Reklama

Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund, venku je 23.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Safari v zoo konečně otevřelo, mezi zubry
 či losy se projedete vláčkem

Zprávy z regionu

30.7.2013

Autor: Jan Procházka

V olomoucké zoo dnes otevřeli první část safari. Návštěvníci si ve speciálním vláčku mohou projet jeho euroasijskou část, kde uvidí například zubry, losy, kozorožce či muflony. Další části safari budou následovat v příštích letech, expozice všech kontinentů by měly být hotovy do konce desetiletí.

Na Svatém Kopečku dnes otevřeli první část velkolepého projektu: rozsáhlé safari, která by měla návštěvníky provést všemi kontinenty. První část věnovaná Evropě a Asii dnes přivítala první návštěvníky. "Zájemci o safari si zakoupí jízdenku do vláčku, který je celým areálem proveze. Z něj mohou obdivovat zvířata, z nichž většina je opravdu hodně blízko," popsala mluvčí zahrady Iveta Gronská a doplnila, že jízdenka stojí čtyřicet korun. První část safari obývá mnoho zvířat, která dříve v zoo k vidění nebyla. "Jsou to například zubři, ti se k nám vrátili po sedmadvaceti letech. Máme tu i soby, muflony, kozy a kozorožce," vyjmenovala mluvčí. Podle ní není safari dárkem jen pro návštěvníky. "Zvířata tu mají daleko větší komfort, je tu více prostoru, nové ubikace... Rozhodně je to pro ně daleko lepší než původní výběhy," poznamenala mluvčí.

Rozšíření zoo potěšilo i primátora Martina Novotného, který si otevření nenechal ujít spolu s dcerou. "V poslední době se otevíralo několik nových pavilonů, přibývají zvířata... Zoo je čím dál atraktivnější a já věřím, že safari je dalším příspěvkem k tomu, aby zahrada neztrácela, ale naopak získávala návštěvníky," zmínil primátor.

Celý projekt euroasijské části stál šest milionů korun, o náklady se rozdělily město, kraj a samotná zahrada. Stavba začala na počátku roku 2012 a ještě téhož roku měla být otevřena, nabrala však skluz. Delší čas také trvalo, než se zvířata v nových domovech zabydlela natolik, aby bylo možno pustit k nim návštěvníky. Další části věnované Africe, Austrálii, Americe a Arktidě, by měly být otevřeny v dalších letech. Původní plán otevření poslední části v roce 2016 zřejmě dodržen nebude, v současné době se hovoří o letech 2017 až 2018.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

NEPALI RESTAURANT

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Stylová nepálská restaurace s nabídkou specialit z nepálské kuchyně. Polední menu nabízíme formou bufetu.