Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Točenou nebo kopečkovou? Ochutnávali jsme s vámi zmrzlinu po celém městě

Tipy a názory

30.7.2014

Autor: Veronika Pavlíková

Znáte ve svém okolí někoho, kdo nemá rád zmrzlinu? Mě nikdo nenapadá. Tato letní pochoutka má naopak tisíce příznivců. Někdo nedá dopustit na osvěžující ovocné příchutě, jiný miluje smetanové tóny sladkých druhů. Stejně tak kopečková versus točená dělí populaci na dva rozdílné tábory. Kam ale zajít v Olomouci na opravdu výbornou zmrzku? A které příchutě se v našem městě těší největší oblibě? To vše a mnohé další vám prozradíme.

Čím parnější den, tím více lidí potkáte s kornoutem plněným sladkou pochoutkou. Zmrzlina tu jednoduše byla, je a bude každé léto, přestože doby, kdy kopeček stával tři padesát, jsou už nenávratně pryč. Taktéž už neplatí, že si mraženou dobrotu mohou dovolit jen vládci a bohatí. Tak tomu bylo dle písemných záznamů ve starověku, kam až historie zmrzliny sahá. Před pěti sty lety si v Egyptě prý pochutnávali na sněhu z Olympu ochuceném vínem, medem nebo ovocnými šťávami. A jak je to tedy v roce 2014 se zmrzlinou v Olomouci? Koupíte ji doslova na každém rohu.

Svou kalorickou pouť začneme v centru u nové cukrárny Aida přímo na Horním náměstí. Přestože je prodejna otevřena teprve něco málo přes měsíc, nemá o zákazníky nouzi. Chvílemi to zde vypadá, jako by se tu něco rozdávalo zdarma a dostalo se jen na ty, kteří se probojují mezi prvními. Nabídka druhů je opravdu pestrá, navíc ji několikrát denně obměňují kvůli obrovskému odbytu. Kopeček vyjde na 15 Kč a chuťově je opravdu výborná, velikost porce nadprůměrná. Za mnou ve frontě se dokonce ptal starší pán své ženy: "Proč jdeme proboha až sem?" "Protože tady je nejlepší," odpovídá manželka. O kousek dál, v cukrárně Madlen, vám nabídnou vanilkovou nebo čokoládovou točenou (malá 10 Kč, velká 18 Kč)i kopečkovou za stejnou cenu jako v Aidě. Ta je k dispozici u dvou pultů s přibližně dvaceti příchutěmi. Mezi nejoblíbenější ovocné patří podle obsluhující slečny ve vedrech citronová, jindy melounová. Z ostatních druhů prý suverénně vede čokoládová. Mě osobně zaujala příchuť don vito neboli francouzská vanilka potřená malinami a čokoládou.

Cukrárna Mahler nabízí zmrzlinu značky Carte d´or, kopeček rovněž za 15 Kč. Tady však doporučuji vzít kornout a utíkat, v případě, že si nechcete užít nostalgickou chvilku ve dvacet let netknutém interiéru. Kavárna Opera rovněž na náměstí nabízí akci, jeden kopeček koupíte za 15 Kč, dva za 28 Kč a tři za 40 Kč. Z nabízených čtrnácti druhů chutná výborně například kávová, skořicová nebo tvarohový míša. Přísun vitamínů slibuje kombinace pomerančové a grepové, že by zdravá zmrzlina? Mezi dětmi však jednoznačně vede šmoulová.

Točená vanilková a čokoládová zmrzlina z Opočna v okénku mezi Horním a Dolním náměstím patří k nejvyhlášenějším a proto zde velmi často narazíte na menší frontu, která však rychle mizí, protože každý rychle odchází a užívá si neuvěřitelně smetanový zážitek. V ceně máte navíc čokoládovou, lesní směs nebo jahodovou polevu. Připlatíte si však za plastový kelímek a sladký kornout, což je standartní téměř všude. Malá točená stojí 10 Kč, velká 18 Kč. Zmrzlinu z Opočna nabízí i pekárna Sázava naproti Galerii Moritz, vanilkovou mají vždy a doplňuje ji jahoda, malina, čokoláda nebo pomeranč. Na konci pasáže vedoucí z Horního náměstí k Červenému kostelu se nachází retro cukrárna Bohéma, která vám nabídne vždy čerstvý a křupavý kornout a lahodnou točenou kakaovou v kombinaci s vanilkovou. Velká (70g) stojí dvacku, malá (40g) 12 Kč.

