Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 2.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Podzimní festival duchovní hudby začíná: Kostel svatého Michala rozezní melodie Antonína Dvořáka

Kultura

20.9.2014

Autor: barsi

Už tuto neděli 21. září bude v kostele svatého Michala symbolicky zahájen Podzimní festival duchovní hudby, který se letos koná již po jednadvacáté. Jelikož byl rok 2014 vyhlášen Rokem české hudby, i dramaturgie letošního ročníku festivalu duchovní hudby se opírá o významná data v historii české hudby. Při sestavování programu se zapomenulo na výročí Antonína Dvořáka (110 let od úmrtí) a Bohuslava Martinů (55 let od úmrtí). A právě zahajovací koncert je zcela věnován odkazu Antonína Dvořáka. Zazní na něm jeho Mše D dur "Lužanská" op. 86.

Dvořák tuto mši složil k slavnostnímu obřadu vysvěcení nově postavené zámecké kaple v Lužanech u Přeštic. Dále zazní slavné Te Deum op. 103 pro sóla, sbor a orchestr z roku 1892. Dvořák s touto jásavou i vroucí skladbou plnou české melodiky zazářil na prvním z jeho koncertů v Americe. Za řízení dirigenta Zdeňka Müllera vystoupí Severočeská filharmonie Teplice a již po čtrnácté bude v Olomouci hostovat významné pěvecké těleso Spevácky zbor hlavního města Bratislavy pod vedením Ladislava Holáska. Mezi sólisty se objeví olomoucká rodačka Anna Nitrová (alt), dále Mária Kobielska (soprán), obě interpretky spojuje s Olomoucí mj. i spolupráce s Moravským divadlem. Dále se posluchači mohou těšit na pěvce Národního divadla Aleše Voráčka (tenor) a Romana Janála (baryton).

Vynikající sopranistka Mária Kobielska své umělecké hudební začátky zahájila právě v Olomoci v Moravském divadle. Z množství uměleckých úspěchů zmiňme například její spolupráci s orchestrem BBC a šéfdirigentem Jiřím Bělohlávka, se kterým nahrála trojroli v Janáčkových Výletech páně Broučka pro label Deutsche Grammophon. Tato nahrávka získala na hudebním veletrhu v Cannes operní ocenění Midem Classical Award 2009. Sólistka Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Anna Nitrová byla několikrát za svou uměleckou činnost oceněna nominací na cenu Thálie. Tenorista Aleš Voráček hostuje v Národním divadle v Brně, v Divadle J. K. Tyla v Plzni a v Národním divadle v Praze. Pravidelně spolupracuje s Jihočeskou komorní filharmonií a Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Barytonista Roman Janál od roku 1997 působí jako sólista Národního divadla, Je držitelem prestižní Ceny Thálie za rok 1999, za roli Polluxe Rameauvy opery "Castor a Pollux". Spolupracuje s nahrávacími společnostmi Multisonic, Radioservis a Supraphon.

Svátek duchovní hudby je pořádán pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera. Nejvýznamnějšími partnery festivalu zůstává i letos Olomoucký kraj společně se statutárním městem Olomouc za finanční podpory Státního fondu kultury ČR. Předprodej vstupenek na všechny koncerty již běží. Vstupenky je možné zakoupit jak v Informačním centru města Olomouc, Horní náměstí 583, tak na webu www.podzimni-festival.cz.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip