Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 2.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rozhodnuto: nový zimní stadion vyroste  v Hynaisově ulici. Bude patřit městu?

Zprávy z regionu

14.3.2012

Autor: Adam Fritscher

Ve zdánlivě nekonečných přípravách nutné a dlouho očekávané rekonstrukce zimního stadionu pokračuje olomoucká radnice. A nyní se podle všeho blíží k významnému úspěchu. Na spadnutí je totiž dohoda se soukromým vlastníkem části pozemků pod sportovištěm v Hynaisově ulici, který by nově měl být možná i spoluinvestorem celého velkorysého projektu. Podívejte se, jak by mohla nová multifunkční hala možná už za dva roky vypadat.

Připomíná to nepříliš pohádkový příběh, který nikdy nekončí. Už před několika lety přišlo vedení olomoucké radnice s velkorysým návrhem přestavby stařičkého a povážlivě chátrajícího zimního stadionu v Hynaisově ulici na moderní multifunkční halu určenou nejen zimním sportům, ale i kulturním a sportovním akcím všeho druhu. Jenže cena projektu půldruhé miliardy byla tím, co s postupující ekonomickou recesí začalo táhnout ambiciózní plán ke dnu. Navíc část pozemků v okolí stávajícího zimáku, kam se měla nová hala rozrůst, nepatří městu, ale soukromé společnosti PMS, s níž radnice dlouho nemohla nalézt řeč při pokusech o majetkoprávní vypořádání.
Vedení města proto zhruba před rokem změnilo strategii a vytypovalo sedm lokalit, včetně té stávající, v nichž by mohlo moderní sportoviště vyrůst třeba i na zelené louce. Z nich posléze zůstali dva favorité - Hynaisova ulice a lokalita Pražská-východ na severozápadním okraji města. "Abychom měli jasnou představu, zadali jsme nezávislému arbitrovi v podobě ústavu architektury Vysokého učení technického v Brně vypracování studie na důkladné posouzení těchto dvou lokalit. Vznikla tabulka srovnávající jedenáct kritérií, jako jsou například soulad s územním plánem, dopravní situace, vliv na okolní zástavbu, majetkoprávní vztahy či ekonomická náročnost, a v součtu získala Hynaisova 36 a Pražská 29 bodů, takže odborníci doporučili stavět v Hynaisově ulici," řekl olomoucký primátor Martin Novotný.

Jednoznačnosti tohoto výběru významně napomohlo i to, že město mezitím dosáhlo shody se společností PMS, s níž nyní hodlá na projektu spolupracovat. "Chceme mít co nejdříve hotovou dokumentaci pro územní rozhodnutí, což by nám poskytlo reálná čísla o nákladech rekonstrukce s přesností na desítky milionů korun, zatímco teď jsme ve fázi, kdy je ještě rozptyl ve stovkách milionů," vysvětlil Novotný, podle nějž je původní drahá studie stará několik let dnes již definitivně překonaná. "Teď je jiná ekonomická situace. Chceme vytvořit kvalitní a opravdu multifunkční halu, ale nemůžeme nehledět na náklady. Hranicí, po kterou je pro nás celý projekt nyní realizovatelný, je zhruba 800 milionů korun," zmínil primátor.
A jaký bude podle něj další postup v nejbližších dnech? "Zhruba do čtyř týdnů chceme vše se soukromým partnerem právně ošetřit a rozdělit si práci i náklady. Předběžná představa je taková, že by se město mělo zabývat a na své náklady řešit celou širší lokalitu včetně nedalekého prostoru u letadla a míst, kde vznikaly kolonie bezdomovců, a počítám do toho také dopravní infrastrukturu nebo inženýrské sítě, a soukromý partner by se zaměřil na samotnou přestavbu haly," uvedl Martin Novotný.