V Riegrovce projdeme okolo cukrárny Mia, která nabízí okolo deseti druhů ledové pochoutky, a ocitáme se na náměstí Hrdinů. Zde stojí za ochutnávku točená vanilka a čokoláda v Café expres, malá za 15 Kč, velká za dvacku, uvedena je zde dokonce i gramáž (80g a 110g). Osobně mohu říct, že je to jedna z mých nejoblíbenějších točených zmrzlin, čokoládová chutná opravdu po čokoládě a vanilka se rozplývá na jazyku jedna báseň. Odnést si můžete i horké maliny, zmrzlinový shake, ledovou kávu, frappé nebo ledovou čokoládu. Otevřeno však mají jen od pondělí do pátku, o víkendu máte smůlu. Stejně tak stylový dřevěný stánek před Billou je v provozu jen v týdnu. Tady stojí za povšimnutí lahodná mátová, irská káva nebo malaga s hrozinkami. Po cestě na bazén si tedy v sobotu a v neděli koupíte zmrzlinu jedině v karavanu před místem, kde dříve stávalo letadlo. Zatím mají vanilku a jahodu, do měsíce však přibude čokoláda a meruňka. Velká porce stojí 25 Kč, malá 15 Kč.

Na Tržnici stojí za povšimnutí okénko po pravé straně silnice, kde nabízejí točenou zmrzlinu s příchutí pařížského krému. Představte si chuť čokoládové smetany. Opravdu famózní záležitost! Vanilková je zde opět na denním pořádku, po čtrnácti dnech se střídají další příchutě jako například pomeranč, malina a broskev. Obrovský úspěch má i osvěžující citronová. Naprostou raritou prý byl modrý pomeranč, připomínající spíše chuť šmoulové nebo tuti fruti s náznakem pomerančových tónů. Malá porce stojí 12 Kč, velká opět dvacku. S sebou si můžete odnést i horké maliny dvou velikostí. Naproti v zeleném stánku prodávají osvěžující točenou s příchutí červeného pomeranče, opět spolu s vanilkovou. Koupíte zde i nejlevnější kopeček zmrzliny v celé Olomouci a to za pouhých 9 Kč.

Bydlíte-li v Neředíně, máte po ruce opočenskou točenou zmrzlinu na zahrádce u Faustova domu. "Jé, vy tady máte obrovské porce," diví se mladá paní, která si právě dává velkou míchanou. Cenově se pohybujeme podobně jako jinde, malá za 10 Kč, velká za 18 Kč. Stálicí je tradiční vanilka, k ní bývá jahoda, pistácie nebo vynikající čokoláda extra tmavé barvy, jež dokazuje vysoké procento čokolády. Navíc vás zde čeká příjemné posezení ve stínu platanů.

Máte-li po cestě Smetanovy sady, zastavte se na zmrzku u stánku Daniel´s Donuts, velkou točenou z Opočna koupíte za 25 Kč, malou za 15 Kč. Vanilka opět na denním pořádku, v kombinaci s čokoládou, pomerančem, jahodou nebo netradiční kiwi příchutí. Na výborné točené si pochutnáte i na olomouckých Poděbradech, naposledy jsem zkusila osvěžující borůvkovou se smetanovou vanilkou. Otevírací doba je závislá na počasí.

O točenou zmrzlinu není rozhodně v Olomouci nouze, kromě výše zmíněných ji najdete u každého nákupního centra. Před Obi jsou dokonce dva stánky a v každém z nich si můžete zvolit mezi čtyřmi velikostmi L, XL, XXL a XXXL. Také vás napadlo, proč nezačíná číslování velikostí S? Pravděpodobně proto, že lidé s konfekční velikostí S nebo M si zmrzlinu odpírají úplně. A přicházejí o hodně! :-)

Za královnou točených zmrzlin v Olomouckém kraji musíte až do Štarnova, což je vesnice ve směru na Šternberk, cca 15 km od Olomouce. Na začátku bylo okénko s točenou zmrzlinou výjimečně lahodné chuti, o níž se dozvědělo široké okolí a během pěti let zde vzniklo nádherné a příjemné posezení. Nevěřili byste, kolik lidí z Olomouce jede na kole nebo v autě právě sem. Dennodenně v případě příznivého počasí zde ochutnáte osm druhů famózní točené zmrzliny klasických i netradičních příchutí. Je libo kokosová, skořicová, tvarohová, meruňková, červený pomeranč, zelené jablko, višeň, vlašský ořech či malina? Letošní novinkou je příchuť piňa colada a višně v čokoládě. Aktuální nabídku druhů i jména a fotky slečen, které vás obslouží, a další informace se dozvíte na webu http://zmrzlina.zmrzlina-starnov.cz/.
A teď už záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Veronika Pavlíková

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941