Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Rondel na Dobrovského či tah Uničov - Šternberk. Kraj shání peníze na opravy silnic

Zprávy z regionu

8.3.2012

Autor: amb

Radní Olomouckého kraje vybrali jedenáct dopravních projektů, které chtějí podat do březnové výzvy Regionálního operačního programu Střední Morava. Výzva je zaměřena na výstavbu nových a rekonstrukci stávajících úseků silnic druhé a třetí třídy. Celkové náklady všech projektů dosahují 449 milionů korun. Kraj je za ně připraven zaplatit zhruba 69 milionů korun. Zbylé peníze by mohl získat právě formou dotace.

"Spolu s radními jsme schválili projekty přestavby křižovatek a stavební úpravy silnic, které budou v nejbližších dnech připravovány k podání do výzvy. Budeme také vybírat zhotovitele akcí na krajských silnicích druhé a třetí třídy doporučených ke spolufinancování z regionálního operačního programu. Přestavbu křižovatek a modernizaci silnice z Uničova do Šternberka by realizoval Olomoucký kraj, ostatních projektů by se ujala Správa silnic Olomouckého kraje," uvedl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík.
Mezi vybrané projekty radní zvolili například přestavbu stávající křižovatky ulic Dobrovského a Na Střelnici v Olomouci na rondel. "Datum zahájení stavby závisí na tom, zdali získáme peníze, o které žádáme. Letos to ale pravděpodobně nebude," konstatoval mluvčí Olomouckého kraje Ivo Heger s tím, že cena přestavby činí 38 milionů korun a maximální možná dotace 32,3 milionu. Část prací za 4,5 milionu by financovalo město Olomouc.
Změny své podoby by se v případě úspěchu žádosti o dotaci dočkala také křižovatka ulic Tržní, Polní a Dluhonská v Přerově (cena 25 milionů, maximální dotace 21,25 milionu) a křižovatka ulic Čsl. Armády a Postřelmovské v Zábřehu.
Kraj chce z případné dotace rovněž opravit silnice druhé třídy II/444 z Úsova do Medlova v délce 2750 metrů a II/635 v úseku od Příkaz po čerpací stanici v délce 2100 metrů. Obec Tři Dvory by se mohla dočkat dokončení průtahu na silnici II/447 v úseku Litovel - Pňovice v celkové délce 826 metrů. V obcích Skoky a v Dolním Újezdu by kraj chtěl opravit mosty, v Brodku u Konice pokračovat ve stavebních úpravách silnice III/37356 a opravit poslední dva úseky silnice II/457 z Javorníka do Mikulovic. V neposlední řadě kraj plánuje využít dotace z regionálního operačního programu na zmíněné financování modernizace silnice druhé třídy II/444 z Uničova do Šternberka v délce zhruba 15 kilometrů. Tento projekt je z jedenácti, na něž kraj žádá dotaci, nejnákladnější: z ceny 160 milionů korun by celková výše dotace mohla činit až 134 milionů.
V balíčku peněz regionálního operačního programu určeného pro projekty v dopravě je připraveno 380 milionů korun, maximální výše dotace na jeden projekt dosahuje 85 procent. Žádost může kraj podat do 30. května letošního roku. Všechny podané projekty musí být v souladu s Koncepcí rozvoje silniční sítě na území Olomouckého kraje a s projektem Silnice pro rozvoj Olomouckého kraje.

amb

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip