Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Štědrovečerní mláďata geparda dostala dárek
 od školáků z Litovle: deset tisíc korun

Zprávy z regionu

25.4.2015

Autor: Jan Procházka

Deset tisíc korun. Dar, který dnes v olomoucké zoo dostala mláďata geparda, rozhodně není malý, navíc, když peníze mezi sebou sesbírali školáci. Šek a hromadu hraček dnes přijeli předat osobně. Mláďata Dinari a Dayo už dovádí ve venkovním výběhu.

Přesně na Štědrý den se narodila v olomoucké zoo dvě gepardí mláďata. Dnes už čile poznávají svět a skotačí ve svém výběhu pod bedlivým dohledem matky. Aby jim nekručelo v bříškách, rozhodli se na roztomilá mláďata přispět litovelští školáci ze Základní školy Vítězná. “Se zoologickou zahradou spolupracujeme už šest let. Každý rok sponzorujeme nějaké zvířátko. Když jsme se dozvěděli, že tu mají tahle štědrovečerní koťata, nedalo nám to a vybrali jsme si právě je,” popsala učitelka Andrea Švecová, která dnes velela výpravě školáků za gepardy. Do výběhu už za nimi sice ošetřovatelé nikoho nepustí, gepardi ale rozhodně nejsou stydliví a děti je tak mohly pozorovat z bezpečí zpoza plotu. “Jezdíme sem hodně často. Někdy pomáháme uklízet, někdy na výukové programy… Na geparda jsme přispěli i loni,” prozradila Alena Labunková ze sedmé třídy. Sbírka probíhala na celé škole, penězi přispěli nejen žáci, ale také učitelé.

Gepard patří v zoo k nejnáročnějším strávníkům. “Potrpí si opravdu na kvalitní maso. Krůtí, králičí… A když hovězí, tak jen to nejlepší. Peníze proto použijeme na nákup masa,” řekla mluvčí zahrady Karla Břečková.
Olomoucká zoologická zahrada je v chovu gepardů velmi úspěšná, na svět tu přišlo už dvanáct mláďat. V současnosti jich na Svatém Kopečku žije šest.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip