Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 10.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Víkend nám nadělí vánoční atmosféru, rozsvítí strom a pozve do adventních dílen i na swingovou tančírnu

Tipy a názory

21.11.2014

Autor: Barbora Sísová, mb

Ať chceme, nebo ne. Vypadá to, že Vánocům už zkrátka neunikneme. Nejenže se začaly plnit obchody vánočním zbožím a ve výlohách už dominuje vánoční výzdoba plná sněhu, stromečků a dárečků. Ale hlavně obě olomoucká náměstí už zaplnily vánoční stánky a na Horním už dokonce dominuje i vánoční stromeček. Nechejte na sebe dýchnout vánoční atmosféru a vydejte se v sobotu vyrobit adventní kalendář nebo ozdoby, které zútulní váš domov. V neděli si můžete vychutnat slavnostní rozsvícení vánočního stromu a oficiální otevření všech vánočních stánků oslavit třeba prvním punčem.

V neděli zaplaví náměstí omamná vůně punče, rozsvítí se vánoční strom

Olomoucký advent bude i letos dostatečně pestrý na to, aby si vybral každý, a to ať už z nabízených punčů nebo bohatého kulturního programu. Tradiční vánoční trhy odstartují už tuto neděli 23. listopadu rozsvícením vánočního stromu, kterým je letos stříbrný smrk přímo z Olomouce. Ozdobu Horního náměstí rozzáří v šest hodin více než 44 tisíc světel. Na bohatý kulturní program se můžete těšit po celé odpoledne. Ve čtyři hodiny náměstí rozezpívá finalista Superstar Jaroslav Smejkal, po šesté hodině se můžete těšit na Kamila Střihavku. Více o vánočních trzích i celém programu naleznete v našem vánočním speciálu.

Přípravy na advent jsou v plném proudu: děti si mohou vyrobit adventní kalendář, maminky zase adventní věnec

Děti, které zavítají tuto sobotu do adventní dílničky v Aquaparku si mohou vyrobit vlastní adventní kalendář. Ten však bude zatím prázdný. Příležitost zaplnit jej bude mít 5. prosince Mikuláš, který dětem může připravit na každý den originální překvapení. Tvoření v dětském koutku Vodní svět začne ve tři hodiny odpoledne a potrvá do šesti do večera. Vaše děti si mohou vybrat hned ze tří druhů kalendářů - z kartonu a kolíčků, z ruliček , které polepí vánočními motivy nebo si mohou vyzkoušet vyrobit kapra ze čtyřiadvaceti skořápek, které se dají vyplnit bonbony. Děti si pak vlastnoručně vyrobené kalendáře odnesou s sebou domů. Na Mikuláše je pak dají za okno a počkají, jakým překvapením je Mikuláš vyplní. Vstupenka na akci je v rámci vstupného do dětského koutku zdarma.

A vánoční atmosféru mohou nasát také maminky. V květinářství Bezva kytka na Krapkově ulici bude v sobotu (od 12:00) i v neděli (od 9:00) probíhat Vánoční workshop, v rámci kterého si můžete vyrobit adventní dekoraci podle svého gusta. Po celou dobu bude na místě zkušený tým floristů, kteří vám rádi poradí s výběrem ozdob i jejich zpracováním. Vstupné na workshop je 50 korun, v ceně je zapůjčení tavné pistole, chvojí a občerstvení. Donést si však můžete i své propriety, které vám například zbyly z minulého roku. K prodeji bude vše od korpusů až po ozdoby včetně svíček. Pokud vás vánoční tvoření zaujalo, je potřeba zarezervovat si místo na telefonním čísle 774 819 124.

Probuďte v sobě swingovou hvězdu: můžete se naučit základní kroky a večer to pořádně rozjet

V sobotu 22. listopadu proběhne v přízemí Hotelu Flora jedinečný program ve znamení swingu. Tančírna s živým hudebním doprovodem orchestru New Street Band připomene tradici 50. a 60. let minulého století. Večer stylizovaný do prostředí kasina v Las Vegas přiblíží znovuobjevený fenomén swingu. Pro návštěvníky je připravený pestrý program. Již od 15 hodin můžete navštívit taneční dílnu otevřenou pro začátečníky. Pod vedením Lukáše Foltýnka a Hany Willmannové si vyzkoušejí základní pohyby a kroky. Večerní program startuje v 19:30 a na jeho kulisách se podílí také Divadlo na cucky, které pro jeho průběh připraví několik skečů. Návštěvníkům se doporučuje jakýkoli oděv vhodný pro prostředí kasina – ať již čistě společenský či fantazií posunutý do časů řádné gangsterky. Tančírnou bude provázet divadelní herec a filmový režisér Tomáš Uher. Kurzovné na workshop činí 70 korun, vstupné na večerní program 90 korun a pro ty, kteří se účastní obou částí, je výše celkového vstupného zvýhodněných 150 korun.

