Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Richard Pachman pokřtil novou knihu. Čtenáře zavede do šestnáctého století

Kultura

19.6.2012

Autor: Kamila Kotková

Zpěvák, skladatel, malíř a spisovatel. Olomoucký rodák Richard Pachman je muž mnoha profesí. Nyní představuje svůj nový projekt Notre Dame, který zahrnuje historický román, nové CD i nové videoklipy. Ochutnávku ze všech tří médií namíchal i Olomoučanům, kteří měli možnost seznámit se s autorovou tvorbou a osobně poznat Richarda Pachmana v rámci pořadu v Knihovně města Olomouce.

Ukázkami ze své nové knihy, zpěvem a videoprojekcemi zpestřil univerzální umělec Richard Pachman návštěvníkům knihovny červnový večer. Na programu byl i křest knihy Notre Dame. A o čem kniha pojednává? "Jedná se o volné pokračování románu Útes. Kniha představuje příběhy členů rodiny de Navarre ve druhé polovině 16. století. V příbězích se mimo jiné setkáte s anglickou královnou Alžbětou, význačným francouzským králem Jindřichem IV. Navarrským či alchymisty Johnem Dee a Edwardem Kelly," popsal autor, o čem nová kniha vypráví.

Láska k historii zavedla umělce do míst se starodávnou atmosférou. "Maximum míst, o kterých jsem psal, jsem si projel. S nadsázkou se dá říci, že Notre Dame je psán v katedrálách, o kterých se v románu mluví. Tyto části jsem psal pod vlivem atmosféry těchto chrámů. Snažil jsem se představit, jak tato místa vypadala v šestnáctém století," prozradil autor.
Notre Dame je už Pachmanovou čtvrtou knihou. Psát začal po těžkém úraze v roce 2001. "První kniha Jak chutná bolest nebyla vůbec určena publiku. Na začátku byla potřeba se ze všeho vypsat. K mému překvapení, když si knihu přečetl první vydavatel, rozhodl se ji ihned vydat. A tak jsem se stal spisovatelem. Čtyři roky poté jsem napsal knihu Jak chutná život. Po dvou autobiografických publikacích mě začalo bavit psát knihy o historii. Na literární tvorbě jsem se stal příjemně závislým," okomentoval autor.
Přesto, že Richard Pachman žije v Praze a se svým dílem hodně cestuje po zahraničí, za svůj domov považuje stále rodnou Olomouc. "Do osmi let jsem žil ve Ztracené ulici. S kamarády jsme si hráli na Hradě. Když pan farář zapomněl zamknout, chodili jsme se dívat do Sarkandrovy kaple na mučidla. Okolí Ztracené ulice a Michalského kostela, to jsou místa mého dětství, do kterých se stále rád vracím," svěřil se umělec.
O zájmu o tohoto mladého autora svědčila i nabitá přednášková místnost Knihovny města Olomouce.

Kamila Kotková

Reklama

Zdravá výživa u Milušky

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do prodejny ZDRAVÁ VÝŽIVA U MILUŠKY v centru Olomouce. Naši zákazníci oceňují rodinnou atmosféru obchůdku a širokou nabídku zboží, která se dále rozšiřuje. Sleduje...