Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Piana se dala do pohybu: to ze Svatého Kopečku mizí a z Denisovy ulice se stěhuje do podloubí radnice

Zprávy z regionu

1.9.2014

Autor: barsi

Příběh olomouckých pian nekončí, právě naopak. Po letní sezoně, kdy návštěvníci města i místní pianům nedali klid, dochází s úderem nového školního roku k dalším změnám. Piano z Lomené galerie v Denisově ulici se už dnes večer přesune přímo na náměstí do podloubí olomoucké radnice. To z Kopečku kvůli svému špatnému stavu zmizí úplně. Piano v parku naleznete až do konce října stále na stejném místě.

Vše začalo na olomouckém vlakovém nádraží, kam bylo umístěno loni v prosinci první olomoucké veřejné piano. Kdokoliv prošel kolem nebo dlouze čekal na vlak si zde mohl zahrát. Jenomže na tomto místě příliš dlouho nevydrželo, za necelé tři měsíce se pracovníci u přepážek začali bouřit, že je piano ruší u práce. A tak se muselo pro piano najít nové místo – nyní zatím úspěšně funguje v altánku ve Smetanových sadech, kde je kromě příležitostného hraní kolemjdoucích využíváno také na různé plánované akce. "Piano, o které se k naší spokojenosti po celou dobu starají zaměstnanci Restaurace Fontána, se na svém místě natolik zabydlelo, že je zde ponecháme až do konce října," popsal organizátor akce Piana v Olomouci Daniel Ševčík, který dodal, že do té doby zde proběhne hned několik akcí. "Na pátek 3. září je připravena čtvrtá Malá noční tancovačka, při které si mohou účastníci včetně náhodných kolemjdoucích zatančit a překlenout tak dobu do vypuknutí plesové sezóny. 22. září zde Divadlo Na cucky odehraje Kabaret Na cucky. Program bude rozšířen o klavírní vystoupení a o projekce krátkých němých filmů za hudebního doprovodu piana. Předpokládáme, že sezónu zakončíme pátou Malou noční tancovačkou v druhé půlce října," popisuje Ševčík.

Kvůli špatnému technickému stavu nástroje musí být odstěhováno piano ze Svatého Kopečku, které se nacházelo v blízkosti baziliky. "Bohužel toto piano musíme odstěhovat dříve, než bychom rádi, jelikož je ve velmi špatném stavu. Piano odstěhujeme během dvou týdnů, až se zcela rozladí," popisuje Ševčík. A piano zmizí také z Lomené galerie v Denisově ulici, odkud poputuje do podloubí olomoucké radnice. "Jsme velmi rádi, že se naše veřejné piano spolupodílelo na nové podobě ikonického průchodu v historickém centru města. Protože byl nástroj v takřka neustálé permanenci, dohodli jsme se s tvůrcem konceptu Lomená galerie Kamilem Zajíčkem, že ulevíme rezidentům a piano přestěhujeme," popsal Ševčík. V průběhu včerejšího dne piano na památku na toto místo získalo nový look od místních streetartových umělců. Na novou adresu bude přesunuto v průběhu dnešního večera, v podloubí radnice by mělo vydržet až do konce října.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip