule neobvykle nízko a dostává se tak do úrovně, kde se běžně díváme a kde tak velký nápis nečekáme. “Jiná otázka je, jestli tam takový nápis může být. Pro reklamu v památkové rezervaci platí pravidla, která hlídají památkáři. Pokud nápis vyhovuje předpisu, nemůže bance nikdo zakázat, aby jej na palác umístila,” podotkl Pejpek. Podle něj by v podobných případech pomohla dlouho diskutovaná osoba hlavního městského architekta. “Ten by mimo jiné hlídal a mohl usměrňovat i takové detaily, jako je přiměřená podoba reklamy, dobré spojení objektů s ulicí či náměstím, nebo kvalitní mobiliář, jako jsou lampy či lavičky. To je ale otázka pro novou městskou radu, jestli hlavního architekta bude chtít a jestli mu dá pravomoc, aby i takové věci, jako je tato reklama mohl usměrnit,” konstatoval Pejpek. Zavedení zmiňované funkce městského architekta bylo jedním z prvních kroků nového vedoucího oboru koncepce a rozvoje Marka Černého, který tuto novinku představil krátce po svém nástupu v září. "Výběrové řízení se chystá, jeho konečná podoba, stejně jako výběr vítěze bude na novém vedení města," sdělila Radka Štědrá.

Jaké máte zkušenosti se schvalováním cedulí či vývěsních štítů? Byly s tím potíže? Co říkáte na nové “domovní znamení” jednoho z nejvýznamnějších domů ve městě? Máte pocit, že existuje dvojí metr? Napište nám své postřehy mailem nebo na facebook.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941