Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 8.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Slovanské gymnázium bude mít novou budovu s hřištěm na střeše. Stavba začíná

Zprávy z regionu

14.2.2012

Autor: Jan Procházka

Téměř sto let příští rok uplyne od zahájení stavby budovy Slovanského gymnázia. K výročí dostane tento vzdělávací ústav hodnotný dárek: novou moderní budovu. Její stavba dnes začala slavnostním poklepem základního kamene, hotovo by mělo být už na začátek přespříštího školního roku. Kulaté oslavy tak bodu moci žáci i studenti oslavit již v novém.

Zbrusu nová školní budova vyroste v dvorním traktu na ulici Jiřího z Poděbrad. "Naší snahou bylo navrhnout jí tak, aby nebyla žádná konkurence mezi starou a novou budovou, ale aby se navzájem doplňovaly," nastínil architekt Miroslav Pospíšil. Stavba podle něj sice bude moderní, naváže, na historickou architekturu však naváže citlivě. "Bude to jednotný a vysoce funkční celek," domnívá se architekt, který počítal i s tím, že rozšiřovat se bude také sousední pedagogická fakulta. "S jejím vedením samozřejmě spolupracujeme a dohodli jsme se, že obě budovy umístíme na hranu, takže se budou v určitých místech navzájem překrývat," upřesnil architekt.

Podle ředitele gymnázia Radima Slouky je rozšíření prostor pro školu nezbytné. "Máme tisíc studentů, jenom tady ve staré budově jich je šest set šest set šedesát. Někteří učitelé nemají ani vlastní stůl, studenti musí kvůli nedostatku výukových prostor zůstávat dlouho do odpoledne..." vyjmenoval současné potíže Slouka. Škola ještě do loňského roku využívala provizorní pavilon, postavený v roce 1973. "Jeho životnost byla plánována na maximálně patnáct let. Opustili jsme ho loni," naznačil Slouka.

Slovanské gymnázium podle ředitele Slouky nechce zvyšovat kapacitu, ale naopak zkvalitnit vzdělávací proces. "V nové budově budou hlavně odborné učebny na biologii, chemii, fyziku či výuku cizích jazyků. Také v ní bude umístěna nová jídelna a vznikne také velká tělocvična," nastínil Slouka. Jídelna bude sloužit i okolním školám: stravovat se v ní budou studenti strojní průmyslovky i učiliště na Kosinově ulici. Záborem dvora sice škola přijde o hřiště, architekt však jeho absenci vyřešil šalamounsky. Umístil ho na střechu nové tělocvičny.

Akce byla dnes zahájena poklepem základního kamene. Stavební ruch vypukne v nejbližších dnech, skončit by měl o příštích letních prázdninách. Školní rok 2013/2014 už tak studenti i pedagogové zahájí v novém. Náklady na stavbu dosáhnou 189 milionů korun. Zřizovatel školy, Olomoucký kraj, na investici využije peněz z úvěru Evropské investiční banky

Jan Procházka

Reklama

SK Sigma Olomouc

Katalog firem » Sport » Fotbal

SK Sigma Olomouc patří mezi tradiční kluby českého fotbalu. První ligu poprvé okusila v ročníku 1982-1983. SK Sigma Olomouc se vypracovala v přední klub české kopané, a to zejména dí...