Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 9.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Přírodovědecká fakulta opět uvítá výkvět české vědy. Bude se vzpomínat i na profesora Holého

Zprávy z regionu

23.2.2015

Autor: Martina Šaradínová

Laureáti nejprestižnějšího českého ocenění za vědu a výzkum Česká hlava budou ústředními postavami letošního jubilejního desátého ročníku přednáškového cyklu Současná chemie. Během čtyř přednášek se v aule přírodovědecké fakulty představí (nebo budou představeni) nositelé ceny za chemii či lékařství.

"Při přípravě desátého ročníku jsem si řekl, že připravím něco mimořádného a pozvu laureáty České hlavy. Studenti si poslechnou, jak vědci k významným úspěchům dospěli. Hodně často to bývají vedlejší produkty jiných zkoumání. Věřím, že přednášející toto dobrodružství poznání zdůrazní," řekl organizátor přednáškového cyklu a nositel České hlavy za rok 2008 Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů přírodovědecké fakulty, který působí současně v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.
Před studenty i další posluchače předstoupí jako první 25. února objevitel elektrochemie nukleových kyselin Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR v Brně. Českou hlavu získal loni za celoživotní dílo a výzkum v oboru elektrochemie nukleových kyselin. Elektrochemické analýze biomolekul zasvětí i svoji olomouckou přednášku.
Osobnosti Antonína Holého a jeho výzkumu antivirálních léků bude věnována druhá přednáška cyklu, kterou 11. března přednese Zdeněk Havlas, bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a blízký spolupracovník Antonína Holého. Holý objevil řadu antivirotik využívaných například při léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů a z jeho práce mají dodnes prospěch nejen pacienti, ale i jeho domovský ústav. Českou hlavu chemik obdržel za rok 2007. "Na tuto přednášku se velmi těším. Představí vědeckou dráhu profesora Holého, kterou lze skoro přirovnat k americkému snu. Zaměří se ale nejen na minulost, ale i současný výzkum a budoucí plány," uvedl Hobza.
Vzácným hostem cyklu bude i zakladatel československé dětské onkologie Josef Koutecký. Českou hlavu získal v roce 2009 za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie. "Když tento lékař ve svém oboru začínal, mnoho dětí nemělo šanci na přežití. Nyní se podaří více než 90 procent dětských onkologických pacientů vyléčit. Jak říká pan profesor, je to díky chemii. Ruce lékaře dělají hodně, ale pokud nemáte potřebné léky, není šance na vyléčení. Zde udělala věda obrovský pokrok," naznačil některé z témat přednášky Hobza.
Iniciátor a organizátor Současné chemie se ujme závěrečného vystoupení letošního cyklu 22. dubna. Profesor Hobza získal Českou hlavu za celoživotní dílo a výzkum nekovalentních interakcí, zejména vodíkových vazeb. Přírodovědce i další posluchače zavede do světa nekovalentních interakcí.
V předchozích dvou ročnících bylo společným tématem Chemie v medicíně, v minulosti se díky kurzu v Olomouci představili mimo jiné i předsedové Akademie věd ČR. Pozvání od nejcitovanějšího českého vědce přijalo v uplynulých devíti letech zhruba 60 vědeckých osobností. Přednášky se konají v aule přírodovědecké fakulty a kromě přírodovědců jsou na ně zváni i ostatní akademici i veřejnost.

Martina Šaradínová

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip