Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Propadněte kouzlu vědy, páteční Noc vědců vám dokáže, že i věda může být zábavná

Tipy a názory

24.9.2014

Autor: barsi

Univerzita Palackého se opět připojí k celoevropské akci Noc vědců. V průběhu páteční noci se zábavnou formou dozvíte řadu zajímavostí z nejrůznějších oborů a budete moci nakouknout i do zákulisí běžně nepřístupných míst, kromě několika fakult můžete navštívit třeba botanickou zahradu nebo transfúzní oddělení fakultní nemocnice. Celá akce je přístupná zdarma.

Noc vědců se v Olomouci koná již po čtvrté a vždy se těší velkého zájmu nejen ze strany studentů, ale i laické veřejnosti. „Stejně jako loni bude mezi jednotlivými stanovišti jezdit speciální autobusová linka. A kdo se bude chtít lépe zorientovat v programu, může využít mobilní aplikaci,“ láká na akci vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu Pevnost poznání Blanka Krausová.

A na co se můžete těšit? Na pedagogické fakultě můžete vidět například funkční model parního stroje, seznámíte se s recyklouměním nebo se životem včel. Na přírodovědecké fakultě zase zjistíte, jaké exotické částice vznikají na urychlovači nebo co je to telemedicína. Program je nabitý netradičními aktivitami a chybět nebude ani pozorování netopýrů, poslech zvuků zvířat, simulace útoku pomocí falešné webkamery, prezentace pohybových aktivit hendikepovaných nebo ověřování pravosti bankovek pomocí UV lampy.

Poprvé se k vědeckému reji připojí také olomoucká charita, kde si budete moci vychutnat zážitky studentů z celého světa. K prezentacím z Ugandy, Indie, Mexika, Ázerbájdžánu a Mayotte se bude servírovat výborná voňavá fair trade káva a čaj. Fakultní nemocnice Olomouc představí zájemcům transfůzní oddělení. "Prostory pro odběry krve si může prohlédnout prakticky každý kdykoliv během roku, ať už během exkurzí nebo jako dárce. Tentokrát ale příchozím ukážeme i zákulisí, tedy především laboratorní provoz. Právě tam míří ročně tisíce litrů krve, krevní plazmy a dalších složek krve ke zpracování ještě před tím, než je můžeme poskytnout pacientům," řekl tiskový mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Vše o programu v Olomouci se zájemci dozvědí na těchto webových stránkách.

barsi

Reklama

Medicom´s spol. s.r.o. - nutriční ambulance

Katalog firem » Zdravotnictví » Nutriční terapie, ambulance, poradna

Chcete zhubnout, nabrat svaly, máte zdravotní potíže trávicího traktu nebo se chcete jen cítit dobře? Nutriční ambulance je pro klienty, kteří chtějí změnit své stravovací návyky, cht...