Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Stýská se vám po vánoční atmosféře s kelímkem punče v ruce? Nezoufejte, zimní zahřátí může mít mnoho podob!

Tipy a názory

28.1.2015

Autor: Veronika Pavlíková

Punčová sezóna se nám pomalu ale jistě chýlí ke konci, dokonce i stánky z náměstí už jsou dávno pryč. Počasí si dělá, co se mu zachce, téměř jarní teplotní rekordy střídají náhlé mrazy a přívaly sněhu. Ale nezoufejte, s námi neumrznete! Kromě punče existuje totiž nepřeberné množství jiných alkoholických i nealkoholických nápojů, které zimu zaplaší. Olomoucké restaurace, hospody a bary nabízí klasiku i originalitu. Máme pro vás několik tipů, jak se rychle a chutně zahřát!

Když vám zavolá kamarádka, většinou vás zve na kafe, před Vánocemi byla na denním pořádku věta "Půjdeme na punč?" Slyšeli jste ale někdy o pozvání na horkou čokoládu, bombardino nebo na pečený čaj? Tipuji, že mockrát ne. Což je škoda, protože vynikajících horkých nápojů, které zahřejí na těle i na duši, máme desítky. Olomouc je však s punčovou kulturou natolik spjatá, že alespoň pro začátek musíme zmínit pár míst, kde je tento oblíbený nápoj stále k mání. Pokud nostalgicky vzpomínáte na počet vypitých punčů během uplynulých Vánoc, můžete si svou porci zahřátí vychutnat u stánku před kavárnou Opera na Horním náměstí. Vybírat můžete mezi olomouckým s rumem, finským s vodkou, cherry s griotkou a valašským se švestkovicí. Velmi populární je i punč v Olomoucké vinotéce v Lafayettově ulici, sami víte, jaké davy zde postávaly. Takže zde je kvalita, soudě dle počtu spokojených zákazníků, zaručena. Výborně chutná i punč v dřevěném stánku před Šantovkou. Je libo bílý se zázvorem nebo červený s perníkem? Zmiňme i častou punčovou nealko verzi. Z čeho se vlastně takový nápoj vyrábí? Pravda je taková, že nejčastěji ze šťávy z kompotu plus se přidá džus. Existují však i podniky, kde vám poctivě vyluhují například šípkový čaj, dosladí jej grenadina sirupem a svaří s džusem.

Poněkud netradiční punč servírují v Cafe La Fée, jmenuje se Víla a obsahuje černý čaj, kvalitní červené víno, hrozinky a ostružiny. Nabažte se výrazných chuťových tónů, ale v rozumném množství, Víla je zrádná a ve větší míře dává křídla. Zdejší svařený ovocný mošt zahřeje a navíc dodá i nějaký ten vitamín, pro opravdu prokřehlé je tu alkoholická verze s medovinou! Místo dezertu si můžete dopřát roztomilý hrnek plný vynikající horké čokolády Monbanana s domácí šlehačkou – na výběr navíc máte z několika druhů, od vaječného koňaku přes zmrzlinu až po čerstvý banán nebo pomeranč. Hmm, jako od maminky!

V Denisově šest si rovněž zakládají na kvalitě – řekli ne instantnímu prášku a domácí horkou čokoládu připravují ze smetany a tabulky sedmdesátiprocentní čokolády. Také se vám sbíhají sliny? A to není vše. Zhřešit můžete i s bombardinem, což je svařený vaječný likér se šlehačkou nahoře. Podáván je v malinké skleničce, takže není důvod k velkým výčitkám. Dále tu máme kafe Bombardino, tedy opět vaječný likér, tentokrát s čokoládou, kávou a mléčnou pěnou. Opravdová delikatesa! Namítáte, že byste přece jen raději něco méně kalorického? V tom případě pro vás připraví ryze zdravý čaj z čerstvé máty, zázvoru nebo klidně kombinaci obou. Co vy na to?

Letošním zimním hitem se stal Hot Kingswood - populární osvěžující cider s příchutí jablek vás překvapí i ve své horké verzi. Ve svařeném nápoji se dvě až tři minutky luhuje směs Kingswood koření, podává se ozdobené citronem. K dostání například v Mexické restauraci ve Slovanském domě nebo v nově otevřeném irském baru Temple v Ostružnické ulici. A u Irska chvíli zůstaňme. V café New one ochutnejte hot whiskey, tedy Jamesona s horkou vodou a kořením. Že by irská alternativa k českému grogu? Proč ne. Zaujalo mne i luxusnější podání svařáku – horké portské. Značka Sandeman je zajisté zárukou kvality. Zkušení barmani vám také připraví dobrotu jako od babičky, a to pečený ovocný čaj vyrobený z čerstvého ovoce zdejšími kuchaři. Nahlédli jsme i do irského Black Stuffu, kde nás překvapila horká Becherovka - opět panák zalitý horkou vodou a dochucený citronem a medem. Teplé nápoje à la grog jsou letos jednoduše trendy!

Na závěr jsme pro vás objevili opravdovou lahůdku a navíc plnou vitamínů! Pro zdravé zahřátí se stavte na prodejně Moštovny Lažany v Sokolské ulici. S sebou vám načepují vynikající horký jablečný mošt se skořicí a hřebíčkem. Domů si však můžete koupit přes dvacet druhů těchto přírodních ovocných nápojů, svařit si je a dochutit oblíbeným kořením v pohodlí svého domova. Vyzkoušejte například jablečný či hruškový mošt nebo švestkový, malinový, meruňkový a brusinkový nektar. Na webových stránkách www.mostovna-lazany.cz na vás čeká několik receptů na horké drinky připravené z těchto nápojů vyrobených klasickou metodou bez použití konzervačních látek a jiných chemikálií.

Veronika Pavlíková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941