Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je -0.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby vstoupil Haydnovou Stabat mater do druhé poloviny

Kultura

13.10.2009

Autor: Bohumír Kolář

Šest koncertů, jež tvoří náplň letošního Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci, umožňuje si uvědomit jejich rozdílnosti a specifičnosti, které jsou předpokladem, aby se během festivalu dostalo na duchovní skladby odlišného charakteru. Uvedení Haydnovy skladby Stabat mater patří k jednomu z nejpozoruhodnějších vrcholů letošního ročníku, a to přesto, že se jedná o jedno z nejranějších děl skladatele.

Haydn dílo složil ve svých třiceti pěti letech. Skladby označené jako Stabat mater (Stála matka) vytvořila řada hudebních velikánů, mimo jiné Pergolesi, Schubert, Liszt, Verdi, Dvořák nebo Foerster. Bývají uváděny o Velikonocích. Haydnovo dílo je velmi působivé, a přestože bylo vytvořeno téměř před 250 lety, láká i dnes k nastudování nejkvalitnější interprety.
Olomoucká interpretace měla základ v pečlivém nastudování díla Speváckym zborom mesta Bratislavy pod vedením Ladislava Holáska a v okolnosti, že sbor spolupracuje s předními sólisty zvučných jmen, jimž Stabat mater maximálně konvenuje. V olomouckém provedení se tentokrát s bratislavským sborem představila sopranistka Luisa Albrechtová, altistka Mária Henselová, místo nemocného tenora Otakara Kleina zpíval Tomáš Hořínek a jako basista se výtečně projevil Juraj Čiernik. Orchestrální podobu díla pohotově zvládla Moravská filharmonie. Koncert řídil brněnský dirigent Petr Altrichter, jehož mnohaleté působení v zahraničí bylo provázeno mimořádnými a dodnes připomínanými úspěchy. Se stejným nasazením nyní působí na půdě domácí.
Naplněný dóm sv. Václava doložil, že Olomouc je vůči duchovní hudbě velmi vstřícná. Ucelený sled 14 částí neumožnil početnému publiku bezprostředně reagovat na jednotlivé výkony, ale závěrečný aplaus vše kompenzoval. S všeobecným uznáním bylo kvitováno, že programní bulletin obsahoval český překlad liturgického textu, s jehož pomocí bylo možno se snadněji během koncertu orientovat, aniž posluchač ztratil kontakt s interprety.
Závěr festivalu představují dva koncertní večery. Na prvním z nich budou uvedeny drobné, ale umělecky cenné skladby z doby renesance v podání komorního sboru Octopus pragensis a varhaníka Pavla Černého, poslední koncert pak nabídne Massenetovo trojdílné hudební drama Maří Magdalena se symbolickým zmrtvýchvstáním Ježíše Krista.
Letošní ročník festivalu více než jindy preferuje do hudby vloženou epičnost.

Bohumír Kolář

Reklama

MVklima.cz - klimatizace, tepelná čerpadla, rekuperace, podlahové vytápění

Katalog firem » Obchod » Klimatizace a tepelná čerpadla

Firma MVklima.cz - nabízíme dodání, montáž a servis: – klimatizace -- tepelná čerpadla -- vzduchotechnika -- rekuperace tepla -- podlahové vytápění Pro MVklima.cz je priorit...