A společnost PMS se do problému zakousla opravdu s vervou. "Zaměřili jsme se na lokalitu Hynaisova a nechali jsme si vytvořit studii, která předpokládá vytvoření objektu sloužícího širokému spektru kulturních a sportovních akcí," řekl zástupce firmy PMS Miroslav Koutek.
Podle autora studie, architekta Roberta Štefky by nová hala fungovala zároveň jako vstupní brána do celé sportovní zóny města zahrnující i plavecký a Andrův stadion, Omega centrum, dětské dopravní hřiště či univerzitní halu. "Součástí nového objektu by byl také parkovací dům pro 470 osobních automobilů, který by využívali nejen návštěvníci sportovních akcí, ale i ti, kteří míří do centra Olomouce," prozradil Štefka.
Studie podle jeho slov řeší nejen samotný zimní stadion, předpokládá ale také změnu podoby celého území včetně lokality u letadla a dotkne se i obyvatel přilehlých ulic Wellnerova a Kašparova. "Návrh počítá se vznikem malého kruhového objezdu u Slovanského domu a protažením komunikace až k plaveckému stadionu, takže by vznikla zásobovací cesta k oběma sportovištím a ulehčilo by se dopravě ve zmíněných ulicích," vysvětlil architekt.
Samotný nový zimní stadion by zahrnoval vedle zrekonstruované velké haly také novou malou plochu. Ta by mohla vedle samotného bruslení hostit například menší koncerty až pro 2600 lidí. "Zároveň by byla propojitelná se sousedním venkovním areálem plaveckého stadionu, což by se dalo využít při nejrůznějších akcích například pro děti. Samotná velká hala by měla podobu arény s prstencovým hledištěm pro 6300 návštěvníků, v případě koncertů pak až pro 8300 lidí, což je úměrné současným požadavkům pro město o velikosti Olomouce. Při rekonstrukci by se využily stávající konstrukce starého zimního stadionu i rekonstruovaná technologická zařízení. Výhodou je i fakt, že území v této lokalitě je na podobnou stavbu připraveno, jsou zde veškeré sítě," vyzdvihl klady navržené studie Robert Štefka.

Za další výhodu považuje primátor Novotný fakt, že by se rekonstrukce dala realizovat v několika etapách. "To znamená nejen vítané rozložení vysokých nákladů, ale rovněž skutečnost, že by mohl být zachován provoz zimního stadionu prakticky po celou dobu prací. V první etapě by tak vznikl parkovací dům a malá hala, do níž by se dočasně přesunuly sportovní aktivity, a v další etapě by se pokračovalo v rekonstrukci starého zimního stadionu," popsal možný harmonogram prací Novotný.
Otevřený je podle něj způsob financování projektu. "Důležité pro nás je, že soukromý partner neplánuje jen zisk z prodeje svých pozemků, ale nyní už se chce na celém projektu aktivně podílet," podotkl primátor. Co to bude znamenat pro vlastnickou strukturu nové multifunkční haly, dnes ještě podle jeho slov nelze předjímat. "Přesnější údaje o ceně a způsobu financování budeme mít až někdy v září až říjnu tohoto roku, kdy bude hotová dokumentace pro územní rozhodnutí," uzavřel toto téma první muž olomoucké radnice.
Radnice samozřejmě počítá i s možností, že k dohodě se soukromým subjektem nakonec nedojde. "Máme připravených pět variant rekonstrukce stávajícího zimního stadionu od té nejlevnější za 150 milionů korun, což je prakticky taková záchranná varianta, až po nejdražší za zhruba 550 milionů, která se dosti blíží té nyní rozjednané," uvedl náměstek primátora Martin Major.
A kdy by měla stát nová, důstojná multifunkční hala, když k dohodě dojde? "Optimistická varianta zní, že postaveno, nebo alespoň částečně rozestavěno by mohlo být na konci tohoto volebního období," řekl Novotný.
Nové komunální volby nás čekají v roce 2014...

Adam Fritscher

Reklama

Fajn Rádio Hity

Katalog firem » Služby » Rádia

Olomoucké rádio - hrajeme ty největší hity! FAJN muzika, FAJN moderátoři, FAJN akce, FAJN zábava!Poslouchejte nás online !