Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 15 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šantovka je největším staveništěm v Česku, dnes se začalo s budováním tramvajové trati

Zprávy z regionu

14.6.2012

Autor: Jan Procházka

Už za rok by se měli první zákazníci vydat do novotou zářících obchodů galerie Šantovka, o něco později už do galerie budou moci přijet tramvají. Obě stavby byly dnes slavnostně zahájeny. Symbolicky. Neklepalo se totiž na základní kámen, ale na kolejnici.

Je obrovský úspěch, že se projekt podařilo dovést do fáze, kdy se opravdu realizuje. S těmito pocity se dnes svěřili všichni aktéři, ať už se jednalo o politiky, stavaře či investory. "Je to výslednice sedmi let práce a byla to opravdu dlouhá cesta. Pro obyvatele města teď máme dvě dobré zprávy. Zmizela zanedbaná nevzhledná oblast bývalého Mila a na jejím míszě vznikne nová městská část se soudobou architekturou, na níž se podílejí špičkoví světoví architekti. A dvacetitisícové sídliště Nové Sady dostane tramvajovou trať, na kterou tamní občané čekali mnoho desítek let," shrnul dnes primátor Martin Novotný.

Šantovka je aktuálně největším staveništěm v Česku. Výstavba obchodní, kancelářské a bytové čtvrti spolkne postupně více než jedenáct miliard korun. Stavba samotná začala letos v únoru. "V tuto chvíli je dokončena jáma a provádí se podklad a izolace," prozradil Jaroslav Heran, ředitel divize 1 stavební firmy Metrostav. Pracovníci také v těchto dnech montují pět stavebních jeřábů. Stavět nad zemí se podle něj začne v horizotu dvou týdnů. "Podzemní stavba parkoviště pro tisíc aut bude hotová během podzimu, pak začne budova vyrůstat nad okolní terén," nastínil vyhlídku do příštích měsíců jednatel Šantovky Richard Morávek. Na podzim roku 2013 je pak naplánováno slavnostní otevření.

Tramvaje poprvé vyjedou na trať pravděpodobně už na začátku roku 2014. Stavba samotná je rozdělena do dvou částí, letos se pracuje na terénních úpravách a výstavbě dvou mostů, samotný kolejový svršek se začne budovat na jaře příštího roku. Město spolu s investorem Šantovky zaplatí jen část z 370 milionů korun, které si vybudování trati vyžádá. Projekt totiž dostal dotaci z takzvaných švýcarských fondů. Z alpské země přiteče na Hanou zhruba čtvrt miliardy korun.

Jan Procházka

Reklama

GALERIE SKÁCELÍK

Katalog firem » Kultura a umění » Galerie

Autorské výstavy, prodej kovových a dřevěných plastik, obrazů, grafik, autorských šperků, ručně šitých modelových kabelek značky " JS DESIGN ".