Kůzlátka, kůzlátka, otevřete vrátka...

Hned dvě mouchy jednou ranou zabijete, pokud své děti vezmete v neděli do Divadla na Šantovce. V obvyklých časech (ve 14:00 a 16:00) je tentokrát k vidění výchovná pohádka o neposlušných kůzlátkách, které neposlechnou své rodiče, otevřou dveře zlému vlkovi a ten je sežere. Ale nebojte, i tento příběh nakonec skončí happyendem, hodná maminka koza dokáže své milované neposluchy z vlčího břicha vysvobodit. Po pozdějším představení následuje jako obvykle dílnička, tentokrát zaměřena hudebně.

Naučte se hrát manželský poker, manuál poskytnou Jiří Langmajer a Daniela Šinkorová

V manželství se hodí ovládat několik základních výrazů. Nadšený, empatický, vyčítavý a rozhodně také "poker face“. Základy využití toho posledního vám přiblíží komedie Manželský poker, která bude k vidění v neděli večer v olomoucké Redutě. Manželský život se pokeru v mnohém podobá. Karty jsou jednou rozdány, a tak s nimi musíte hrát nebo blufovat, jak nejlépe umíte. A vždycky nakonec přijdou chvíle, kdy je musíte vyložit na stůl. Slavný dramatik pravidla manželské hry geniálně propojil s mnoha slovními hříčkami. Jednotlivá kola, partnerské přihazování, dorovnávání a přebíjení pak vytváří zábavnou jízdu plnou chytrého a chytlavého humoru. V hlavní roli této situační komedie se představí Jiří Langmajer a chybět nebudou ani další slavné tváře, jako je Daniela Šinkorová, Andrea Kerestešová nebo Adéla Gondíková. Na představení zbývají poslední volná místa, proto neváhejte a rezervujte si své lístky zavčasu.

Surround of Unity: festival plný hudby a nového cirkusu po šesté v Olomouci!

Vystoupení kapel Live Music Superheroes nebo Pleasa the Trees, ale také různé workshopy, žongléři, akrobaté, zahraniční hosté i bohatý celodenní program pro děti – to všechno na sobotní odpoledne a večer slibuje multižánrový festival Surround of Unity. Zajít si na něj můžete do olomouckého S-Cube v sobotu 22. listopadu. Také tentokrát výtěžek ze vstupného poputuje na konto dětského domova v Olomouci.
Program odstartuje ve 13:00 zájmovými dílnami neboli workshopy a je určen nejen dětem. Kromě žonglování, výtvarné dílny a pantomimy se na návštěvníky těší i lektorky závěsné akrobacie z Cirkusu TeTy. Workshopy se pak během dne promění v Galashow. Na ni dorazí rakouská písničkářka Alicia Edelweiss, která vystoupí společně s žonglérem Máriem v performance nazvané Tollhaus. Následovat bude divadelní improvizace uskupení Mimoni, dále Cink Cink Cirk nebo Ondřej Holba, který za námi do Olomouce přijede z pražské DAMU a vystoupí se svou diplomovou prací – Piece of Glass, v níž nabídne profesionální koláž pantomimy, fyzického divadla a kontaktní žongláže. A spoustu dalšího. Vstupenky pořídíte na místě za 130 korun, děti do 14 let za 70 a malé děti mají vstup zdarma. Více o programu zde.

Nedělní oběd trochu jinak: stolujte spolu s cizinci

Zajímá vás, jak to vypadá v domácnostech cizinců žijících v naší zemi? Už tuto neděli máte jedinečnou příležitost spolu s některou rodinou poobědvat a podívat se, jak jejich stolování probíhá, co jedí a také jaké jsou jejich zvyky u stolu. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete hostit cizince u sebe doma nebo chcete raději nahlédnout i do tajů jejich domácnosti. Bližší informace o celorepublikové akci, včetně přihlášky naleznete zde.

Pro milovníky zvířat: sobota zve na Aquatera burzu

Pokud patříte k milovníkům zvířat, kteří doma chovají domácí mazlíčky, a obzvláště ty v akváriích a teráriích, pak je pro vás sobotní program na Výstavišti Flora jako stvořený. V sobotu od 8 do 12 hodin tu probíhá velká Aquatera burza, na kterou přijede téměř sedmdesát prodejců z Čech, Moravy a Polska nabídnout své odchovy akvarijních ryb a terarijních živočichů. Samozřejmě na burze nechybí ani chovatelské potřeby, krmiva, dekorace, akvarijní rostliny, terária, zkrátka vše, co potřebujete pro vaše miláčky. Bližší informace naleznete na www.aquateraolomouc.cz. Domluvit se můžete i ve FB skupině ZDE.

Barbora Sísová, mbsisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941