Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Řidiči našli zkratku kolem Dobrovského, policie tam ale vybírá "mýto" až dva tisíce

Krimi

24.8.2012

Autor: Jan Procházka

Zákaz vjezdu, jednosměrná ulice... Značky, jejichž význam je jednoznačný a nepřipouští dvojí výklad. Přesto pro některé řidiče neznamenají víc než kus plechu. Zvlášť pokud jde o to, jak si zkrátit cestu. Zakázaná objížďka ulicemi U Stadiónu a U Husova sboru kolem rozkopané křižovatky na Dobrovského se ale řidičům nemusí vyplatit. Policii tu totiž došla trpělivost.

Ulice U Stadiónu, všední den před polednem. Jindy klidná ulice se stala důležitou dopravní tepnou. Kdo nechce ve směru do města objížďět rozkopanou křižovatku na Dobrovského až přes Šibeník, může využít ilegální zkratku. Má to jeden háček. Musí projet kolem červené kulaté značky s bílým vodorovným pruhem. Zdá se, že mnohým to nevadí. Červený seat se řítí ulicí a jeho řidička ji mine bez povšimnutí. Na zadním sedadle má asi pětiletou holčičku. O pár vteřin později z opačného směru vysupí žlutá rozhrkaná škodovka. Ani jejího řidiče nezastavila značka zákaz vjezdu, která je umístěná na druhé straně "zkratky".

O pár minut později ale řidičům zmrzne úsměv. K výjezdu z ulice U Husova sboru se postaví policejní Octavia. Čeká. Ve chvíli, kdy z jednosměrky vyjede bílá Felicia, policejní vůz se rozbliká a za křižovatkou ji zastavuje. Jenže v okamžiku, kdy je hlídka zaměstnaná, projíždí kolem ní černé audi a chladnokrevně mine zákazovou značku. Během deseti minut, které trvá vyřízení přestupku, projelo jednosměrkou v obou směrech šest aut a jedna motorka. Na místě se ale zanedlouho objeví i pěší hlídka a prochází ulicí sem a tam. "Určitě se na tuto oblast zaměřujeme, dohlíží na ni jednak policisté, kteří ten den mají silniční dohled, a také dopravní policie," potvrdila policejní mluvčí Marie Štrbáková. Řidičům se zkratka nemusí vyplatit. Za nerespektování dopravního značení totiž hrozí tučná pokuta. "Přestupek může být řešen pokutou až do výše dvou tisíc korun," konstatovala Štrbáková. Řidiči ale riskují rádi. "Nemůžeme tu stát věčně, jakmile se někam hneme, auto tu sviští jedno za druhým," krčí rameny jeden z policistů, dodává ale, že v případě této nepřehledné zkratky řidiči riskují nejen své peníze, ale i zdraví. "Snaží se to mít co nejrychleji za sebou, takže jedou rychle. Když se ale takhle potkají dva proti sobě, může se stát neštěstí," vysvětluje.

Zákazové značky jsou umístěné i na vjezdech do další oblíbené zkratky - ulice Sokolská. Ta je sice dostatečně široká, radnice ale nechtěla, aby se z ní po dobu rekonstrukce křižovatky stala magistrála. Vjezd je povolen pouze dopravní obsluze a zákazníkům některých prodejen. Policisté ale varují, že pojem dopravní obsluha je přesně vymezen. "Do stanoveného zákazu vjezdu s dodatkem 'mimo dopravní obsluhy' mohou vjet pouze vozidla zajišťující zásobování prodejen nebo lékařské, opravárenské, údržbářské, komunální a podobné služby nebo taxi a vozidla, jejichž řidiči, popřípadě provozovatelé mají v místech za značkou bydliště, sídlo nebo garáž. Všichni ostatní, kteří zákaz vjezdu poruší, se dopustí přestupku, za který hrozí pokuta až dva a půl tisíce korun," vysvětlil policista Aleš Mergental. Policie po vás navíc může chtít doklad, kterým prokážete, že skutečně jste dopravní obsluhou. "Zpravidla je to faktura, objednávka nebo jiný podobný dokument," podotkla Marie Štrbáková. Pokud tedy vezete kamarádovi starou ledničku, dopravní obsluhou rozhododně nejste. I Sokolská ulice je navíc pod zvýšeným dohledem: sídlí tu totiž obvodní oddělení.
Uzavírky skončí pravděpodobně už v říjnu, kdy by měla být křižovatka otevřena.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip